Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Tudományos-fantasztikus filmek magyarul régi válogatás

Tudományos-fantasztikus filmek

Tudományos-fantasztikus filmek magyarul régi válogatás



Tudományos-fantasztikus film jellemzői


   A tudományos-fantasztikus filmek tudományos alapokon nyugvó, de az alaptémát egészen a fantasztikumig továbbvivő történetek. Bár eredetileg a kifejezés a science-fiction magyar fordítása, de általában azon sci-fi történeteket soroljuk ide, amelyek nem nélkülözik a tudományos hátteret. A tudományos-fantasztikus filmeket időnként hard sci-fi –nek is nevezik, az sf irodalomban elterjedt elnevezés szerint (lásd: A sci-fi típusai).
 Ennek a cikknek nem célja a tudományos-fantasztikus filmek teljes történetének bemutatása, sem az összes film megemlítése. Egyes ismertebb régi tudományos-fantasztikus filmek válogatás, illetve azokat mutatom be, amelyeket személyesen láttam, többször is.








Régi tudományos-fantasztikus filmek válogatás




Űrodüsszeia filmek


  Egyik kisgyermekkori emlékem, amikor egy péntek este, lenyűgözve bámultam a tévén a 2001: Űrodüsszeia kezdeti jeleneteit. Félelmetes volt ahogy a nagy majmok, az emberelődök acsarkodtak azon a sejtelmes régi tájon.  A regényváltozatával Arthur C. Clarke műve a világ legjobb regényei közé került.
 A film arról szól, hogy egy idegen jeladó nyomán űrhajósokat indítanak a Jupiter felé, de a vezérlő számítógép egy hiba miatt ellenük fordul, s csak egyikük jut a célhoz. Ahhoz képest, hogy 1968-ban készült, a film igen látványos lett, el is nyerte a vizuális effektusok Oscar –ját. 
 1984-ben elkészítették a folytatást 2010 – A kapcsolat éve címmel. Ebben a filmben egy újabb expedíciót indítanak, hogy kiderítsék, mi történt az előzővel. A folytatás szintén elismert és sikeres mozi lett. Könyvben a 2010 második Űrodisszeia jóval halványabb szerintem, bár az elsőnek is csak az utolsó harmada igazán jó.


Űrodüsszeia 2001
Űrodüsszeia 2001



Az Androméda törzs 1971


   Ezt szintén gyermekkoromban láttam, az egyike volt a legelső tudományos-fantasztikus filmeknek amit megismertem. Az Androméda törzs –ben egy műhold zuhan le egy új-mexikói kisvárosban, és csaknem az egész lakosság elpusztul. A tudósok egy földönkívüli eredetű, kristályszerű létformát találnak, amely olyan hatást vált ki, hogy porszerűvé teszi a vért. A film nem termelt nagy bevételeket, de mindenképpen a műfaj nagy klasszikusai közé tartozik és érdekfeszítő.

 


Tudományos-fantasztikus filmek - Néma vágta (Silent running) 1972


 Ez a film egy olyan jövőben játszódik, amelyben növények csak mesterséges helyen élnek az űrben. Az egyik űrhajó személyzete azt a parancsot kapja, hogy ezeket az utolsó kerteket semmisítsék meg, de egyikük nem fogadja el a parancsot. A film inkább az akkori speciális effektusok miatt volt dicséretes, a történet és a cselekményvezetés elmaradt az elvárttól.




Világkatasztrófa 1999 japán film 1974

(Catastrophe: 1999, Prophecies of Nostradamus) 

 A világkatasztrófa 1999 japán katasztrófafilmet a 90-es évek elején, a német RTL –en lehetett látni. Ahhoz képest, hogy 1974-ben készítették, nem semmi. A Nostradamus által megfestett jövő valósul meg a filmben. A félelmetes jelenetekben is bővelkedő film többször és több változatban is megjelent videón, elsősorban Kelet-Európában és az USA-ban. Az egyik legjobb sci-fi katasztrófafilm volt. Keveredik benne a dráma, a kaland, a horror, és némi társadalomkritika is.
 


Régi tudományos-fantasztikus filmek magyarul


Harmadik típusú találkozások 1977



Harmadik típusú találkozások 1977
Harmadik típusú találkozások 1977

 
 Ebben a filmben már sok olyan jelenet volt, amely miatt a Spielberg filmeket megkedveltem. Földönkívüliek megjelenése mindenféle rejtélyes jelenséget okoz egy amerikai kisvárosban, és az emberek viselkedését is megváltoztatja. Egy bizonyos Wyoming-ban levő sziklánál lesz a találkozó az idegenekkel. Ez a film jókora bevételeket hozott 1977-ben, és itt az idegenek legalább barátságosak voltak.



Star Trek 1. – Csillagösvény

(Star Trek: A mozifilm, Űrszekerek)  1979

  A 70-es években már számos sci-fi sorozatot készítettek. A Star Trek sorozatot sohasem néztem, a mozifilm viszont nagyon tetszett. A történetben egy rejtélyes energiafelhő közeledik csillagrendszerünk felé, amely elpusztít néhány hajót és állomást. Az Űrszekereknek (vagy Csillagösvénynek) végig megvan az a tudományos-fantasztikus feeling –je, amelyért szeretem ezt a műfajt. 
 Az események hátterében rejlő okok fokozatosan derülnek ki, és ez végig fenntartja az érdeklődést. A drágán készült, látványos film mindenesetre sikeres volt, és ezzel elindította a Star Trek mozifilmek korszakát.



A fekete lyuk 1979 film



 A fekete lyuk című tudományos-fantasztikus film, a kedvencem eme műfajban. Ez annyira tetszett, hogy könyvben is megvettem. A Palomino űrhajó legénysége – útban hazafelé - egy hatalmas fekete lyuk mellett halad el és közben észlelnek egy 20 éve elveszett csillaghajót a közelben. Átszállnak a hajóra, ahol csak egyetlen ember van életben, Reinhardt, a fanatikus tudós, akit robotok szolgálnak. Miközben megismerik a hajót, egyre több gyanús dologgal találkoznak, és hamarosan veszélybe kerül az életük. 


A fekete lyuk 1979
A fekete lyuk 1979

 
 A fekete lyuk egy nagyszerűen elkészített sci-fi, amelyben a tudományos izgalom (fekete lyuk) kiválóan ötvöződik az akcióval. Az egész film hangulata, helyszínei megragadott, és a lézerekkel lövöldöző robotok, valamint a lenyűgözően izgalmas finálé azonnal kedvencemmé tette. Azóta se nagyon készítettek hasonló filmeket, így egy értékes darab számomra. Bár az azonos című könyv filmregény, a szerzőjét, Alan Dean Foster -t is a 20. század legjobb sci-fi írói közé sorolom. A film vegyes kritikákat kapott és mérsékelten sikeres volt.
 


Csillagember  1984


 A Csillagember egy csodálatos film, amelynek a története és a zenéje egyaránt nagy hatással van a nézőre. Egy idegen hajóját lelövik, és ő egy özvegy fiatalasszony férjének a testét magára öltve lép vele kapcsolatba. El kell jutnia egy arizonai kráterhez, ahol az övéi felvehetik. A kormány emberei azonban megsejtik ezt és meg akarják találni őt. Miközben az idegen férfi megismeri a fiatalasszonyt és a földi világot, az nagy hatással van rá.
  Bár a 80-as években a Cannon filmek gyártásában számos fantasy jellegű, vagy komédia -szerű sci-fi film készült, voltak mélyebb alkotások is. A Csillagember –ben van valami megfogó, nem csak az értelemre, de a szívre is hat, amit a romantikus-drámai szál csak erősít. Bár nem hozott nagy bevételeket, nagyon kedvező kritikákat kapott a szakemberek és a közönség részéről is. Jack Nitsche hipnotikus hatású, szép zenéjét pedig külön ki kell, hogy emeljem.

Ajánlott cikk: Legjobb sci-fi filmzenék a 80-as évekből


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.