Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

A farm, ahol élünk szereplők, epizódok, online

A farm ahol elunk sorozat bemutatas

A farm, ahol élünk szereplők, epizódok, online



A farm, ahol élünk online és tévében



A farm, ahol élünk online és tévében is látható amerikai filmsorozat, amely 1974 és 1984 között készült. Az epizódok száma meghaladja a kétszázat, a cikk alján meg is találod az egyes részek listáját. A farm, ahol élünk szereplők számtalan különféle karakter, akik Laura Ingalls Wilder és az Ingalls család által kerülnek előtérbe.




Egy álom Charles Ingalls -el



Kisebb építményeket állítottunk össze fából és más anyagokból. Éppen egy toronyszerű épületrész tetővonalán csináltam valamit, amikor megjelent. Megállította a lovait, leszállt a kocsiról és körülnézett. A jól öltözött, dús hajú fiatalember különlegesnek tűnt. Beszélgetett az építkezésen dolgozókkal, és a két idősebb hölggyel, akik a tulajdonosok voltak. Egyszer csak láttam, hogy közeledik. Az építmény túloldalán mászott fel, s néhány pillanat múlva szembenézett velem.
– Milyen itt az élet a városban? –kérdezte.
Olyan életerő és vidámság tükröződött az arcán, hogy hirtelen csak annyit tudtam kinyögni: – Nagyszerű.
– Szóval akkor jó itt élni? – kérdezte ismét és őszinte érdeklődés látszott a tekintetén.
– Igen uram, a legjobb a világon! – válaszoltam lelkesen, és még magam is meglepődtem a kijelentésen.
A férfi mosolygott és lemászott a létrán, majd elhajtott. Később, amikor már a földön voltam, félrehúzódtam a közeli ligetbe. Egyedül akartam lenni. Még sosem találkoztam senkivel, akinek ilyen tiszta, őszinte kisugárzása lett volna. Olyan volt, mint a friss erdei forrás, tele életerővel, energiával, jókedvvel és jóindulattal. Milyen jó lenne, ha megtisztelne a barátságával... Jó lenne a közelében lenni, érezni azt az optimizmust és magabiztosságot, ami áradt belőle.
Másnap megjelent és nagy kedvvel nekiállt dolgozni. A nevét is megtudtam. Charles Ingalls –nek hívták.


A farm, ahol élünk filmsorozat a tévében


A farm, ahol élünk – eredeti címén Little house in the prairie (Egy kis ház a prérin) – című sorozatot először az osztrák tévén láttam gyermekkoromban. Több évtizeddel később, azon gondolkodva, ha választani kellene, melyik lenne a kedvenc sorozatom, ez mellett döntöttem. A „mai” világban, amikor a filmek és sorozatok tömkelege szól az egymás elleni harcról, erőszakról, becsapásról, gonoszságról, vagy éppen habkönnyű, úgymond súlytalan sorozatok árasztják el a piacot, A farm, ahol élünk egy igazi extraktum.
Nem ismerek más sorozatot amelyik ilyen magas minőségben, egyszerre szórakoztatva és elgondolkoztatva, megnevettetve és megkönnyeztetve, ilyen mély átéléssel mutatná be az emberi élet igazi értékeit. Bár később A malibui vízimentők is közvetített ilyen értékeket, mégis más. 
Az Ingalls család történetei komoly értéket képviselnek, minden családnak, s gyermekeknek egyaránt ajánlott. Itt nem bugyuta történetek, vagy semmiről sem szóló párbeszédek vannak, mint annyi mai sorozatban, hanem szívhez szóló, kellemesen tanító-nevelő, a valóságból vett események.




A farm, ahol élünk szereplők





A farm ahol élünk szereplők


A cikk kezdő története egy álomban történt meg, nem a fizikai valóságban. Erről a sorozatról többször is álmodtam, számos „új” részt nézhettem végig. Charles Ingalls az eszményi apa megtestesítője volt a sorozatban. Az egész személyisége nagy hatású volt, felemelő, előretekintő, nagyon gyakorlatias és jó szándékú. Igazi minta arra nézvést, hogyan neveljük gyermekeinket.
Laura Ingalls apjához hasonlóan elragadó személyiség. Talán ő fogott meg a legjobban a sorozatban. Az ő szemén keresztül ismerjük meg az Ingalls család történetét – ami nem véletlen, hiszen ő írta meg az eredeti sztorit – és gyermekkorától anyává válásáig végigkísérhetjük az életét.
Kis Bogár – ahogy Charles hívta - egyéni színt adott a sorozatnak.

Mary, a szolídabb nővér a drámai oldalt képviselte, a szemével történő szomorú dolgok révén. A kis Carrie – akit egy testvérpár játszott felváltva – viszonylag kevés (fő) szerepet kapott. Édesanyjuk, Caroline természetesen mindig ott volt gondoskodó szülőként és Charles ideális feleségeként. Egyébként Caroline a későbbi epizódokban lenyűgözően talpraesett, életerős asszony lett.
 
 

A Walnut Grove -i szereplők


A családon kívüli szereplők közül nekem Isaiah Edwards, Charles barátja volt a kedvencem. Ő sajnos eltávozott a 3. évad után, és - néhány beugró rész után - csak az utolsó előtti évad vége felé tért vissza. Az Olson család – élén a „boszorkányszerű” Herriet –tel – egy igazi különlegesség volt. Nélküle minden bizonnyal szürkébb lett volna a sorozat, mert ellenszenves, pulykaszerű személyisége – amely mögött azért valamelyest jóindulatúbb nő lakozott – felejthetetlenné tett számos epizódot.
A családhoz érkezett még később
Albert, az árva fiú, akit befogadtak, és megszülettett Grace is. És persze a felnövő lányok párjaiként ide vehetjuk Adam –et, és Almanzo –t is.
Walnut Grove lakói közül fontos szerepet játszott még Baker doktor és Alden atya is, valamint egy ideig Jonathan Garvey is, Charles barátjaként. Rajtuk kívül még számos szereplő fordult meg a sorozatban, akikre most nem térek ki, ha bővebben érdekel, nézd meg a Prairie.hu oldalt, amelyet egyébként is ajánlok, mert ott mindent megtudhatsz erről a sorozatról.
A farm, ahol élünk szereplők közül volt egy csomó karakter, akit úgy mutattak be, mintha mindig a sorozat része lett volna, holott csak akkor láttuk először és utána se többet. Ilyen például a polgármester választás. Vagy amikor egy másik orvost szerepeltettek úgy, mintha régóta a település orvosa lenne, pedig előtte sosem hallottunk róla.




A Farm, ahol élünk epizódok



 


A farm ahol élünk epizódok

 



A farm, ahol élünk epizódok követtek egyfajta tematikát. Már az első megnézéskor észrevettem, hogy többnyire 3-féle történetek fordulnak elő a sorozatban: vidám, szomorú, és vegyes (vagy semleges). Ezek általában váltották egymást, így mindig más hatással voltak a nézőre. A vidámabbak olyanok voltak, akár a Jeannie, a drámaibb részek pedig valami mondanivalót hordoztak. Ezért műfajilag is komplexebb a sorozat, ami csak értékét növeli. Ezeken kívül néha izgalmas, mint a Robinson család, vagy megható volt egy-egy rész, a cikk alján található listában jeleztem ezeket.
Több szakaszra is lehet osztani A farm, ahol élünk epizódok együttesét, évadjait. Számomra 3 hosszú szakaszra tagolódik az egész, amelyet természetesen több, kisebb csoportra lehet bontani. Az első hosszú időszak addig tart, amikor el kell hagyniuk Walnut Grove –ot (1-4. évad). A második hosszú szakasz innen folytatódik, amikor visszatérnek – Alberttel együtt - és újrakezdik (folytatják) (5-7. évad). 
A harmadik szakasz amikor Laura hozzámegy Almanzo –hoz (7. évadtól 9. -ig) Egyébként az utolsó évad (Az új kezdet) főleg róluk és az Ingalls család helyett Carterékről szól így az is külön vehető. Ekkor már az Ingalls család elköltözött Walnut Grove –ból, és csak ritkán bukkannak fel.
Végül még készült néhány befejező epizód, az utolsó egyben Walnut Grove végét jelentette. Több, mint 200 epizód után azt kell mondjam egyszer sem éreztem, hogy túl hosszú lett volna a sorozat. 


A farm, ahol élünk teljes film, és sorozat emlékek



A farm, ahol élünk teljes film egy 1974 -es film, amely a sorozat bevezető, egész estés filmje. Amikor bemutatták Magyarországon a sorozatot, ezt a filmet elfelejtették leadni, így csak feliratosan volt látható később az interneten. A farm, ahol élünk film története a Kicsi ház a prérin című regényt dolgozza fel élethűen. Ez a bevezető epizód – a sorozattal ellentétben – pontosan ugyanaz, mint ami a könyvben van.
A farm, ahol élünk sorozat szereplői elég statikus karakterek, mégis szemmel látható jellemfejlődés vonul végig a történeten. A színészek elég gyorsan nőttek fel, illetve öregedtek az egy évtized alatt. A változás látványos, akár az Avalon ködbe vész történetben, pedig ez a sorozat jóval realistább.
Az utolsó évadra Ingallsék távozása a farmról teljesen hiteltelen, hiszen a régebbi évadokban bebizonyosodott, hogy ott és farmerként érzi jól magát Charles és családja. Persze ennek „külsős” okai voltak, hiszen Michael Landon nemsokára más sorozatba fogott, mely egy kicsit a túlvilági filmekhez is kapcsolódik.
A farm, ahol élünk utolsó része együtt járt a kellékek elpusztításával, amit nagyon sajnálok. Nem értem, Michael Landon hozzáállását, hogy nem akarta, zarándokhellyé váljon a felépített Walnut Groove. Az miért lett volna baj? Mindenesetre ettől távol (Kaliforniában épült a sorozatbeli város), Minnesotában ott van a valódi Walnut Grove, egy emlékházzal Laura Ingalls Wilderről.




A Farm, ahol élünk online


Tudom, hogy sokan szeretnék megnézni a sorozatot, ezért ideteszek néhány linket, ahol megtekinthető, de természetesen előfordulhat, hogy ezek később megváltoznak, megszűnnek. Ezen kívül is vannak online film letöltő helyek, ahol fent van, de mivel azok számtalan felugró reklámtól, vagy vírustól hemzsegnek, nem linkelem be őket ide.


A farm, ahol élünk online indavideo
A farm, ahol élünk online sorozatbarát (csak regisztrált felhasználóknak)




A farm, ahol élünk epizódok listája, egyes részek típusai

(Jelzések - számjegy: saját tetszési indexem, V: vidám, Sz: szomorú, K: különleges, I: izgalmas, M: megható)



1.Ahol barát terem 1974 6

2.Vidéki lányok 1974 7
3.Százmérföldes út 1974 6 SZ, I
4.Mr. Edwards hazatér 1974 7
5.Johnny Johnson szerelme 1974 6
6.Ha élőhalott lehetnék 1974 4
7.Boldog születésnapot! 1974 6
8.Mami nyaralni megy 1974 7 V
9.Anya tanít 1974 7
10.Mosómaci 1974 7 I
11.Bádogharang 1974 5
12.A díj 1974 7
13.Az Úr az én pásztorom 1. 1974 5 SZ
14.Az Úr az én pásztorom 2. 1974 6
15.Karácsony a kis farmon 1974 7 M
16.Családi perpatvar 1975 7 V
17.Dr. Baker menyasszonya 1975 7
18.A járvány 1975 5 SZ
19.A cirkuszos 1975 5
20.Gyermeki bűn 1975 6 SZ
21.A vetőmag 1975 5 SZ
22.Életben maradni 1975 8 K
23.Johnny világot lát 1975 5
24.Az alapító napja 1975 8 K
25.A leggazdagabb ember 1975 6
26.Pápaszem 1975 6
27.Remete 1975 5 SZ
28.A nagy meccs 1975 6 V
29.A kirándulás 1975 9 K
30.Tavaszköszöntő 1975 7 V
31.Emlékezzetek rám 1. 1975 5 SZ
32.Emlékezzetek rám 2. 1975 6
33.A legszebb ajándék 1975 M
34.A szivárvány végénél 1975 5
35.Az ajándék 1975 6 V
36.Alma a fájától 1975 6 SZ
37.A beszélő gép 1975 6
38.Walnut Grove büszkesége 1976 6
39.A hit ereje 1976 5 I
40.Száguldás vasúton 1976 8 K, I
41.A bajkeverő 1976 7
42.Hazafelé 1976 I
43.Szívem hölgyének 1976 5
44.Centenárium 1976 6
45.A katona visszatér 1976 4 SZ
46.Hazatérés 1976 6
47.A szív szava 1976 6
48.Szelek szárnyán 1976 6
49.Paci 1976 6
50.A verseny 1976 6
51.A Walnut Grove-i démon 1976 6 V
52.Tavaszi utazás 1. 1976 4
53.Tavaszi utazás 2. 1976 6
54.Fred 1976 7 V
55.Rossz fiúk 1976 7 I
56.Vadászat 1976 K
57.Hóvihar 1976 I
58.Az elveszett kislány 1976 6 I
59.A karantén 1977 5 SZ
60.Kisasszonyok 1977 6 V
61.Indián kölyök 1977 6
62.Együtt a félelemmel 1. 1977 6
63.Együtt a félelemmel 2. 1977 6
64.Solomon iskolája 1977 6 SZ
65.A zenélő doboz 1977 6
66.Választás 1977 6
67.Aranyország 1. 1977 6
68.Aranyország 2. 1977 6
69.Szeretni tudni kell 1977 6
70.Változó idők 1977 8 K
71.Kicsi Ellen 1977 5 SZ
72.Az ezermester 1977 6
73.Farkasok 1977 8 I
74.Tolvaj Walnut Grove-ban 1977 7 V
75.Futni és elrejteni 1977 6
76.Utóhatás 1977 6 I
77.A makacsság ára 1977 6
78.A bunyós 1977 5 SZ
79.Találkozzunk a vásárban 1977 8 K
80.A két menyasszony 1977 8 V
81.Indiánok 1977 I
82.Vetélytársak 1978 6 V
83.A tanárnő 1978 8
84.Amikor fiatalok voltunk 1978 5
85.Légy a barátom! 1978 5 SZ
86.Az örökség 1978 7
87.Az idegen 1978 8
88.A legbecsesebb ajándék 1978 5
89.Integetni fogok utánad 1. 1978 6
90.Integetni fogok utánad 2. 1978 6
91.Amíg csak összetartozunk 1. 1978 6
92.Amíg csak összetartozunk 2. 1978 7
93.A Winoka harcosok 1978 5 V
94.A belső számít 1978 7 SZ
95.Otthon, édes otthon 1. 1978 8 V
96.Otthon, édes otthon 2. 1978 6
97.Fagin 1978 6
98.Harriet 1978 7 V
99.Az esküvő 1978 6
100.Férfiak iskolája 1978 8
101.A csalók 1978 7
102.Elvakultan 1. 1978 7 V
103.Elvakultan 2. 1978 7
104.A jótündér 1978 5
105.A mesterember 1979 5 SZ
106.Egy elvakult ötlet 1979 6
107.Táncolj velem! 1979 6 V
108.Gyermekek hangja 1979 6 SZ
109.A víziszörny 1979 6 V
110.A gyújtogató 1979 6
111.Az elátkozott ház 1979 5
112.Valaki kell hogy szeressen 1979 6
113.A járvány 1979 5 SZ
114.Odüsszeia 1979 6 SZ
115.Újra az iskolában 1. 1979 8 V
116.Újra az iskolában 2. 1979 8
117.A családfa 1979 6
118.A harmadik csoda 1979 6 V, I
119.Annabelle 1979 6 V
120.Nősül a papunk 1979 6
121.Különös álom 1979 4
122.Mr. Edwards visszatér 1979 6
123.Meghalt a király 1979 6
124.A hitgyógyász 1979 6
125.A szerző 1979 5
126.Keresztbe kapcsolások 1979 6 V
127.Haragos szív 1979 7
128.A Walnut Grove-i farkasember 1979 7
129.Mi történt az 56-os osztállyal 1979 6
130.A sötétség a barátom 1980 7 I
131.Néma fogadalmak 1980 7
132.Legyetek örökké büszkék ránk 1. 1980 6 SZ
133.Legyetek örökké büszkék ránk 2. 1980 6 SZ
134.Egyre vadabbul 1980 7
135.A legszebb férfikor 1980 7
136.Drága 16 éves 1980 7
137.Szeret, nem szeret 1. 1980 8
138.Szeret, nem szeret 2. 1980 9
139.Laura Ingalls Wilder 1. 1980 6
140.Laura Ingalls Wilder 2. 1980 6
141.Újrakezdés 1980 6
142.Mindent bele 1980 6
143.Egy néma kiáltás 1980 6
144.A szeretet képe 1980 5
145.Válás Walnut Grove-ban 1980 6
146.Kedves Albert 1980 6
147.A rövidebb út 1980 7 V
148.Látni a fényt 1. 1980 6
149.Látni a fényt 2. 1980 7 V
150.Oleson kontra Oleson 1980 7 V
151.Vitassuk meg együtt! 1980 9 V
152.Az unokaöcsikék 1981 8 V
153.Az ének hatalma 1981 6
154.Isten vele Mrs. Wilder! 1981 7 V
155.Szilvia 1. 1981 6 SZ
156.Szilvia 2. 1981 7 SZ
157.A vak igazság 1981 6
158.Másodszor is igen 1981 6
159.A kis árvák 1. 1981 6 SZ
160.A kis árvák 2. 1981 7
161.Nellie reinkarnációja 1. 1981 7
162.Nellie reinkarnációja 2. 1981 8
163.A baj nem jár egyedül 1981 6
164.A fekete tudor 1981 7
165.Többet ésszel 1981 8 K
166.A nagy Gambini 1981 6 SZ
167.Black Jake legendája 1981 5 V
168.Chicago 1981 5
169.Csak Nancy szeressen 1981 7
170.A jövő útja 1981 8
171.Felejthetetlen karácsony 1981 6
172.Nem minden vadállat 1981 6
173.A kőleves 1981 6
174.A hagyaték 1982 6
175.Jed bácsi 1982 6 M
176.Még egy lehetőség 1982 6
177.Jó napok, rossz napok 1. 1982 6 Sz
178.Jó napok, rossz napok 2. 1982 6
179.Az ígéret szép szó 1982 6
180.Segélykiáltás 1982 5 SZ
181.A tizenkettedik születésnap 1. 1982 6 SZ
182.A tizenkettedik születésnap 2. 1982 6 SZ
183.Változnak az idők 1. 1982 6
184.Változnak az idők 2. 1982 7
185.Üdvözöljük Olesonville-ben! 1982 9 V
186.Düh 1982 6 I
187.Little Lou 1982 6 V
188.A vad fiú 1. 1982 6
189.A vad fiú 2. 1982 7
190.Nellie hazajön 1982 9 V
191.Birodalomépítők 1982 8
192.Szerelem 1982 7
193.Alden dilemmája 1982 6 V
194.Marvin kertje 1982 5
195.Az apák bűnei 1983 6
196.Az ifjú testvérek 1983 4 V
197.Egyszer volt, hol nem volt 1983 6 K
198.Újra otthon 1. 1983 7 M
199.Újra otthon 2. 1983 8 V
200.A névtelen gyermek 1983 6 Sz
201.Az utolsó nyár 1983 7 M
202.Szeretünk Blanche! 1983 8 V
203.Szabad egy táncra? 1983 9
204.Isten veled 1983 6
205.Emlékek 1983 7 Sz
206.Áldás minden gyermekre (A karácsonyi kaland) 1984 7 M
207.A végső búcsúzás 1984 7 Sz, I



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.