Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Kedd esti sorozatok a régi magyar tv-ben

Kedd esti sorozatok a régi magyar tv-ben
Kedd esti sorozatok a régi magyar tv-ben




  Kedd esti sorozatok a régi magyar tv-ben. A 70-es, 80-as, 90-es években a kedd este a filmsorozatoké volt a tv-ben. A Magyar Televízió régi műsorai közül ez az egyik, melyre egy generáció emlékszik. Ebben a cikkben a 70-es évektől a 90-es évekig, kedd esténként bemutatott sorozatokból válogatok. A cikk alatt összegyűjtöttem a régi kedd esti sorozatok listáját. Hogy ne legyek túlzottan lexikális, emlékeimet felfrissítve vetem papírra régi élményeimet ezekről a sorozatokról.



Emlékek a kedd esti sorozatokból



  Az az igazság, hogy amikor először vetítették Az Onedin család című angol sorozatot, engem gyermekként nem igazán foglalkoztatott, nem is szólva arról, hogy nem mindig maradhattam ébren. Ezért aztán évekkel később, az ismétléseket láttam. Mind a nyolc évadot számtalanszor is végignézném, mert nagyon szórakoztató, élvezetes, izgalmas sorozat volt. Nálam simán verné a Dallast. Sajnos a főszereplő, Peter Gilmore már elhunyt, de a 70-es évek eme hosszú sorozata felejthetetlenné tette.




  Még általános iskolába jártam, amikor először bemutatták az Isaura... bocsánat, Rabszolgasorsot. 1986-ban még nem voltak olyan elterjedtek a brazil, végtelenített szappanoperák, mint a 90-es években lettek, és persze kereskedelmi adók sem voltak, így a filmet mindenki komolyan vette.
Akkoriban a média tudatromboló hatása még nem volt annyira erős, mint manapság.   
Na persze így is 10 évet késett a sorozat a brazil gyártáshoz képest. Anno számtalan viccet gyártottak a Rabszolgasors szereplőiről, élén a terjedelmes Januáriával. A kedd esti sorozatok idején még nem tudtuk, hogy évtizedek múlva mindennapossá válnak a hasonló jellegű sorozatok, sőt Dunát lehetne rekeszteni belőlük, annak ellenére, hogy mind ugyanarra az egy sablonra épülnek.

A Rabszolgasors főszereplői
A Rabszolgasors főszereplői


 Sok sorozat volt, amiről csak részletekre emlékszem. A fekete macska bandája az első keddi sorozat, ami feltűnt, de semmi sem maradt meg belőle számomra. A Nem kell mindig kaviár-ból az maradt meg, hogy Thomas Lieven mindig lóvá tette azt a bizonyos Lószőr őrnagyot, s a film végén ezt mondta: „Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem...”
  A Nők a pult mögött egy tipikus csehszlovák üzlet hétköznapjairól szólt, egy-egy kerek történettel. Nem volt egy világverő sorozat, de szimpatikus. Ami mélyen megmaradt bennem, az az „André szelleme”, egy ijesztő francia sorozat. Ebben mindig szellemek voltak jelen és lánccsörgetést hallhattunk. 
Kicsit a szellemvilági filmekre hajazott, de némelyik viharos film is hasonlóan borzongató. Emlékszem, hogy több osztálytársam mesélte, csak a szombat délelőtti ismétléseket merték megnézni... Most már tudom, hogy ez a sorozat, amelyet 1985-ben mutattak be nálunk, kedd esténként,  1972-ben készült, és a címe Messziről jött ember.


Borivoje Surdilovic, a Forró szél


  Ha valami örök sláger, mind zenei, mind filmművészeti értelemben, az a Forró szél, című jugoszláv sorozat. A kedd esti sorozatok közül ez totál telitalálat volt, máig megunhatatlan. Körülbelül onnan láttam először, hogy Surda Németországba ment a barátjához, s különféle zavaros helyzetekbe került. Ezt számos, humorosabbnál, humorosabb epizód követte. 
 Surda egy tipikus laza, nemtörődöm, kényelmes munkára vágyó, szókimondó fazon volt. 1984-ben láthattuk először nálunk és később számos alkalommal megismételték, különféle adókon.


Surda és barátja
Surda és barátja



 A családja szintén megért egy misét, a bácsikája sem semmi alak. Akkoriban nagyon menő volt a Forró szél zenéje – amelyről már írtam a másik blogomban – s még ma is a retro bulik egyik nagy kedvence. És persze, el ne felejtsem, mindenki „Surda sapkát” hordott, igazi divattá vált.
Ha kíváncsi vagy a részletekre, a sorozatról mindent megírtam itt: Forró szél




Kedd esti sorozatok - A halál archívuma


  Beisel mozdulatára megnyílik a csapóajtó, és a tisztelt „munkatárs” hirtelen eltűnik a mélyben. Ez volt az a kép, amely a legemlékezetesebb gondolataimban ebből a sorozatból. Azóta persze feltették a Youtube-ra és újra megnéztem. Hatalmas élmény volt! A végzet lándzsája könyv óta több szempontból is érdekelt a nácik tevékenysége.
  1944 végén 5 fickó ugrik le Lengyelországban, a gépüket ért találat miatt, a  német megszállás alatt álló területen. Közülük egy orosz, egy lengyel, és három német. A küldetésük ezáltal veszélybe kerül. Az elején furcsa megszokni, hogy hármójuk is német, de valójában a szovjeteknek dolgoznak. No nem akarom lelőni a történetet, aki látta, nem felejti, aki pedig nem... gyorsan pótolja be!
Amikor újra megnéztem, ugyanúgy végigizgultam, mint akkoriban. Az akkori időszak egyik legjobb háborús alkotása volt A halál archívuma, s bizony alig vártuk a folytatásokat. Nagyon jellegzetes karakterei voltak ennek az NDK sorozatnak, s több ismert ismert színész szerepelt benne, mint pl. az indiánfilmekből ismert Gojko Mitic.

 



Tövismadarak



  A Tövismadarak-at nálunk csaknem 7 éves lemaradással mutatták be. Erőteljesen a szívre ható, megkapó ausztrál dráma. Igazán értékes a mai sok, semmitmondó sorozathoz viszonyítva. A Richard Chamberlain által játszott Ralph atya és a Rachel Ward által alakított Meggie kapcsolatának tiltott és ártatlan, viharos és szelíd, de egy életen át tartó története, igazi emberi dráma.



Tövismadarak 1983, Ralph és Meggie
Tövismadarak 1983, Ralph és Meggie


  Az 1983-as alkotás 5 Emmy és 4 Golden Globe díjat kapott, ami jelzi a kiváló színészi játékot. A zenéje megér egy külön misét, és itt most nem a főcímzenére gondolok, hanem a többi, aláfestő muzsikákra, különösen a Meggie és Ralph találkozásai alatt hallhatóakra. De ezekről már többször írtam a zenei blogomban, pl. itt.



A klinika


  Míg más esetekben a magyar fordítóknak tipikus szokása a hangzatos címek kitalálása a „rendes címfordítás” helyett, ez esetben a Fekete Erdei Klinikát egyszerűen lerövidítették. Alapból nem szeretem a kórház sorozatokat – nem az én világom - ez az egy azonban kivétel volt.
   Már nagyon rég volt, hogy láttam, de arra emlékszem, hogy nem tetszett a vége. Valami buta félreértés eltávolította egymástól a főszereplőket. Kicsit meglepődtem, hogy mindenhol 3 évadot írnak, mert akkoriban 4, vagy 5 sorozatban vetítették nálunk.
  Mindenesetre az biztos, hogy a 80-as évek közepétől a legnépszerűbb sorozat volt Németországban, s nálunk is nagyon kedvelték. A klinikában jelen volt mind a humor, mind a dráma, nem is szólva a jól megírt történetekről, ezért nem meglepő, hogy egy évtizeddel később  Kórház a pálmák alatt címmel készítettek újabb sorozatot a főszerepet játszó – s azóta sajnos már elhunyt - Klausjürgen Wussow-val. Lásd bővebben: A klinika, Kórház a pálmák alatt


A klinika 1985
A klinika 1985




Kedd esti sorozatok


  A magyar tévében a keddi esti sorozatok a kereskedelmi adók megjelenéséig hallatlan népszerűségnek örvendtek. Hasonlóan mint a régi bűnügyi filmsorozatok. Na persze nézettség tekintetében voltak eltérések, de a jó sorozatok mindig odaültették az embereket a képernyők elé.
  A 90-es években is született pár emlékezetes, „új” sorozat, de akkora nosztalgikus hatással már nem bírtak, mint ezek a 70-es 80-as évekbeli alkotások. Kivétel természetesen a később születő nemzedék számára, akiknek az jelentette a gyermekkort. Talán az utolsó kedd esti sorozat, amelyet rendszeresen néztem, az X-akták, amelynél meglepő volt a korai kezdés a korhatár miatt, később  más időpontra is került.
  Összegyűjtöttem jó néhány címet a keddi sorozatokból, a lista nem teljes, de elég átfogó képet nyújt, s talán sokaknak emlékeket idéz fel.




Régi kedd esti sorozatok listája


Az Onedin család (The Onedin Line) (1971-1980) angol (magyar vetítés: 1979)
Messziről jött ember (L'homme qui revient de loin) (1972) francia (magyar vetítés: 1985)
A tavasz tizenhét pillanata (Семнадцать мгновений весны) (1973) szovjet
Rabszolgasors (A Escrava Isaura) (1976) brazil (magyar vetítés: 1986)
Nem kell mindig kaviár (Es muß nicht immer Kaviar sein) (1977) német
Nők a pult mögött (Žena za pultem) (1977) csehszlovák
Gyökerek (Roots) (1977) amerikai
Ki fizeti a révészt? (Who Pays the Ferryman?) (1977) angol
Kórház a város szélén (Nemocnice na kraji mesta) (1977-1981) csehszlovák
A fekete macska bandája (Место встречи изменить нельзя) (1979) szovjet
Az Aphrodite-örökség (The Aphrodite Inheritance) (1979) angol (magyar vetítés: 1986)
Forró szél (Vruć vetar) (1980) jugoszláv (magyar vetítés: 1984)
A halál archívuma (Archiv des Todes) (1980) német (magyar vetítés: 1985)
Tövismadarak (The Thorn Birds) (1983) amerikai-ausztrál (magyar vetítés: 1990)
Özvegyek (Widows) (1983) angol (magyar vetítés: 1988)
A folyók nem állnak meg (All the Rivers Run) (1983) ausztrál
A Polip (La Piovra) (1984-2001) olasz
Mentők (Sanitka) (1984) csehszlovák
Mindenki tanköteles (My všichni školou povinní) (1984) csehszlovák
A szerencselovag (Der Glücksritter) (1984) német
Örvény (Maelstrom) (1984) angol ( magyar vetítés: 1989)
A Klinika (Die Schwarzwaldklinik) (1984-1988) német
A chateauvalloni polgárok (Châteauvallon) (1984) francia-olasz-svájci
A Guldenburgok öröksége (Das Erbe der Guldenburgs) (1987-1990) német
Nyolc évszak (1987) magyar
Twin Peaks (1990-1991)  amerikai (magyar vetítés: 1991)
Miért éppen Alaszka? (Northern Exposure) (1990-1995) amerikai (magyar vetítés: 1994)
Megperzselt szívek (Les coeurs brulés) (1992) francia
X-Akták (The X-Files) (1993-2002) amerikai (magyar vetítés: 1996)
Vészhelyzet (ER) (1994-2009) amerikai (magyar vetítés: 1996)



Kapcsolódó cikkek:  Keresel egy filmet? Itt megtalálod. Filmkereső

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

25 megjegyzés:

  1. Üdvözletem!

    Én egy angol filmsorozat címére lennék kíváncsi, a '80-as évek első felében vetítették, természetesen kedd esténként. Az angol ipari forradalom volt a témája. Az egyik főszereplő egy idős hobó volt, a filmbeli nevén Rusher Steernie. (Bocsánat, ha rosszul írtam).
    A listát végignézve nekem úgy tűnik, hogy kimaradt.
    Esetleg tudna/tudnál segíteni?

    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a Szerencselovagra gondolsz, annak volt ilyesmi témája.

      Törlés
  2. Nagyra értékelem az összeállítását, köszönöm. Üdv, Vik Géza

    VálaszTörlés
  3. Keresek egy sorozatot, amiből sajnos csak néhány dologra emlékszem, de remélem, esetleg tudsz segíteni. Majdnem biztos, hogy francia sorozat volt, valamikor a 90-es években ment a tv-ben. Egy parfümgyáros fiatal férfi és egy virágokat termesztő lány volt benne a két főszereplő. A lány az édesanyjával élt, és egy virágültetvényt gondoztak, a virágokat a parfüm gyárnak adták el. Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ez az? A nyakék románca: http://www.telenovelas.hu/nyakekromanca.html

      Törlés
  4. Keresek egy filmet, azt hiszem a Harlekin sorozatban láttam. Amerikai nő férje halála után átköltözik Skóciába. Álmában többször látja az Eilena Donan híres kastélyát. Oda is költözik és megismerkedik az ottani urasággal. Van benne egy kis misztika, mert esténként lát egy fehér alakos nőt a kastély előtt, illetve egy mulatságban látomása van, egy régmúlt időkben játszódó mulatságról melyben a mostani urasággal táncol. Van benne egy családi titok arról, hogy az uraság családjában nem lehetnek boldogok a házasságok, pont emiatt a fel fel tűnő női alak miatt. Persze a végén minden megoldódik és elveszi az uraság és boldogan élnek tovább az átok feloldódik.

    VálaszTörlés
  5. Keresnék egy filmet,ill.egy sorozat lehetett még a 80-as évek elején.Arra emlékszem csak,hogy úgy kezdődött,hogy egy ház volt az elején,mintha egy körben lett volna,mintha egy körön néztük volna a házat.Valami krimi volt.

    VálaszTörlés
  6. Emlékeim szerint 1981-ben már futott a TV-ben egy sorozat Riviéra címmel. Vagy tévedek?

    VálaszTörlés
  7. Keresek egy filmet. Sorozat volt, a 80-as évek elején. Egy csunyább nő és egy jóképű férfi érdekházasságát mutatja be. A nő sokat dolgozik, küszködik és erején felül kezeli a mindennapos problémákat. Nem fogadják el, valahol egy kis tanyán huzzák meg magukat és ott földművelésből élnek. Aztán a végén nagy lesz a szerelem. Azt hiszem Ruth volt a neve.

    VálaszTörlés
  8. Kb 30 éve láttam egy sorozatot, valami kis szobrokat kellett összegyűjteni, amikben drágakövek voltak.

    VálaszTörlés
  9. A Rabszolgasors terjedelmes szereplője nem Esmeralda volt, hanem Januaria.

    VálaszTörlés
  10. 70-es évek:
    -Arsene Lupin
    -Jack London: Nagy kalandom északom
    -Parittyás Tyieri
    -Aranyrablók (angol bűnügyi)
    -A Forsyte Saga
    -Kockázat (Kloss kapitány)
    -Álarcban
    -Mese a nyúlpaprikásról
    -Karino (lengyel)
    -Thyl Ulenspiegel
    -Négy páncélos és a kutya
    -Orion űrhajó kalandjai
    -Belphegor, avagy a Louvre fantomja
    -Vivát Benyovszky!
    -Sztrogoff Mihály

    80-as évek:
    -Wagner
    -Trenk báró különös élettörténete
    -Lengyel utak
    -Egy szélhámos karrierje

    VálaszTörlés
  11. https://hirado.hu/2015/06/06/nyomokat-hagynak-bennunk-ezeket-sorozatokat-nezzuk-evtizedek-ota/#

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. 70-es évek:
    -Washington zárt ajtók mögött
    -Utak és kalandok
    -Tetthely (2018-ig 1063 epizód)

    VálaszTörlés
  14. Szerbusztok! Én egy 80-*90-es évekbeli sorozatot keresek ami Skóciában játszódott és a felföldiek harcoltak az alföldiekkel szemben....talán szerelmi szál is volt,hogy a két ellenséges néptől 1 ffi és 1 nő meg a harcok ellenére szerelmes volt egymásba titokban! Ezt a sorozatot keresem! köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv! Biztos vagy benne, hogy akkor készült és nem hamarabb, a 70 -es években? Amennyiben mégis az utóbbira gondoltál és még aktuális a kérdés, a sorozat címe: Emberrablók. https://www.youtube.com/watch?v=MuoUJzAe17Y

      Törlés
  15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  16. Két sorozat cimén is gondolkozom: 1) ifjúsági sorozat volt, talán magyar, amiben ha a gyerekeknek gondja volt, felirták egy papirra és elrejtették a lámpakapcsoló alá (?) az osztályteremben és erre válaszolt valaki 2) két testvér volt benne, talán valami háború volt és az egyik meghalt az utolsó részben, pár részes film lehetett, nem végtelen sorozat... Köszönöm!

    VálaszTörlés
  17. Savannah
    Àrtatlan kék szemek
    78-as körzet

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.