Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Az istenek a fejükre estek filmek – N!xau élete

Az istenek a fejükre estek – N!xau

Az istenek a fejükre estek filmek – Nixau élete





Az istenek a fejükre estek filmek a 80-as, 90-es években a legjobb egzotikus kaland komédiák közé tertoztak. Velük szorosan kapcsolódik N!xau, más néven Nixau élete, aki ezek főszereplője.
     Az istenek a fejükre estek – mondták a busmanok, és mi átélhettük a filmtörténelem egyik legjobb kalandkomédiáját. A 80-as évek végén Az istenek a fejükre estek első és második részét jelenetekben reklámozták, amikor eldöntöttem, ezeket muszáj lesz megnézni. Az Afrikában játszódó filmeket eleve kedveltem, a kalandot nem kevésbé, a busmanok pedig szerintem a világ egyik legszimpatikusabb népe.


    Ezekben - az eleinte még sivatagi kalandfilmekben - megismerhettük N!xau -t (Nixau), ezt a jóindulatú, barátságos kis busmant és számos mulatságos kalandot élhettünk át. Ezeket a filmeket máig nagyon szeretem és a későbbi hongkongi irányítású folytatások is jók, bár ezek már mások, mint az eredeti kettő dél-afrikai.







Az istenek a fejükre estek filmek


     Jamie Uys – aki egyébként a Sivatagi Show rendezője is, 1980-ban rendezte az Istenek a fejükre estek című filmet. Ebben a filmben egy üres Coca-Colás üveget hajítanak ki egy repülőgépről, amely a busmanok közé esik. Az üveg viszályt szít az addig békében élő busmanok között, ezért Nixau elindul, hogy megszabaduljon tőle. 
Eközben kapcsolatba kerül Andrew Steyn biológussal – aki egy nő közelében azonnal csetlő-botló emberré válik – Kate Thompson tanítónővel és Sam Bogával, a gerillával, aki elrabolja az iskolásokat. A film Európában nagy sikert aratott, Észak-Amerikában a külföldi filmek között jegyeladási rekordot döntött és Japánban is.
 
 

Az istenek a fejükre estek 2. film 1989

 
     Az egyetlen hivatalos folytatást, Az istenek a fejükre estek 2. filmet is ő rendezte 1989-ben. Ez a film négy szálon indul. Ann Taylor, a fiatal New York-i ügyvédnő, egy zoológussal kényszerleszállást hajt végre a Kalahárin. Két elefánt orvvadász N!xau népének területén halad át. Nixau fiai felszállnak az orvvadászok teherautójára, miközben az elindul és N!xau-nak meg kell keresnie őket. Mindeközben egy kubai és egy angolai katona folyton egymást próbálja elfogni. Bár ez is népszerű volt, nem ért el akkora eredményeket, mint az első, de szerintem legalább olyan kiváló film.



Az istenek a fejükre estek 1-2 jelenetek
Az istenek a fejükre estek 1-2. jelenetek


Az istenek a fejükre estek filmek folytatások és utánzatok


     Az 1990-es Ők is a fejükre estek című, nálunk is nagy sikerrel vetített filmnek viszont semmi köze a „fejükre estek filmekhez”, csak a magyar fordítás hozta ezt a hamis címet.
     Az istenek a fejükre estek filmeknek három egyéb folytatása készült hongkongi
vezérlettel, egy Afrikában, egy Hongkongban, egy pedig Kínában. Mindháromban N!xau a főszereplő, egyebekben ezek eltérnek az első kettő filmtől.
 
 

Őrült szafari film 1991 Nixau -val

 
     Az Őrült szafari egy hongkongi, de még Afrikában játszódó film, amelyet  Billy Chan rendezett. Magán hordja a hongkongi vígjátékok néhány jellegzetességét. Ebben a filmben egy kínai fiatalember a sokadik ükapja holttestét akarja hazaszállítani, de egy taoista pap kíséretében Dél-Afrikában, zűrös körülmények között földet érnek. A holttestet egy sárga talizmánnal irányítani lehet. Az ugráló halott és a busmanok találkozása számos mulatságos jelenethez vezet. Az Őrült szafari film – bár humoros – már többször is parodisztikus jelenetekkel tarkított. 



Őrült szafari jelenet
Őrült szafari jelenet


Az istenek a fejükre estek filmek 4. Őrült Hongkong 1993


     1993-ban Wellson Chin rendezte Az istenek a fejükre estek 4. – Őrült Hongkong című filmet, amely nálunk tévesen Az istenek a fejükre estek 3 – Egy busman Hongkongban címmel jelent meg. Magyar források szerint amerikai-hongkongi, az IMDB szerint pedig dél-koreai a film... 
A Filmkatalóguson ráadásul ugyanezt a címet írták magyarul, alatta eredeti címen a 91-es (Őrült szafari) 3-as számú filmet, majd történetként az 5-dik film történetét írják. Ennél jobban ha akarták, sem keverhették volna meg... Ebben a filmben Shirley, egy reklámfilmben szereplő hölgy és N!xau közös kalandját kísérhetjük figyelemmel, Hongkongban.
 
 

Az istenek a fejükre estek Kínában is 1994 


     1994-ben Az istenek a fejükre estek Kínában című filmet Kin-Nam Cho és Jamie Uys rendezte. Ez a Kínai Nagyfalnál játszódik, egy sportversenyen és az utolsó volt az  istenek a fejükre estek filmek közül. A filmben megcsodálhatjuk a nagy falat és rendkívül ügyes, betanított pandákat is. Kissé kapcsolható az erdőben játszódó kalandfilmekhez is.
Az utóbbi három film már nem keltett olyan visszhangot, mint az eredeti kettő, így N!xau élete is megváltozott, mert visszavonulhatott a filmkészítéstől.







N!xau élete (Nixau élete)


     N!xau (Nixau) egyes források szerint 1943-ban, más források szerint 1944 december 16-án született, Namíbiában, Tsumkwé-ban. Eredeti neve: Gcao Tekene Coma. Az első Az istenek a fejükre estek filmért 300 dollárt kapott. Mivel akkoriban még nem igazán tudta, mi az a pénz (a busmanoknak nincs szükségük pénzre) nem maradt meg. Nixau 9 évvel később, a második filmnél már tudta, mi az a pénz, ezért többet kért. Később a távol-keletiek jóvoltából eljutott Hongkongba és Kínába is, ahol további filmeket forgattak vele.
     N!xau érdekessége, hogy a filmekben önmagát játszotta. Jamie Uys halála előtt (1996) a bevételek miatt kiegészítette Nixau járadékát további 20 000 dollárral és havi járadékkal. Bár 2000-re már saját téglaházzal rendelkezett és egy használt kocsit is vett (amihez sofőrt is kellett szereznie) mindvégig megmaradt annak az egyszerű, kedves embernek, akinek mindnyájan szerettük.
    Namíbiában farmerként élt növényeket termesztve és szarvasmarhákat tartva. 2003 július 5-én, tuberkolózis formájában érte utol a halál. 




Ajánlott cikk: A legjobb túrázós filmek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



 

3 megjegyzés:

  1. hello nem találok feliratot a 4. edik részhez magyarul meg szerintem nem adták ki :( légyszi segíts

    VálaszTörlés
  2. Legyél kitartó és keresd többféle módon-címmel! (Google, fórumok, online filmek stb.) Mindegyiknek van szinkronos változata, bár a 4-dik (amelyet tévesen 3-dikként játszottak a tv-ben) lehet hogy csak a tv-ben volt.

    VálaszTörlés
  3. Már kerestem minden féle címmel tudom hogy tévesen adták le egyik torrent oldalon sincs fent, még az nCore on sem.. angolul találtam meg viszont ahhoz meg kéne egy magyar felirat de az sincs... :/

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.