Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Régi új filmek, sorozatok, videók

Regi uj filmek, sorozatok, videok

Régi új filmek, sorozatok, videók




Régi új filmek – Műfajok szerint


     Régi új filmek, sorozatok, videók egy része most is megvan. Valaha nagy kalandfilmrajongó voltam és ez most is bennem él. De kevés az igazán jó kalandfilm. Azt nagyon szeretem, amikor a főhősök különböző egzotikus tájakon, bennszülöttek, vadállatok által üldöztetve, vagy természeti elemek csapásai elől menekülve mindenféle izgalmas kalandokba merülnek. 
Így a Tarzan filmektől Indiana Jones -ig nagyon kedvelem ezeket a régi új kalandfilmeket. Körülbelül a 80-as évekre már nagyon jó kalandfilmeket tudtak készíteni, aztán ez a lendület alábbhagyott. A 2000-es évekre készült néhány produkció is, amely olyan harmatgyenge, hogy említést sem érdemel.


Régi új vígjátékok


    A vígjátékok tekintetében a régi új filmek egyaránt jöhetnek, bár a régi klasszikusok nálam örök kedvencek. Az amerikai Jerry Lewis, vagy a francia Louis De Funes filmjeit nem tudom megunni, de a Spencer-Hill filmek is ide tartoznak. Az a helyzet, hogy vígjáték és vígjáték között is hatalmas különbségek vannak stílus tekintetében. Vannak vígjátékok, amelyek egész komoly tanulságot, vagy mondanivalót hordoznak magukban. Számos esetben pedig adott film nem vígjáték, csak a szerkesztők nem tudták eldönteni, hova sorolják, ezért áll elő olykor az a fura helyzet, hogy a nézők panaszkodnak, „ezen alig lehet nevetni”. De hát az adott film nem is vígjáték!
 
 

Régi új sci-fi filmek

 
     A tudományos-fantasztikus filmeket is régen vadásztam és az igazán idetartozó filmekből nagyon kevés van. Főleg azt szeretem, ha az űrben, vagy egy távoli bolygón játszódnak és vagy valamilyen tudományos téma köré, vagy űrháborúra épülnek, de szóba jöhet más is. Az utóbbi évtizedekben rengeteg sci-fi kategóriába kerülő film készült, de olyan típusú, mint az előbb írtam, alig-alig fordul elő. Ezért van az, hogy miközben a közvélemény szerint sok sci-fi készül, szerintem más műfajokkal keveredő határesetekből van sok, klasszikus értelemben vett sci-fi film alig készül. 
 

Régi és új fantasy filmek

 
     A fantasy filmek nálam a Conan -nel kezdődtek, de mára nagyon kiszélesült ezen típusú filmek palettája. Míg a 80-as években főleg a hard és "kard és boszorkányság" fantasy dívott (Vadak ura, Vörös Szonja, Barbár fivérek), a 2000-es évekre a fantasy számos más ága került elő, miközben újak is kialakultak.
 
 

Régi új akciófilmek és harcművészeti filmek

 
    Az akciófilmeket tekintve Schwarzenegger filmeken és Stallone filmjein nőttem fel és – bár az elmúlt évtizedekben is születtek jó akciófilmek – ezek száma messze elmarad a régiektől. A 80-as évek volt az akciófilmek évtizede, ez a lendület az elmúlt évtizedekben csökkent.
    Az úgynevezett „küzdőfilmeket” nem az akciófilm kategóriájába szoktam sorolni, kivéve, ha olyan jellegű. Míg a 70-es években főleg a kung-fu filmek és Bruce Lee filmjei voltak divatban, a következő évtizedben a karate, a kickbox és más küzdősportágakról is remek filmek készültek.
 
 

Egyéb típusú filmek

 
    Egyéb műfajok is érdekelnek, még a horrorban is van néhány film, amely bejött, bár önmagában nem izgat ez a műfaj. A filmdrámák közt is vannak nagyon jó alkotások.
   Van néhány különleges régi új film is amelyeket műfajilag nehéz besorolni és sok olyan filmem is van, amelyek több műfaj keveredése.
   Összességében ha egy film után úgy érzem, „több lettem”, adott valami pluszt lelkileg, szellemileg, vagy csak elszórakoztatott, akkor már érdemes volt megnézni műfajtól függetlenül.




Régi uj filmek műfajok szerint




Régi új sorozatok


     Ha a régi új filmsorozatokat tekintjük, eléggé le vagyok maradva, mert ritkán nézek tv-t, úgyhogy a régi idők sorozatait jobban ismerem. Valaha a Knight Rider, Macgyver, vagy éppen az Alfa Holdbázis sorozatokat bámultam. De szerettem az Onedin családot, a Baywatch -ot, a Herkulest, nagy kedvenceim voltak A Farm ahol élünk és Jeannie a háziszellem


     A sorozatokkal – már ha a tévében nézzük őket – az a baj, hogy fogságba ejthetnek. Ezért ebből a szempontból jobbak azok, amelyeknél az egyes részek is egy-egy kerek történet. A szappanoperák ilyen szempontból katasztrófák. Több évtizeddel ezelőtt , legtöbbünk valamennyi ilyen jellegű sorozatba bepillantást nyert, aztán levonhatta a tanulságot. 
  Most a közönséges szappanoperákról beszélek. Mind a 25 millió ilyen sorozat ugyanarra az egy sémára épül és mindig a végtelenségig húzzák a szálakat, de az egésznek semmi értelme. Sem nem tanulságos, se mondanivalója nincs, csak az érzelmekre próbálnak hatni és hogy mindig kíváncsiak legyenek az emberek a folytatásra. A 80-as, 90-es években a brazil, majd az ezredforduló utánra a mexikói és egyéb dél-amerikai, a 2010-es években pedig a török végtelenített szappanopera sorozatok érkeztek.
 


Régi új videók, egyéb kategóriák


     Elképesztő mennyiségű természetfilmet néztem végig az elmúlt évtizedekben és ezeket mindmáig nagyon kedvelem. Mindig is megnyugtató, ellazító hatásúak voltak és szívesen gyűjtöttem őket. Valaha David Attenborough természetfilmjeivel kezdtük, akinek azóta számos kiváló sorozata született. A 90-es évektől már óriási mennyiségű természetfilm készült és sok ilyen jellegű tv-adó létesült.


   Ismeretterjesztő, dokumentum és egyéb filmeket is nézek. Csillagászati, történelmi, metafizikai, tudományos, spirituális és egyéb érdekességekről szóló filmek ezek.  Kevés dolog van, ami ne érdekelne, így lesz miről beszélnünk ebben a blogban.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.