Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Herkules sorozat szereplők, évadok, különleges epizódok

Herkules sorozat

Herkules sorozat szereplők, évadok, különleges epizódok



Herkules sorozat a magyar televízióban


     A Herkules egy amerikai fantasy tévé sorozat, amelynek története a görög mitológián alapul. 5 tévéfilm után 1995 és 1999 között forgatták le, Új-Zélandon. Amikor elkezdték vetíteni a Herkules sorozatot hazánkban, a TV 2 -n, az első részeket még nem láttam, csak később kapcsolódtam be. Néhány rész megtekintése után már nem volt megállás, szokássá vált megnézni a Jag sorozat előtt, kedd esténként.



     Herkules figurájának és a görög mitológiának életre keltése, egy fantasy sorozat jegyében, nagyszerű ötletnek bizonyult. A szórakoztatóan, izgalmasan és néha drámaian elkészített sorozat szép számú nézőközönséget vonzott és a Herkules sorozat iránti szimpátia mindmáig él.

  




Herkules főszereplők és különleges epizódok

 
     A Herkules sorozatban a főszereplőnek többnyire Iolaus volt a barátja és társa, amikor pedig nem, akkor Salmoneous bukkant fel. De voltak olyan részek, amikor Herkules egyedül szerepelt, s olyan is előfordult, amikor helyette, csak Iolaus volt jelen. Mivel a két figura külön szokott jelen lenni, meglepő és humoros volt, amikor Iolaus és Salmoneous találkoztak az első évad utolsó részében. 
Ebben a részben Xéna már jó útra tér, s nagyszerű volt nézni négyüket. A második évadban, amikor Herkules édesanyja esküvőjére készülődnek, egy csomó régebbi szereplő újra felbukkant és ez nagyon szórakoztatóvá tette a történetet. Időnként keveredtek a sorozatban a kaland, vígjátéki, drámai és fantasztikus elemek.
     Voltak olyan epizódok amikor mai dolgokat parodizáltak. Például amikor Az alma című rész elején Iolaus szörfözik a tenger hullámain, az nagyon vicces jelenet. Ugyanebben az epizódban bukkant fel Aphrodite egy jókora kagylóval, és ez nagyon látványos volt. Nagyon tetszett az a rész is, amikor Herkules elvesztette erejét, de felbukkant Xéna és Gabrielle, hogy segítsenek és végül az apja, Zeusz is megjelent.




Herkules sorozat szereplők


     Herkules személye más mint a mitológiai Herkulesé (Héraklész), sokkal nemesebb, jóindulatúbb, miáltal könnyen azonosulunk vele. Külön előny, hogy Kevin Sorbo személyében nem egy felpumpált body buildert, hanem természetesebb külsejű embert láthatunk. 
Herkules lelki fejlettség szintjén magasabban áll, mint apja, inkább anyjához hasonlít. Zeusz kevésbé fegyelmezett személyiség, nem igazán tud ellenállni a női nemnek. Mindenesetre az a Zeusz, akit még Antony Quinn játszott a bevezető filmekben, sokkal szimpatikusabb volt.
     Iolaus amolyan csatlóstárs, aki bár szerényebb képességekkel rendelkezik, vitathatatlan érdemei vannak a történetekben. Ráadásul számos női rajongónak az ő személye jött be. Salmoneous a humort hivatott képviselni, ekképpen anyagias és kéjvágyó természetét is elnézve éljük meg, hiszen senkinek sem akar rosszat.


 

Herkules sorozat – Jelenet az Alma c. részből: Aphrodite és Iolaus
Herkules sorozat - Jelenet Az alma c. részből: Aphrodité és Iolaus


     A hölgyek közül Nemesis-t kedveltem, sajnáltam amikor Héra halandóvá tette. Őt három különböző színésznő játszotta az évadok alatt. Aphrodité először eléggé hidegnek és önzőnek tűnt, hatalmas hiúsága mellett, de később egyre több „emberi” tulajdonságot is felmutatott, például képes volt másokat sajnálni. Atalanta a kovácsnő csak néhány részben bukkant fel, de őt azonnal felismertem. Cory Everson játszotta, aki testépítőként hatszoros Miss Olympia volt a 80-as években.
     Autolycus, a tolvajok királya, színes és szórakoztató egyéniség, mindenképpen kiemelkedett az átlagszereplők közül. Ares, a hadisten eleinte nagyon gonosz és negatív volt a sorozatban, csakúgy, mint Herkules mostohaanyja, Héra. A Herkules sorozatban ők ketten számos alkalommal okoztak problémát hősünknek, no és a világnak. Az istenek közül több szimpatikus alak is volt, például Hádész.

     Egy kis kitérő: A kentaur az emberi és az állati, a függőleges és vízszintes erők nagy csatáját jelképezi, amely a a felegyenesítő emberi erők győzelmével végződik. Lásd pl. a lemúri korszakot az emberiségfejlődésben. Persze egy fantasy sorozatba belefér, de a kentaur csak egy jelképes ábrázolás volt (képzeljük csak el egy ember felsőrész lótesttel, hogyan tudna létezni? ).
 
 

A herkules tévésorozat és hatásai

 
     Mint a bevezetőben említettem, a Herkules sorozat az 5 bevezető film után 6 évadot ért meg 1995 és 1999 között. A magasan jegyzett tévésorozatok közé tartozott, hiszen számos országban bemutatták. Jó kis rajongótábort szerzett hazánkban is és a feledhetetlen sorozatok közé lépett.
A filmsorozat mellékágaként indult el, s legalább akkora népszerűséget ért el a Xéna sorozat, amely több ponton kapcsolódik a Herkuleshez.  Több szereplő megfordult mind a két sorozatban, csakúgy, mint az ezek hatására létrejött Ifjú Herkules kalandjai című sorozatban.
 






A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.