Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Folytassa filmek sorozat magyarul, szereplői, lista

Folytassa filmek

Folytassa filmek sorozat bemutatás, szereplők, lista



Folytassa filmek bemutatás


    A Folytassa filmek a 60-as, 70-es évek egyik legismertebb, angol, humoros filmszériája. Ezek a filmek mindig egy-egy konkrét témát, helyszínt, vagy történelmi időt parodizáltak egy-egy játékfilm hosszúságú vígjáték keretében. Már gyerekkoromban láttam néhányat, de csak utólag tetszettek meg igazán. 
Azok a fajta filmek, amelyek elsőre nem olyan nagy durranás, de az ember vágyik rá, hogy újra és újra láthassa őket. A Folytassa filmekről több információ és írás is található a neten, ezért igyekszem saját élményeimből merítve bemutatni a Folytassa sorozatot, miközben ügyelek, hogy a fontos információk ki ne maradjanak.

 



Folytassa sorozat szereplői



folytassa sorozat szereplők



     Lássuk csak a Folytassa sorozat szereplői közül a legismertebbeket, akik leginkább megmaradtak emlékezetemben..
    A férfiak közül Kenneth Williams játszott a legtöbb filmben, több különféle karaktert megformálva. Ő szimpatikus és ellenszenves, nagyképű és félénk, távolságtartó vagy hízelgő szerepben egyaránt feltűnt a Folytassa sorozatban.
   Charles Hawtrey, a szemüveges, vékony, nyámnyila külsejű, később idősebbnek tűnő férfiú, aki sokszor gyámoltalan, máskor kibújik a saját bőréből. Ő is a Folytassa filmek magyarul is leadott többségében szerepelt.

  Sid James középkorú, vagy idősödő férfiként, dörzsölt és kéjvágyó szerepet játszott, néhány kivételt leszámítva. Általában határozott, vezetői típust alkotott, aki azonban nem tud ellenállni a másik nem varázsának.
  A kisebb termetű Kenneth Connor eleinte jóindulatú, érzékeny és bizonytalan melankolikus figurákat formált meg, majd a szerepei árnyaltabbak lettek.
  Jim Dale a fiatal, jóvágású fickó volt, aki sokszor esetlen és kétbalkezes, de általában kivágja magát a legrosszabb helyzetekből is. Ő 1963 és 1969 között játszott a Folytassa sorozat szereplői között, majd később még egyszer.

     A hölgyek közül Joan Sims szerepelt a legtöbb Folytassa filmben. Eleinte még vonzó fiatal nőt játszott, majd egyre inkább az érett, kihívó, vagy éppen szemérmes, erőszakos, vagy visszahúzódó, sokszor uralkodó nőtípust.
    Hattie Jacques a tipikus főnővér, középkorú, tekintélyes, határozott és terebélyes asszonyság. De voltak kivételek, például a Folytassa taxisofőrben sokkal szelídebb volt. Állítólag a valódi életben pontosan az ellentéte volt a filmbeli szerepeknek, barátságos és együttérző, segítő személyiség.
   Angela Douglas 1965-től 1968-ig szerepelt a Folytassa filmekben, a Folytassa sorozat női szereplői közül, akkoriban ő volt a csinos, fiatal hölgy, aki a legtöbbször a Jim Dale által alakított karakterrel került össze.
  A Folytassa sorozat női szereplői közül Barbara Windsor mint a fiatal, szöszke lány tűnt fel leginkább, sokat sejtető ruhákban. Inkább könnyű személyiségeket játszott, nem túl nagy intelligenciával, könnyen befolyásolható, vagy éppen tartózkodó figurát.
  Van még egypár rendszeres főszereplő, de nem akarom elvenni a helyet a filmekről való emlékezésről, sok információ található róluk más oldalakon.
 


A filmek a kezdetekben


     A Folytassa filmek sorozat első darabja, a Folytassa őrmester egy jó kis katonai vígjáték, amelyből minden bizonnyal rengeteg hasonló jellegű film merített a későbbiekben. A besorozott suhancokról szóló film – amelyet 1958 tavaszán forgattak – sikeresnek bizonyult és jó bevételt hozott.
    A Folytassa nővért igazából már az év végén leforgatták, de csak 1959-ben került napvilágra. A nagy siker megalapozta a folytatásokat és bár csak jóval később, de előkészítette, hogy három újabb, kórházban játszódó epizód készüljön. Az első volt az 1967-es Folytassa doktor, majd két évvel később a Folytassa újra doktor, amelynek forgatásán Jim Dale eltörte a karját. A kórházi filmek utolsó darabja a volt az 1971-ben leforgatott, de a következő évben kiadott Folytassa főnővér. Noha nem rosszak, annyira nem szeretem ezt a témát, egy-két kivételtől eltekintve, mint például a Kórház a pálmák alatt jellegű filmek.

   Visszatérve a kezdetekhez, még 1959-ben megjelent a harmadik film, amely egy iskola mindennapjairól szólt Folytassa tanár úr címmel. Ezt követte a Folytassa fakabát 1959-60-ban, amelyben először jelent meg szereplőként Sid James. A rendőrségnél influenzajárvány miatt segítségre van szükség és három szerencsétlen új fickó kerül hozzájuk. A Folytassa fakabát méltó folytatása volt a Folytassa filmeknek, de úgy tudom, a kritika ennél a filmnél már nem volt egyértelműen pozitív, inkább vegyes. Ezek a régi, fekete-fehér alkotások kicsit hasonlóak a kezdeti Funes filmekhez, hasonló könnyedséggel.
A Folytassa, nem számít, egy munkaközvetítőnél történő humoros helyzetekre épített. Ezt a filmet 1961-ben jelentették meg és a végső változatból jó sok részt kivágtak. A Segéd Kezek embereket küld, bármilyen munkára van szükség. Ebben a filmben rengeteg poénos helyzetet összehoztak, szerintem az addigi legmulatságosabb volt.



A Folytassa sorozat fellendülése a 60-as években




Folytassa a hajózást jelenet (1962)



     Folytassa a hajózást, 1962-ben, színesben készült és egy kellemes másfél órát biztosít. Joan Sims beteg volt akkoriban és Dilys Laye játszott helyette. A tapasztalt Crowter hajóskapitány esetlen újoncokat kap. A szórakoztató jelenetek mellett dr. Binn próbálkozásai a női utas Flo elnyerésére további élményeket adnak. A helyszín szinte végig a hajó és ez különös hangulatot ad a filmnek, amit érdemes többször is megnézni.
    1963-ban két új folytassa film készült, a Folytassa taxisofőr fekete-fehérben, míg a Folytassa Jack ismét színesben. A Folytassa taxisofőr egy remekül megírt epizódja a folytassa filmeknek, amelyben a városi taxitársaságnak konkurenciája keletkezik női taxisofőrökkel. 
A Folytassa Jack filmben bukkant fel először Jim Dale, aki az egyik kedvencem volt a folytassa szereplők közül. A Folytassa Jack egy századokkal előtt játszódó, tengeri háborús kalandkomédia. Szerintem ez az egyik legjobb, legkerekebb a folytassa filmek közül. Olyan, mint egy jó tengeri kalandfilm, igazi szórakozás a megtekintése.
 
 

Sikeres Folytassa filmek magyarul a 60-as években

 
     Az 1964-es Folytassa a kémkedést fogalmam sincs miért, de ismét fekete-fehérben készítették el. Ezzel a filmmel a kémfilmeket parodizálták a James Bond típusú hőssel az élen, és itt bukkant fel először Barbara Windsor a sorozatban. Érdekes volt, de igazán nem ragadott magával ez a film.
    A Folytassa Cleo ismét egy olyan film ami miatt jók a Folytassa filmek. Van egy hangulata, ami miatt akárhányszor érdemes megnézni, mindig jólesik. A római kor és az egyiptomi Kleopátra világa kiváló helyszíne volt az újabb epizódnak.
    1965-ben megszületett a Folytassa cowboy, a westernfilmek paródiájaként. Ebben bukkant fel először Angela Douglas, a csinos, fiatal, de talpraesett nőt játszva, aki segíti a Jim Daley által játszott, kétbalkezes „csatornázási szakembert”, akit egy marshall-lal tévesztenek össze.

     A Folytassa, ha már otthagyta című film hivatalosan nem tartozik a Folytassa filmek közé (Nincs is előtte a carry on előtag), de a színészek ugyanazok. Ebben a filmben egy bankrabló banda a pénzét egy fába rejti, ahol sok évvel a börtönből való szabadulásuk után rendőrállomás létesül. Rengeteg humoros helyzet követi egymást, ahogyan meg próbálják szerezni a pénzt. Ez is fekete-fehér film.
    Az 1966-os Folytassa a sikoltozást egy igazi horror-zombi bohózat, már-már a filmparódia műfajhoz hasonló amely nem volt igazán pörgős, de a közönség pozitívan fogadta. Sid James még nem épült fel egy szívrohamból, ezért nem játszott a filmben.
   A következő két Folytassa filmnél bizonyos produceri problémázás, illetve filmforgalmazó váltás miatt elhagyták a Folytassa előtagot, amelyet a későbbiekben visszaállítottak. A Folytassa forradalmár a francia forradalom idején játszódik és a középpontjában áll a híres giullotine. 
 

Folytassa filmek - Folytassa az idegenlégióban (sivatagban)



    A Folytassa az idegenlégióban (nálunk Folytassa a sivatagban címmel is játszották), Phil Silvers játszott – hatalmas gázsiért - Sid James helyett, akinek szívrohama volt. Ez a sivatagban játszódó, idegenlégiót parodizáló film volt az első Folytassa film, amelyet láttam, még gyermekkoromban (természetesen az osztrák tv-n). A sivatagi helyszín és annak hangulata engem megfogott, kár, hogy ez az epizód nem aratott igazán sikert.
 



Folytassa sorozat – A legjobb folytassa filmek az évtizedfordulón


     A Folytassa a Khyber-szorosban, 1968-ban, az Indiában a 19. században szolgáló, edzett, brit katonákról szólt, akik a szoknyájuk alatt állítólag nem viselnek semmit. Ezt a filmet Észak-Walesben forgatták és állítólag az egyetlen, amelyben külföldön filmeztek (ezek szerint a többit, beleértve az előző sivatagi filmet is Angliában?). A film vége zseniálisan jó lett és kivívta a közönség tetszését is. Ezúttal Jim Dale helyett Roy Castle játszotta a romantikus ifjú szerepet, és Angela Douglas-nek ez volt az utolsó Folytassa szerepe. De tíz év után visszatért Terry Scott, aki még a Folytassa őrmesterben bukkant fel.
    A Folytassa a kempingezést a túrázós filmek sorába illik, egy nyári kempingezés humoros történéseinek az összegzése. Ismét egy olyan film, amelyet százszor is érdemes megtekinteni a jellegzetes hangulata miatt. 1969-ben ez a legnagyobb bevételt hozó Folytassa film lett.

    1970-ben a Folytassa a dzsungelben filmmel elkészítették a Tarzan filmek paródiáját is. Ugyanebben az évben megjelent a Folytassa a szerelmet, amely szerintem a legjobb Folytassa filmek közül is az egyik top darab. A történetben egy házasságközvetítő irodán át történnek a bonyodalmak, amelyek számos félreértett helyzethez és humoros momentumhoz vezetnek. A Folytassa a szerelmet történetvezetése, a helyzetkomikum és a végső jelenetek egyaránt első osztályúak, ez a film másodszorra még jobban tetszett, mint amikor először láttam. A film jó bevételt hozott és ebben a részben játszott először Jacki Piper.
    Még az évben leforgatták a Folytassa Henrik –et, amely 1971-ben került forgalomba. Az újabb történelmi vígjátékot a Windsor várban filmezték és folytatta a Folytassa filmek bevált hagyományait. A helyszín és a szereplők eszembe idézi a Tarzan és az oroszlánember című regény őrült jeleneteit az emberszabású Henrik és társaival.
   A Folytassa, amikor önnek megfelel, a vécégyárban dolgozó munkásokról és a szakszervezetről szólt. Ez is jó volt, kissé érthetetlen, pénzügyileg miért bukott meg. Az 1972-es Folytassa külföldön szerintem a folytassa sorozat csúcspontja. Az „egész társaság” külföldre utazik vakációzni és számtalan vicces helyzetbe bonyolódik. Charles Hawtrey ebben a filmben játszott utoljára a  sorozatban. 
 

folytassa külföldön
Folytassa külföldön



Hanyatló sikerek a 70-es években


    

A 70-es években a Folytassa sorozat szereplői változtak. 1973-ban a Folytassák lányok-ban az addig rendszeresen szereplő Kenneth Williams színházi kötelezettségei miatt nem vett részt. Ez is jó volt, bár a siker ezúttal elmaradt. A Folytassa Dick 1974-ben ismét néhány századdal előbbi időkben játszódott. 1975-ben immár új író készítette a történetet és egy régészeti ásatás bonyodalmaival foglalkozik. A Folytassa az ásatást filmnek a helyszíne és egyes szereplők kísértetiesen hasonlítottak a 6 évvel korábbi Folytassa a kempingezést epizódhoz. Jó pénzért, vendégszereplőként játszott Elke Sommer, de az állandó színészek közül Sid James már nem játszott, és sajnos a következő évben elhunyt.

    1976-ban a Folytassa Angliában egy katonai bázis eseményeiről szól és Kenneth Connor, hosszú idő után vezető szerepet kapott. Hol van ez már a legjobb folytassa filmektől! Ez a film nem valami jól sikerült az előzőekhez képest és tudomásom szerint akkoriban meg is bukott. Az 1978-as Folytassa Emmanuelle az erotikus filmeknek állított parodisztikus tükröt.   
Ezzel lezárul a Folytassa filmek korszaka, de 14 évvel később – nem véletlenül – Folytassa Kolombusz címmel még készítettek egy újabbat. Jim Dale főszereplőként újra visszatért, de a régi szereplők közül már sokan nem éltek. A közepesre sikeredett film nem kapott jó kritikákat, bár a bevételei remekül alakultak. Érdekességként megjegyzem, hogy a film utáni zárózene itt már pörgős, techno jellegű muzsika volt.



Folytassa filmek sorozat lista a forgatási és megjelenési évszámokkal


    Folytassa, őrmester! (Carry On Sergeant) 1958, 1958
    Folytassa, nővér! (Carry On Nurs) 1958, 1959
    Folytassa, tanár úr! (Carry On Teacher) 1959, 1959
    Folytassa, fakabát! (Carry On Constable) 1959, 1960
    Folytassa, nem számít! (Carry On Regardless, 1960-61, 1961
    Folytassa a hajózást! (Carry On Cruising) 1962, 1962
    Folytassa, taxisofőr! (Carry On Cabby) 1963, 1963
    Folytassa, Jack! (Carry On Jack) 1963, 1963
    Folytassa a kémkedést! (Carry On Spying) 1964, 1964
    Folytassa, Kleo! (Carry On Cleo) 1964, 1964
   
Folytassa, cowboy! (Carry On Cowboy) 1965, 1965
    Folytassa, ha már otthagyta! (The Big Job) 1965, 1965 (Nem a sorozat része)
    Folytassa sikoltozva! (Carry On Screaming) 1966, 1966
    Folytassa, forradalmár! (Carry On Don't Lose your Head) 1966, 1966
    Folytassa az idegenlégióban! (Folytassa a sivatagban!) (Carry On Follow That Camel) 1967, 1967
    Folytassa, doktor! (Carry On Doctor) 1967, 1967
    Folytassa a Khyber-szorosban! (Carry On Up The Khyber) 1968, 1968
    Folytassa a kempingezést! (Carry On Camping) 1968, 1969
    Folytassa újra, doktor! (Carry On Again Doctor) 1969, 1969
    Folytassa a dzsungelben! (Carry On Up The Jungle) 1969, 1970
    Folytassa a szerelmet! (Carry On Loving) 1970, 1970
    Folytassa, Henry! (Carry On Henry) 1970, 1971
    Folytassa, amikor önnek megfelel! (Carry On at Your Convenience) 1971, 1971
    Folytassa, főnővér! (Carry On Matron) 1971, 1972
    Folytassa külföldön! (Carry On Abroad) 1972, 1972
    Folytassák, lányok! (Carry On Girls) 1973, 1973
    Folytassa, Dick! (Carry On Dick) 1974, 1974
    Folytassa az ásatást! (Carry On Behind) 1975, 1975
    Folytassa Angliában! (Carry On England) 1976, 1976
    Folytassa, Emmannuelle! (Carry On Emmannuelle) 1978, 1978
    Folytassa, Kolumbusz! (Carry On Columbus) 1992, 1992
+
    Folyton folyvást folytassa! (That's Carry On!) 1977  válogatás összeállítás




Ha tetszett, oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.