Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Űrháborús filmek, csillagháborús sci-fi -k története

Űrháborús filmek, csillagháborús sci-fi –k

Űrháborús filmek, csillagháborús sci-fi -k története




Űrháborús filmek története



Űrháborús filmek, csillagháborús sci-fi -k története jó néhány évtizedre vezethető vissza, de a technika fejlődése nagyjából a múlt század 70-es éveitől tette lehetővé az élvezetes űrbeli harcok elkészítését. Volt egy időszak az életemben, amikor ki voltam éhezve az űrháborús sci-fi filmekre. 
Sajnos ez az állapot alig változott, mert a csillagháborús sci-fi olyan ritka, mint a fehér holló. Pontosabban az igazi, minőségi űrcsatákból álló filmek, ugyanis ha a Star Wars az etalon, akkor alig van néhány említésre méltó film, amely csak közelítően olyan látványos.


Az interneten található listák túl megengedőek.
Hagyjuk most a sorozatokat, az idegen támadókat, vígjátékokat, s az olyan filmeket, amelyekben előfordul ugyan egy-két űrcsata, de nem az a fő témájuk, s azokat is, amelyek a bolygók felszínén játszódnak. Igazi űrháborús mozik közül válogattam, amelyek az elmúlt évtizedekben készültek. Mivel sokukról – főleg a Star Wars filmekről – bőségesen található információ más oldalakon, ezúttal csak összefoglalom a műfaj legismertebb darabjait, és a filmsztorikat mellőzöm.


Csillagháborús filmek a 70-es években


Igazából a Csillagok háborúja 1977-es bemutatása adta a legnagyobb inspirációt az űrháborús sci-fi filmek elkészítéséhez. Bár a film a többi sci-fitől eltérően fantasy alapokon nyugszik, az itt látható űrcsaták adták az ötletet számos későbbi csillagháborús sci-fi –nek. Többé-kevésbé ebben az időben vált olyan fejletté a filmes technika, hogy a speciális effektusok lehetővé tették ezen történetek hiteles forgatását.

 


=
Csillagromboló a Csillagok háborúja filmekből

 


Ennek hatására készítették el a japánok 1978-ban, a ma már megmosolyogtató Üzenet az űrből című sci-fi –t. Ezt a csillagközi szamurájfilmet – amely akkori viszonylatban drágának számított Japánban - kritikusan fogadta a filmszakma, míg a nézők annál inkább kedvelték. Egyébként a valódi tudományos-fantasztikus filmek is ebben az időben igen népszerűek voltak.
Valaha, jó sok éve láttam valamelyik német nyelvű adón a Csillagháború című olasz filmet. Ebből az 1978-as filmből különösen a későbbi Knight Rider filmsorozatban híressé vált David Hasselhoff fénykardozása a robotokkal maradt meg bennem, de az űrharcok sem rosszak. Ma már nem tűnik olyan nagy eresztésnek, de az akkori időszakban elég látványos volt. A Csillagháború is sok tekintetben hasonlít a Csillagok háborújára, pedig a forgatókönyvíró (aki egyben a rendező is volt) nem látta a Star Wars –ot. Elég sok kritikát kapott ez a film, de voltak olyanok, akiknek kedvencükké vált.
A 70-es évek vége felé több űrben játszódó, harcokra alapozó tv sorozat is elindult (Csillagközi romboló 1978, Buck Rogers 1979) lásd: Sci-fi sorozatok a 70-es évekből. Előbbi mindenképpen, utóbbi is részben ide sorolandó. A Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) csillagháborús filmben, - amely a sorozat bevezető filmje - egész jól kivitelezték az űrharcokat.
Az általam legjobban kedvelt James Bond film, a Holdkelte (Holdfürkész) végén nagyon jó kis lézerharc bontakozik ki az űrben. Ebben az 1979-es brit filmben sokkal jobban kivitelezték a látványt, mint egy-két kortársában. Azonban ez sem űrháborús film, csak néhány jelenet elejéig.





Űrháborús filmek a 80-as évek fordulóján és elején



Az 1980-ban bemutatott Birodalom visszavág című film sok szempontból a legközkedveltebb és legelismertebb űrháborús sci-fi. A hatalmas birodalmi lépegetők, a csillagrombolók közt suhanó Falcon, vagy a Felhőváros látványa minden valamirevaló sci-fi rajongó álmát testesítette meg. Az első részhez képest borongós hangulatú mű, nagy hatással bírt a nézőkre.
Hozzá képest a szintén 1980-ban bemutatott Csata a csillagokon túl, gyermekded próbálkozás volt. A vizuális effektusokat nézve amolyan "zs" kategóriás filmnek sorolnám, bár annak idején moziban mutatták be.
Az 1983-ban mozikba kerülő Jedi visszatér végén látható űrcsaták a legjobbak voltak abban az időben. Ez volt az utolsó jedit alakító Mark Hamill legsikeresebb szerepei közül az utolsó, jó időre. A látványos lövöldözés a cirkálók, csillagrombolók és vadászok között, és a behatolás a Halálcsillagba hosszú időre felülmúlhatatlanná tette a filmet. 
A Csillagok háborúja filmek amúgy is a legjobbak voltak „lézereső” és űrharcok terén, és a Jedi visszatér méltán tette fel a koronát a trilógiára. Az elején volt néhány gyerekes, bábszerű teremtmény, ami akkor nem tetszett, de a film vége zseniális lett.


Űrháborús filmek 80-as évek
Űrháború a Jedi visszatér -ben



A szintén 1983 -as Space Raiders –ben már jóval kevesebb az űrharc és az űrhajót is a Csata a csillagokon túl c. filmből kölcsönözték. A filmet negatívan fogadta a kritika, és túlzott figyelmet nem is érdemel. Még néhány film készült a 80-as években, amelyekben van űrharc mint pl. Az utolsó csillagharcos (1984), de többségükben ezek csak olyan mellékszálak ezekben a filmekben, ezért itt most nem térek ki rájuk.



Csillagháborús és űrháborús filmek az új évezredben


A 90-es években is készült néhány sci-fi, amelyekben idább-odább előfordulnak űrcsaták, azonban nem ezek domináltak. Talán még az 1996-os Star Trek filmet, A kapcsolatfelvétel -t több helyütt ebbe a kategóriába sorolják, de csak a film elején van űrcsata.
1999-ben George Lucas révén újra elindult a Csillagok háborúja láz, a Baljós árnyak az előzménytrilógia első része volt. Talán ez az egyik legvitatottabb Star Wars film, az óriási bevételek ellenére sokan kritizálták, köztük a klasszikus trilógia rajongói.
Még abban az évben adták ki Az űrkommandó –t, amely egy játék filmadaptációja volt. Az űrkommandót eléggé kritizálták – a szakma és a játék rajongói is – és a jegypénztáraknál is megbukott. 
 


                                                                   Űrcsaták sci-fi produkciókból

 
2002-ben jelent meg A klónok támadása, amely sokkal kedvezőbb visszhangot kapott, mint az előzmény Baljós árnyak. Ez már igencsak jó film volt és mind esztétikailag, mind történetben hozta a színvonalat. Viszont a végső csata itt a bolygófelszínen zajlott, nem az űrben. De már előrevetítette a klón kommandósok és hasonlók több szerepét a Star Wars média birodalomban. 
A Star Trek – Nemezis című 2002 -es moziban is kialakul egy űrcsata film a történet harmadik harmada felé közeledve. Nekem ez tetszett a legjobban az Új Generáció -val készült filmek közül, erre ez bukott meg pénzügyileg. Ki érti ezt? 
A 2005-ben mozikba került Serenity esetében egy sorozatból filmre adaptált történetről van szó, amely nagyon pozitív kritikákat és díjakat is kapott.
A Sith-ek bosszúja ugyanebben az évben méltó befejezése volt a Star Wars előzménytrilógiának. Akkoriban amikor olvastam, hogy a film elejéből számos űrcsatás jelenetet kivágatott George Lucas, eléggé bosszankodtam. Az űrcsaták mindig is a Star Wars filmekben voltak a legjobban kivitelezettek és ebből sosem elég, én bizony elnéztem volna. Ettől függetlenül a film nagyon drámai lett, nem az űrháború állt a középpontban, hanem a lelki vívódások, emberi (akarom mondani emberi és egyéb lényi) sorsok.
A 2006-os Battlespace egy univerzális pusztulás utáni időben játszódó sci-fi, amely külsőségeiben egy kicsit a régi űr és bolygóharcos sci-fikre emlékeztet. 2004-ben és 2005 -ben jelentek meg az angol Peter F. Hamilton Nemzetközösség Saga regényei, ezek érdekesek lettek volna filmben, még ha csupán egy része az űrharc.
 
2016 -ban a Star Trek – Mindenen túl ismét az űrcsata filmek egyik különlegességét hozza magával. Amikor a filmben egy milliónyi kisebb gépből álló hajóraj támadja meg az Enterprise -t, roppant látványos, és a végén is van ütközet.
 
 
 

Új Star Wars trilógia és spin-off filmek

 
Az új Star Wars filmben, Az ébredő Erő –ben ismét a gyökerekhez nyúltak vissza, a klasszikus filmekben használt kellékek és járművek továbbfejlesztett változatait használva. Sajnos a 7. rész filmen egy gyáva “másolat”. Csak arra ment ki a játék, hogy semmi kockázatot ne vállaljanak, minden motívumot felhasználnak ami egyszer bevált a régi filmekben (különösen a ‘76-os Csillagok háborújában), s aztán lehet aratni a bevételekből.
Az ébredő Erő története alapjában nem lenne rossz, de egy nem Star Wars filmhez. Viszont remélhetőleg újabb inspirációt adtak hasonlóan jó, igényes csillagháborús sci-fi filmekhez. 2016 végén érkezett a Zsivány Egyes (Rogue One), amely számomra nagyon felejtős, de a végén elég jó lett a csata. Itt a bolygón és az űrben is látványos harcok vannak, ezeket öröm volt nézni. A Zsivány Egyes története számomra könyvben is unalmas, de vannak, akik istenítik a filmet. Mint mondtam, a vége igen jó, de addig el kell jutni.
Az utolsó jedik 2017-ből erősen megosztó film lett, de ha eltekintünk a nagyon elcsavart történettől, akció szempontból egész tűrhető. Ahogyan egy hajléktalan szellemi színvonalára degradálták az eredeti történetek hősét Az utolsó jedik történetben, számomra szörnyű élmény volt. Az űrharcok hozzák a szokásos látványt és színvonalat, a tudományos-technikai hitelességbe inkább ne menjünk bele. Itt sem az űrharcokon van a fő fókusz, bár így is jóval több, mint egy átlagos csillagháborús filmben.
A Skywalker kora 2019-ből nem az űrharcokról a legnevezetesebb, bár az is van benne jócskán. Viszont itt is túl sok motívum köszön vissza az első trilógia harmadik részéből. A Skywalker kora történetével nagyon nagyot akartak markolni - számomra szánalmas húzás volt a régi gonosz visszahozása - önmagában nem lenne rossz a sztori. 
Ugyanekkor kezdődött A mandalori című űrwestern sorozat, amelyben legtöbbször a bolygókon folyik a harc, de az űrben is van néhány összecsapás. Ez viszont - az első néhány gyengébb epizódot leszámítva, kellemes meglepetés, főleg a második évadtól.

Ezeken kívül még például némelyik szuperhős film is tartalmaz űrharcokat, azonban ezek már inkább fantasy kategória.



A cikkben említett csillagháborús filmek listája

(A csillaggal jelzettek csak kis részben tartalmaznak űrcsata jeleneteket)


Csillagok háborúja - Új remény (Star Wars Episode IV) 1977
Üzenet az űrből (Message from Space/Uchu kara no messeji) 1978
Csillagháború (Starcrash, The Adventures of Stella Star) 1978
A Birodalom visszavág (Star Wars Episode V) 1980
Csata a csillagokon túl (Battle Beyond the Stars) 1980
A jedi visszatér (Star Wars Episode VI) 1983
Space Raiders (Star Child) 1983
Az utolsó csillagharcos (The Last Starfighter) 1984*
Star Trek: Kapcsolatfelvétel (Star Trek: First Contact) 1996*
Baljós árnyak (Star Wars Episode I) 1999
Wing Commander - Az űrkommandó (Wing Commander) 1999
A klónok támadása (Star Wars Episode II) 2002
Star Trek - Nemezis (Star Trek - Nemesis) 2002
Serenity 2005
A Sith-ek bosszúja (Star Wars Episode III) 2005
Battlespace 2006
Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars Episode VII: The Force Awakens) 2015
Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (Rogue One) 2016
Star Trek - Mindenen túl (Star Trek Beyond) 2016
Star Wars: Az utolsó jedik (Star Wars Episode VIII: The Last Jedi) 2017
Star Wars: Skywalker kora (Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker) 2019





Ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2015.05.03. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.