Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Cannon filmek, Golan Globus filmek története

Cannon filmek, Golan Globus filmek

Cannon filmek, Golan Globus filmek története





   Cannon filmek, Golan Globus filmek a videós korszakkal összefüggő emlékek. Anno a 80-as években számos akciófilm elején láthattuk az ismert Cannon emblémát. Ez a logo szinte a szórakoztató videofilmek szimbólumává vált. A másik leggyakoribban előforduló név, az a Golan és Globus volt, vagyis a Golan Globus produkciók.




Cannon filmek


 A Cannon filmek a The Cannon Groups cégcsoport tagja volt, amely számos kis és közepes költségvetésű mozi és videofilmet finanszírozott. A Cannon Films-et Dennis Friedland és Chris Dewey alapította 1967-ben. Ők egészen 1979-ig működtették a céget, többségében kevéssé sikeres filmekkel. A 70-es években számos sikertelen film készült a nevük alatt, ami a cég részvényárfolyamának csökkenéséhez vezetett.


Golan Globus filmek története


  A pénzügyi problémákkal küszködő Cannon-t a tulajdonosok 1979-ben eladták két izraeli unokatestvérnek, Menahem Golan-nak és Yoram Globus-nak. A két fivér jó üzleti érzékkel nyereségessé tette a céget. Ebben nagy szerepük volt a mára már legendássá vált akció szériáknak. Bár a Golan Globus filmek több műfajban jelentek meg a piacon, a legtöbben mégis a 80-as évek akciófilmjeiről emlékeznek rájuk.
 Néhány vígjáték mellett a 80-s évek első felében a legemlékezetesebbek voltak a nindzsafilmek. Majd a Chuck Norris főszereplésével készült akciómozik és néhány sci-fi, valamint kalandfilm tovább növelte sikereiket. Az igen jól megszervezett reklámtevékenység biztosította az anyagiakat és a kellő figyelmet az újabb és újabb mozik elkészítéséhez.
 
 
A Golan Globus filmek története

 
 
 
1986 volt a csúcsév, akkor a Cannon 43 filmet forgalmazott és a cég értéke is megsokszorozódott. De nem csak szórakoztató filmeket finanszíroztak, amelyre jó példa, hogy a holland készítésű, Merénylet című, háborús dráma Oscar díjat nyert. 
Két évvel később már ellenkezőjére fordult a folyamat: a Cannon film pénzügyileg veszteségessé vált és vizsgálatot is indítottak a cég pénzügyeiben. A sikeres évek után a Cannon filmek filmforgalmazók és mozik vásárlásába kezdtek, ami jókora adóssághoz is vezetett. Ennek egyik oka volt, hogy az Egyesült Királyságban népszerűbbnek bizonyultak, mint az USA -ban, így több moziláncot felvásároltak.
1988-ra a Cannon filmek közül több alkotás is megbukott, és pénzügyi vizsgálatot kezdeményeztek a cégnél. Ekkoriban még tervben volt, hogy Az Univerzum urai című filmnek folytatása is készül, azonban nagy sajnálatomra a pénzügyi gondok miatt ez elmaradt.
 




A Cannon filmek vége


  Az olasz Giancarlo Parretti által irányított Pathé Communications jött, kifizette a Cannon adósságait, és átvéve a céget, jelentős változtatásokat kezdett. Ennek következtében Menahem Golan 1989-ben távozott., és később a 21st Century Film Corporation alapító elnöke lett. Paretti elmulasztotta a hitelek kifizetését, ezért 1991-re kiszorult a vállalat irányításából, sőt bírósági ügybe keveredett és el is ítélték.
 1993-ig Yoram Globus, Christopher Pearce és Ovidio G. Assonitis irányították a Cannont, mérsékelt eredményekkel. 1993-ban még elindították a Walker, a texasi kopó című sorozatot, aztán a Cannon végleg megszűnt.
Előtte még a Hellbound - Út a pokolba című misztikus kalandfilmet elkészítették Chuck Norrissal. Később több dokumentumfilm is készült fókuszban a Cannon filmek és Golan Globus filmek története.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.