2013. augusztus 2., péntek

Jerry Lewis a komédia királya

Jerry Lewis a komédia királya
 Jerry Lewis a komédia királya     Jerry Lewis, a legnagyobb komikus színészkedvencem, gyermekkorom óta. Amikor még az osztrák tv-t néztük, rengeteg filmjét láthattam, többször is. Sajátos egyénisége egyedülálló és megismételhetetlen. Magyar adókon sajnos alig játszották a filmjeit, csak jóval később, a 90-es években, főként a TV2-n adták le több filmjét, mint pl. a Dilidoki vagy a Boeing-boeing. Egy óriási hiányt pótolva, bemutatom Jerry Lewis életét, majd a következő cikkben filmjeit is.
     Rendkívül sokoldalú alkotó, amellett, hogy korának egyik (ha nem a legnagyobb) komikus filmszínésze volt, rendező, forgatókönyvíró, producer, dalszerző, énekes és filmes iskolát is nyitott, amelyben olyan nagyságok tanultak, mint Spielberg, vagy George Lucas. 1952-től az Izomsorvadás Társaság elnöke volt és műsoraival több mint 2 milliárd dollárt gyűjtött a betegségben szenvedők érdekében.


Jerry Lewis életrajza     Jerry Lewis (Joseph Levitch) 1926 március 16-án született az amerikai New Jersey –beli Newark-ban. Szülei orosz zsidók voltak, apja ceremóniamester és előadóművész, anyja pedig zongoristaként működött közre egy rádióállomásnál.
     Már 5 éves korában fellépett szülei mellett, színpadokon és hotelekben, majd később a rádióban és a tévében is. Jerry Lewis életrajzának fontos momentumai a felnőtté válás eseményei. Nemcsak előadott, hanem énekelt is és 15 évesen mesterien utánozta az éneklést tátogva, miközben a fonográf játszotta a dalokat. A tizedik osztályban elhagyta a középiskolát. Színházi ajtónállóként is dolgozott és már majdnem feladta álmait, amikor egy komikus hozzásegítette egy humoros előadáshoz. Eleinte a Joey Lewis nevet használta, majd megváltoztatta Jerry Lewis-ra. Egyedi mimikáját és nem mindennapi utánzóképességét tudatosan fejlesztette. A 2. Világháborúban nem vett részt, mert szívzörej miatt elutasították a katonai szolgálattól. 1944-ben feleségül vette Patti Palmer-t, a Jimmy Dorsey’s band énekesnőjét.


 =
Jerry Lewis és Patti Palmer


A Jerry Lewis – Dean Martin páros     Jerry Lewis komikusi karrierje akkor kezdődött el igazán, amikor 1945-ben megismerkedett az énekes Dean Martin-nal. Egy forgalmas Broadway-i utcasarkon találkoztak, ahol nagy hatással volt az ifjú Jerry-re az akkor már ismert és 8 évvel idősebb énekes. 1946 július 25-én Dean csatlakozott hozzá előadóművészként az 500 Club –ban, Atlantic City-ben – amikor Jerry ajánlotta őt egy eltávozott kollégája helyett - és ezzel elindult sikerszériájuk. Különböző szórakózóhelyeken adták elő humoros műsoraikat és idővel saját rádióműsoruk is lett. A fellépéseikért egyre magasabb gázsit kaptak. A Paramount-nál kezdődött a filmes karrierjük 1949-ben. Hal Wallis, a producer, a New York-i Copacabana klubban látta őket előadni és filmszerződést kínált nekik.     Első filmjük egy rádiós sorozat alapján készült film, a Barátom Irma volt. A következő évben elkészült a folytatása is, majd további 15 közös filmjük készült el 1956-ig. Ezekben a filmekben Dean Martin többnyire a talpraesett, jóképű férfit, Jerry Lewis pedig a számtalan komikus helyzetbe és folyton bajba keveredő, esetlen figurát alakította. 1952-ben egy képregénysorozatot is indítottak az ő nevükkel, The Adventures of Dean Martin and Jerry Lewis címmel.


 

 =
Dean Martin és Jerry Lewis egy filmben


     Idővel Jerry szórakoztató alakításai mellett, Dean szerepének jelentősége csökkent és ez feszültté tette a viszonyukat. Végül 1956 nyarán elváltak útjaik és filmes karrierjük immár külön-külön folytatódott.Jerry Lewis a komédia királya     A filmkomédia akkori királyának 1957-től már szólóban folytatódott a vígjátéki karrierje, miközben dalaival is hódított. A Jóravaló rosszfiú című film egyből siker lett. Ekkoriban Hal B. Wallis volt a filmjeinek producere. A Hármasikrek ajándéka című filmjéből származó betétdal a slágerlista élére került.
     1960-ban befejezte az együttműködést Wallis-szal és a Hamupipő című filmnek már ő volt a producere. A Lökött londinert 1961-ben egy Miami hotelben vették fel. Paramount-nak nem tetszett a némafilm ötlete és visszavonta a támogatást, ezért Lewis-nak saját zsebből kellett fedeznie a költségvetést. A felvételek során a korhoz képest modern technikákat és módszereket használtak.
     A 60-as években már ő rendezett, vagy időnként Frank Tashlin-nek adta át az irányítást. Jerry Lewis a 60-as évek közepéig jónéhány kiváló vígjátékot készített. Több közülük nagyon sikeres volt, illetve ismert, mint például a Dilidoki 1963-ból, vagy a Boeing-Boeing 1965-ből, amelyben Tony Curtis-szel játszott együtt. A Családi ékszerek című filmben 6 különböző személyiségű nagybácsit és egy testőrt játszott egyszerre. 1965-ben, egy hátsérülés következtében fájdalomcsillapítókhoz kellett folyamodnia és ez évekig függővé tette.
  =
Jerry Lewis az "ápolatlan ápoló"


     A 60-as évek második felében csökkent a Lewis vígjátékok iránti érdeklődés és ez oda vezetett, hogy a Paramount-tal megszűnt a kapcsolat és a Columbia Pictures-szel kezdett el együttműködni. Sajnos a Columbia-val készített filmek is sikertelenek voltak. Időközben a Dél Kaliforniai Egyetemen tanított, többek között későbbi híres rendezőket és tévé show-ja is volt. Róla és szerepeiről rajzfilmsorozatot is készítettek, amelyet 1970-ben mutattak be.
     1972-ben készült egy film, a The Day the Clown Cried, amelyben szerepelt és rendezett is. Ez egy náci koncentrációs táborban játszódó dráma volt, amelynek az utrómunkálatai során pénzügyi nehézségek merültek fel és összeütközésbe került a producerekkel. A filmet nem adták ki és ezekután Jerry Lewis csaknem egy évtizedig távolmaradt a filmvászontól, csupán színpadon szerepelt. Írt egy könyvet (The total filmmaker). 1976-ban, egy televíziós showban, 20 év után találkoztak a közönség előtt újra Dean Martin-nel.


Jerry Lewis idősebb korában     1980 januárjában megkapta a Hubert H. Humphrey humanitárius díjat, majd még azon év szeptemberében elvált feleségétől. 1981-ben a Kézimunka című filmmel lépett újra a filmvászonra. 1982 decemberében szívrohama volt. 1983-ban következett Martin Scorsese filmje, A komédia királya, amelyben Robert De Niro-val szerepelt együtt és a kritikusok elismerését is kivívta. 1983-ban feleségül vette a 32 éves Sandee Pitnick-et, a Las Vegas-i táncosnőt. A 80-as években több, kevésbé jelentős filmben szerepelt.
     Amikor Dean Martin-nek elhunyt a fia, a két egykori színésztárs újra találkozott, majd Jerry nyilvánosan is köszöntötte Dean-t születésnapján. Szerepelt az Arizonai álmodozók-ban, amelyet 1991-ben rögzítettek, de csak 1993-ban mutatták be Európában és egy évvel később Amerikában. A 90-es évek új, komikus sztárja, Jim Carrey, példaképének tekintette és merített elődje alakításaiból. 1995-ben Dean Martin elhunyt.
    2002-ben készült egy film Martin és Lewis címmel, a két legendás színész életéről és szerepléseiről, amelyet magyarul is láthattunk. 2005-ben megkapta a legmagasabb Emmy díjat és 2008-ban Humanitárius Oscar-díjat kapott. Franciaországban nagyon népszerű és háromszor is elnyerte a legjobb rendező díjat. 5 saját fia, valamint egy fogadott lánya és fia van, közülük az egyik kábítószer túladagolásban hunyt el 2009-ben. Jerry Lewis-t többször kezelték tüdő és szívproblémákkal.

 =
Jerry Lewis a Cannes-i filmfesztiválon

     2013-ban 18 év után újra főszereplőként tűnt fel, a Max Rose című filmdrámában, amelyben egy idős jazz zongoristát alakít, aki még nem heverte ki felesége elvesztését. Emellett egy brazil vígjátékban is szerepet kapott ebben az évben.

Folytatás: Jerry Lewis filmek


Őket is ajánlom:  Jean Marais
                           Lex BarkerHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése