Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Knight Rider sorozat epizódok, szereplők, autó, Kitt, folytatás

Knight Rider sorozat, epizódok, szereplők

Knight Rider sorozat epizódok, szereplők, autó, Kitt, folytatás





  A Knight Rider sorozat máig az egyik legmaradandóbb gyermekkori sorozatélményeim közé tartozik. Anno ezt is – mint oly sok más sorozatot – az osztrák tv-ben kísérhettük figyelemmel a 80-as évek közepén. Volt egy időszak a Knight Rider sorozat vége felé, amikor oly népszerűvé vált nálunk is, hogy majd minden gyermek erről beszélt. A Knight Rider autó egy olyan találmány volt – nem is szólva Kitt-ről – amelyet szerintem nemzedékek óta sem múltak felül. Alig vártuk a kora esti órákat, hogy láthassuk a Knight Rider újabb epizódjait.


Knight Rider sorozat


 A Knight Rider sorozat hazánkban csak jóval később, 1992-ben lett vetítve először a tévében. Körülbelül négy különböző történetsáv maradt meg bennem a sorozatról, ami nagyjából megegyezik az évadokkal is. Az első, amikor megismertük a sorozatot és megszerettük, a második, amikor a Kitt-et szerelő Bonnie helyett April kerül a sorozatba, a harmadik, pedig, amikor Bonnie visszatért és még jobb epizódok következtek. 
A negyedik volt a csúcs, amikor az autót továbbfejlesztették extra képességekkel és Cornelius is csatlakozott a csapathoz. Ekkoriban már hatalmas rajongótábora volt a Knight Rider sorozatnak, de az 1982-ben elkezdett filmsorozatot 1986-ban sajnos abbahagyták.


Knight Rider autó





Knight Rider epizódok


A Knight Rider sorozat 4 évada összesen 90 epizódból állt. A Knight Rider epizódok közül számos olyan volt, amelyet nem lehet elfelejteni. Az egyik kétségkívül az, amikor a Knight Rider autó prototípusa, Kitt eredeti „computer személyisége” Karr, a szabadba kerül. Később, egy 1984-es epizódban, Karr ismét visszatért. Érdekes volt az is, amikor az autót elrabolták és Kitt-et kiszerelték. A Góliátos részekben a páncélos kamion kemény ellenfele a Knight Rider autónak.
  Volt két megrengető csúcspontja a Knight Rider epizódoknak. Az egyik, amikor az autót összetörik. Aki figyelemmel kísérte a sorozatot, annak olyan volt, mintha egy barátját törték volna össze. A lelki hatás fenomenális volt, de még ezt is felülmúlta, amikor  Michael Knight esküvőjén lelőtték a menyasszonyát. Az utolsó évadban az volt az egyik leglátványosabb elem, amikor Michael az autót Super Pursuit Mode üzemmódba kapcsolta, amitől rakétasebességre gyorsult.




Kitt, autó, zene, futófény



 Kétségkívül a Knight Rider autóban található számítógép személyisége, azaz Kitt volt az, aki óriásit dobott a sorozat népszerűségén. Kitt személyisége a sorozatban folyamatosan fejlődött, s amellett, hogy számos empatikus emberi tulajdonságot mutatott, kiváló humorérzékkel is bírt.

 A Knight Rider sorozat zenéje engem mindig is meghipnotizált, különösen a végén hallható záró téma. Stu Phillips-nek kiváló érzéke volt a remekül eltalált elektronikus zenék elkészítéséhez. Bővebben olvashatsz a Knight Rider sorozat zenéjéről itt: Elektronikus filmzenék 1. részében.
 A Turbo Boost gombra mindenki emlékszik, aki látta a sorozatot, ennek segítségével az autó képes volt komolyabb akadályok felett átugrani. Egyébként a Knight Rider autó eredetileg a Pontiac Trans Am típusa, de a filmbeli járműnek egyedi eleje van.
 A Knight Rider futófény nem más, mint az autó elején, a két lámpa közötti részen, jobbra, balra futó, vörös fény. Ez Kitt érzékelője, amellyel mindenféle jelet és sugárzást képes volt érzékelni.


A Knight Rider belseje, műszerfala
A Knight Rider autó belseje, műszerfala



Knight Rider szereplők


 A Knight Rider sorozat főszereplője, Michael Knight eredetileg egy nyomozó volt, akit lelőttek. A Jogért és Igazságért Alapítvány megmentette, új arcot és új személyazonosságot kapott. Michael Knight magas termete, gyorsasága, ügyessége, találékonysága és nem utolsósorban pozitív emberi tulajdonságai az alapítvány legideálisabb „akcióemberévé” tették. Az őt alakító David Hasselhoff-ot ez a sorozat repítette a világhírnévhez, amelynek sikerét később csak a Baywatch sorozattal érte el újra. Egyébként a Knight Rider sorozatban kezdett el énekelni is – nem is rosszul – bár később főleg német nyelvterületeken volt énekesként sikeres.
 Devon Miles Michael főnöke volt, egyben az alapítvány igazgatója. Ő sokkal visszafogottabb természetű, és mindig óvatosságra intette a gyorsan cselekvő fiatalembert.
 Bonnie Kitt és az autó szerelője, aki gondját viseli a járműnek és komolyan aggódik ezek állapotáért, épségéért. Ők ketten Devonnal általában egy speciális kamionban tartózkodtak, amelyben a Knight Rider járművet el tudta látni.
 April nagyjából ugyanazt a munkát végezte, mint Bonnie, de csak a második évadban szerepelt, utána visszatért elődje.
 Cornelius részt vett az autó újjáépítésében a negyedik évadban és ennek folyamán állást kapott az alapítványnál.



Knight Rider folytatások, új sorozatok



 Az 1991-ben készült Knight Rider 2000 már a 21. században játszódik, egy más világban, mint az eredeti sorozat. Elég komor hangulatú, régen láttam, de nem tetszett.
 A Knight Rider 2010 című filmet 1994-ben forgatták, más szereplőkkel. Egy jövőbeli világban játszódik és merőben eltér a sorozattól, nem is volt sikeres.
 1997-ben készült a Knight Rider Team, amelyben egy egész csapat és több jármű látja el ugyanazt a feladatot, mint valaha Michael-ék. Ebből a sorozatból csak keveset láttam, de teljesen más, nem tudott megfogni.
 A Knight Rider 2008-ban már egy másfajta autó és Michael fia a főszereplő. Ebből a sorozatból 19 epizód készült el. Ez a sorozat is elmaradt sikerben a régitől és 2009-ben abba is hagyták.


Ajánlott cikk: MacGyver sorozat

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.