Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Hongkongi akció-vígjátékok története

Hongkongi akció-vígjátékok története

Hongkongi akció-vígjátékok története




A hongkongi akció-vígjátékok története előzményei a kung-fu filmek és hongkongi vígjátékok voltak a 70-es években. Bár már az 1981-es God Father (See-bar) című film ide sorolandó, a műfaj igazi alapkövét a Mad Mission rakta le 1982-ben. Az általam részletesen bemutatott Őrült küldetés (Mad Mission) filmek mesterien vegyítették az izgalmakat a humorral.



Hongkongi akció-vígjátékok története



Jackie Chan 1983-ig főleg kung-fu filmekben és kung-fu vígjátékokban szerepelt. Majd váltott és modern városi környezetbe helyezve a harcművészeteket, akcióval, bűnüldözéssel és rengeteg humorral keverve kialakított egyfajta névjegyet. Hazánkban főleg az ő nevével fonódott össze eme műfaj, holott számtalan más neves színész is nagyot alakított.
A hongkongi akció-vígjátékok a 80-as években élték fénykorukat, s valamennyire még a 90-es évek elején. Bár azóta sem szűntek meg, számuk és népszerűségük csökkent, ráadásul, most már az elnevezés sem helytálló, hiszen Hongkong immár (újra) Kína része. A 90-es évek óta a magyarul is megjelent hongkongi akcióvígjátékok nagy része Jackie Chan alkotás, sajnos a többiekről alig-alig vesznek tudomást a filmforgalmazók.




A Lucky-Stars filmek, Vigyázat, nyomozunk!



A Lucky-Stars filmek főszereplői jellegzetes karakterek, akiket Sammo Hung, Richard Ng, John Shum, Stanley Fung, Eric Tsang, Charlie Chin, és még Juen Biao, valamint Jackie Chan is, aki itt nem fő, hanem csak az egyik szereplő. Ezek a nem mindennapi, komikus figurák észveszejtő sztorikat alkottak a 80-as években.
Ennek a szériának a Balekok és banditák volt az első darabja 1983-ból. Azáltal, hogy mindegyik szereplő egyéni és eltéveszthetetlen jellemzővel rendelkezett, egyedi színt adtak a filmnek. A film szép kis bevételeket hozott, és Richard Ng jelölést is kapott legjobb színész kategóriában, Hongkongban. Jó kis film, szimpatikus humorral.
A My Lucky Stars – amely nálunk „Vigyázat, nyomozunkés “Meneküljetek, nyomozunk!címeken is futott – nálam a sorozat kedvelt darabja. A Richard No által alakított karakter – aki állandóan azt hiszi, hogy mindent meg tud hipnotizálni – igencsak mosolyra fakasztó jeleneteket okoz. Ez a rész több mint 30 millió hongkongi dollár bevételt hozott, s ezzel rekordot döntött.

A folytatás a Twinkle, Twinkle Lucky Stars, azaz a Vigyázat, már megint nyomozunk, az előzőhöz hasonlóan 1985-ös. Ez a két film szorosan összefügg, a magyar internetes megjelenésekben gyakran keverték a kettőt. (Sőt, van olyan oldal, ahol a Balekok és banditákkal keverik!) Ebben már sokkal több a kung-fu és a küzdelem, de a humor nem tetszett annyira, mint az előzőben. Ezeket a filmeket a videózás korszakában a 80-as években, főként videokazettákról tekinthettük meg.
 




 
Mivel utóbbiban hangsúlyosabb szerepet kapott a harcművészet, van benne néhány látványosabb párharc, és felbukkannak olyan neves szereplők, mint Michelle Yeoh, vagy Richard Norton. A cím körüli helyzetet bonyolította, hogy öt különböző címen jelent meg angolul. A bevétel ezúttal 28 millió hongkongi dollár volt.

1986-ban érkezett a Lucky Stars Go Places, amely Eric Tsang, a Mad Mission filmek rendezője általi ötlet megvalósítását jelentette. Ugyanis azt találta ki, hogy a két sorozatot összekapcsolják egy filmmel. Ebből a filmből rengeteg régi szereplő hiányzott mindkét oldalról, így a mozi szürkébbre sikerült a tervezettnél. Ugyan hozott 23 milliót, de a készítők érezték, hogy ez már nem az igazi.

Az 1989-es Return of the Lucky Stars filmben mindössze négyen szerepeltek a régi főszereplők közül, Stanley Fung, Eric Tsang, Richard Ng, és Michael Miu. Miután a kung-fu sztárok hiányoztak, a sztori erősen a komédia irányába hajlott, ámde az sem volt az igazi. Nem is vált be igazán, mindössze, 6,8 milliós bevétele volt.


Jelenet a Return of the Lucky Stars filmből
Jelenet a Return of the Lucky Stars filmből

 
1992-ben jelent meg a Ghost Punting (Lucky Stars Ghost Encounter), amelyben visszatért Sammo Hung. Ebben is kevesebb az akció, javarészt a vígjáték irányába tolódott a cselekmény, nem sokkal jobb bevétellel (8,3 millió).

Végül hetedjére érkezett a How to Meet the Lucky Stars 1996-ban. Ismét jelen volt számos régebbi szereplő, immár kicsit idősebben (vagy inkább érettebben). Az eredmény csekélyke 2 millió hongkongi dollár volt, ami jelezte, hogy ez már egy másik idő, más közönséggel és igényekkel.




Hongkongi akció-vígjátékok a 80-as években



1983-ban született meg A nagy balhé, amelyben a „nagy hármas”, Jackie Chan, Sammo Hung és Yuen Biao másokkal együtt ökörködik. Bár ez a film a 19. században játszódik, már jelen vannak benne a modern korban játszódó akció elemek. Jackie jeleneteiből azonnal feltűnik, hogy nagy kedvelője volt a régi burleszkeknek, valamint Louis de Funes csendőr filmjeinek is.
A nagy balhé 19,3 milliót hozott, és külföldön is kedvelték. Még ennél is nagyobb bevétele volt az egy évvel későbbi Pom Pom -nak (20,2 millió), amelynek főszereplői Richard NG és John Shum voltak. A Gördülő kung-fu filmet már említettem a „Küzdősport filmek” cikkemben, érdekessége, hogy Barcelonában játszódik, számos „külföldi” szereplővel.


Gördülő kung-fu film részlet
Gördülő kung-fu film részlet

 
A Gördülő kung-fu filmet mindig is bírtam, ez a szórakoztató, nyomozós sztori 21 és fél milliót hozott a konyhára, s nem mellesleg díjra jelölték a harci jeleneteiért, ami főképp Sammo Hung érdeme. Két évvel később, 1986-ban, Az istenek fegyverzete már Jackie Chan munkája, s főszerepe. Ez a film, amely már-már a kalandfilmekre hajaz, elérte a 35 és fél milliós bevételt.
A 80-as évek második felében számos többé-kevésbé sikeres hongkongi akció-vígjáték készült. Ilyen a nálunk kevésbé ismert The Thirty Million Dollar Rush (1987), vagy a Crocodile Hunter (1989). A Tiger on Beat 1988-ból egy olyan film, amely számtalan más moziból merít. Ez az időnként igencsak kemény, akciódús, de humorra is törekvő “zsarufilm” közel 28 milliót kasszírozott.
A Bunyóban az igazság ismét a Jackie-Yuen-Sammo trió alkotása, amelyet 1987-ben forgattak, de csak a következő év elején játszották. Itt a főszereplők némileg más karaktereket játszanak, mint azt megszokhattuk tőlük (Jackie például ügyvédet), de nekem nagyon tetszett. A nagy hármas ebben a filmben játszott utoljára együtt főszerepet.
1989-ből még a Botcsinálta gengszter -t említem Jackie -vel, s meg kell jegyezzem, hogy több – itt nem említett – hongkongi akció-vígjáték készült, amely nem jutott el hazánkba. Némelyik filmről említést tettem a Cythia Rothrock filmeket bemutató cikkemben is.




Hongkongi akcióvígjátékok 1990-ből



A Pantyhose Hero (Pantyhose Killer) Sammo Hung műve. A történet folyamatossága, kidolgozottsága tartalmaz némi hiányosságot, de a helyzetekben rejlő humor és akció a helyén van. A filmben Sammo Alan Tam hongkongi popsztárral játszik együtt és a bevétel közel 15,7 millió hongkongi dollár volt.
A Curry and Pepper ugyanilyen bevételeket hozott ebben az évben. Ez két – munkáját kevésbé komolyan vevő – detektívről szólt, akikről egy újságíró filmet akar készíteni. A Legend of the Dragon 23,7 milliót hozott, a krimielemekkel tűzdelt My Hero pedig 15 -öt.
A Kopasz tigris című film akkoriban megjelent szinkronosan, és gyorsan megkedveltem. A két nagy ász, Karl Maka (Kopasz) és Sammo Hung (Kövérke) játszották a főszerepet. Remek kis humor Hongkongban és Szingapúrban. A filmet Lau Kar-wing rendezte, aki a főszereplőkkel már a 70-es évek végé is együtt dolgozott.



 
A Kopasz tigris filmben több, régi filmekre emlékeztető jelenet volt látható, főleg a Bruce Lee filmekből. Az alkotók igyekeztek megtalálni az egyensúlyt a cselekményben és a humorban, az eredmény egy közepesen, vagy inkább egy mérsékelten sikeresnek mondható mozi lett.





Hongkongi akció-vígjátékok a 90-es években



A 90-es évek elején még jócskán készültek hongkongi akcióvígjátékok, de ahogyan változtak az idők, a közönség érdeklődése csökkent, vagy másfelé terelődött. Így a műfaj termékenysége fokozatosan csökkent. De így is egy csomó film megjelent, amelyek jókora részét sajnos nem szinkronizálták, vagy nem is került a magyar filmes piacra.
A Gameboy Kids 1992-ben egy újabb kísérlet volt a klasszikus akcióvígjátékok sikerének továbbvitelére. Ennek az alaptörténete egy véletlen szerepcserén alapul, ami elég vicces helyzetekhez vezet, de a humor némileg erőltetett. A főszereplőnek választott Andy Lau sem éppen ide illő, s bár a mozi többé-kevésbé sikeres volt, igazából elmaradt a klasszikusoktól.


Gameboy Kids 1992 film részlet
Gameboy Kids 1992 film részlet

 
Ugyanebben az évben készült a Sárkányikrek, amelyben Jackie Chan az ikertestvérét is alakítja, és szerintem nagyon jól sikerült. A hongkongi bevétel 33,3 millió volt, s évekkel később az USA -ban is megjelent. A Mesterek című 1992-es film a mulatságosabbak közé tartozik a hongkongi akció-vígjátékok közül.

Jet Li játssza a főszerepet, aki Amerikába jön, ahol éppen idős mestere életére törtek. Ezt a filmet nem kell olyan komolyan venni, de sok vicces jelenet van benne, és jó a szövege. A Street Fighter videojátékon alapuló Future Cops 1993-ban számos ismert hongkongi színészt szerepeltetett.

Utóbbinak a története a jövőben kezdődik, s visszautazva a múltba (jelenbe) alakul ki a kaland. Számos más filmre utaltak, vagy inkább parodizálták őket, egy csomó harci koreográfiával, megszokott vicceléssel megspékelve. 1993-ban már Hongkongban is az amerikai alkotások vették át a vezető szerepet a bevételi listákon, s ezért a hazai alkotások némileg hátrébb szorultak.
Ez az egyik oka is volt az amerikai filmek hatásának a hongkongi mozira. Az 1994-es From Beijing with Love a James Bond filmekre hajazó kém-akció-vígjáték. A brutális akciójeleneteket is tartalmazó film elég szépen termelt, hiszen a bevétele 37 és fél millió volt hazájában.
A Die Hard filmek által ihletett Kockázati tényező (High Risk) 1995-ben, Jet Li főszereplésével készült. A némileg szatirikus hangvételű filmben az akciójeleneteket megtoldották humorral, de a siker elmaradt. A rendező Wong Jing áttételesen, de felismerhetően kifigurázta Jackie Chan -t is, amely tovább fokozta a néhány évvel korábbi Városi vadászban megromlott viszonyukat. Szerintem jó film volt, elég izgalmas és akciódús.
1997-ben elkészült az Őrült küldetés egy újabb része (97 Aces Go Places), immár másokkal a főszerepben. Jackie Chan tovább hódított nyugaton, több ismert filmje is készült, többek közt a félig amerikai koprodukció, a Csúcsformában, 1998-ban. Ugyanebben az évben készült a The Conman Andy Lau -val, amelyet két további folytatás követett (The Conmen in Vegas 1999, Conman in Tokyo 2000).






Hongkongi akció-vígjátékok 2000 után



A 2000-es évektől jócskán lecsökkent a hongkongi készítésű akció-vígjátékok száma, s időközben (1997) a területet visszacsatolták Kínához. Néhány Jackie Chan filmtől eltekintve kevés említésre méltó alkotás készült, s az ezredforduló után hazánkban is másfelé fordult az érdeklődés (leszámítva a rajongókat). Nekem Jackie -től a Rob-B-Hood (2006) jött be igazán, ebben a filmben eredeti volt a humor és az izgalom sem hiányzott. A Csúcsformában filmeket is folytatta a második és harmadik résszel, bár utóbbi már igazából amerikai produkció (ezt jeleztem is egy csillaggal a lenti listában).
A 2010-es Let the Bullets Fly már szinte határeset, viszont meg kell említenem, mert számos díjat nyert és csak Kínában 117 és fél millió dollár volt a bevétele. 2012-ben érkezett Jackie Chan a Műkincs hajszával, amely „Az istenek fegyverzetének” 3. része. Ez a film egy kaland-akció-vígjáték keverék. Nekem tetszett, jó film, bár a végén az utolsó akciójelenetek a levegőben már nem kellettek volna.



 
A 2013-ban vetített A törvény haragja Jet Li -vel nem aratott osztatlan sikert, bár a bevételei hongkongi mércével jók voltak. A Vegasból Macaóba 2014-ben elég jó bevételeket hozott Kínában és nemzetközileg is. Készültek folytatásai is 2015-ben és 2016-ban.
A Skiptrace: A zűrös páros ismét egy Jackie Chan film 2015-ből. Ezt sem egy évben hozták össze, hanem hosszabb folyamat volt, így került bemutatásra csak 2016-ban. Engem a film közepén Mongólián, s részben Kínán át való utazás fogott meg, amitől részben kalandfilm jellegű. A fogadtatása mérsékelten sikeresnek mondható, vagy vegyes, de a bevétel (170 millió dollár) miatt megérte.
A Two Tumbs Up 2015-ben több díjat is nyert Hongkongban, ehhez képest a bevételek nem voltak eget verőek. A Hollywoodi kalandok (Hollywood Adventures) ugyanebből az évből kínai-amerikai-hongkongi produkció volt, felemás kritikával. 2016-ban mutatták be az 1941-ben játszódó A vasút tigrisei filmet, közepes fogadtatással. A Mission Milano -ban ugyanezen évben, egy terroristák által ellopott fontos találmány visszaszerzéséről van szó.

A 2017 -es Kung-fu Yoga a hegyi filmekre emlékeztető eseményekkel kezdődő kaland-akció-vígjáték, ismét Jackie Channel. A Breakout Brothers egy 2020-ban bemutatott hongkongi akció-vígjáték dráma, amelyet Szingapúrban és Hongkongban vetítettek. A 2021-ben megjelend Endgame történetében a bérgyilkos egy baleset során személyazonosságot cserél egy színésszel. Ez egy régebbi japán film feldolgozása.

Természetesen csak a műfaj filmjeinek zömébe tekinthettünk bele, van még jócskán film, amely nem fért bele a cikkbe. A chinesemov.com -on válogathatsz kedvedre. Alább készítettem egy listát a 80-as évek elejétől megjelent hongkongi akcióvígjátékokból. Ez sem tökéletes, de az összeállítása így is rengeteg időmet vette igénybe.



Hongkongi akció-vígjátékok film lista


See-bar/God Father 1980
Őrült küldetés (Aces Go Places (Mad Mission 1)) 1982
Carry On Pickpocket 1982
Őrült küldetés 2. (Aces Go Places 2 (Mad Mission 2: Aces Go Places)) 1983
Fantasztikus küldetés (Fantasy Mission Force) 1983
A nagy balhé (Three Dragons Movies/Project A) 1983
Balekok és banditák (Winners and Sinners) 1983
Őrült küldetés 3. (Aces Go Places 3 (Mad Mission 3: Our Man From Bond Street)) 1984
The Owl vs Bombo 1984
Popm Pom 1984
Gördülő kung-fu (Wheels on Meals ) 1984
City Hero 1985
Vigyázat, nyomozunk/Meneküljetek, nyomozunk! (My Lucky Stars) 1985
Vigyázat, már megint nyomozunk! (Twinkle, Twinkle Lucky Stars) 1985
Carre Morris felügyelő (Yes, Madam/Ultra force) 1985
Őrült küldetés 4. (Aces Go Places IV (Mad Mission 4: You Never Die Twice)) 1986
Az istenek fegyverzete (Armour of God) 1986
Rosa 1986
Where's Officer Tuba? 1986
Lucky Stars Go Places 1986
The Family Strikes Back 1986
The Thirty Million Dollar Rush 1987
A nagy balhé 2. (Project A II) 1987
Bunyóban az igazság (Dragons Forever) 1987/1988
Tiger on Beat 1988
The Inspector Wears Skirts (aka Top Squad) 1988
Őrült küldetés 5. (Aces Go Places 5: The Terracotta Hit (Mad Mission 5)) 1989
Crocodile Hunter 1989
They Came to Rob Hong Kong 1989
A botcsinálta gengszter (Miracles) 1989
Return of the Lucky Stars 1989
Curry and Pepper 1990
Pantyhose Hero 1990
Legend of the Dragon 1990
My Hero 1990
Kopasz tigris (Skinny Tiger, Fatty Dragon) 1990
Az istenek fegyverzete 2. (Armour of God II: Operation Condor) 1991
The Gambling Ghost 1991
Slickers vs. Killers 1991
Inspector Pink Dragon 1991
Don't Fool Me 1991
Gameboy Kids 1992
Ghost Punting/Lucky Stars Ghost Encounter 1992
The Sting 1992
Sárkányikrek (Twin Dragons/Brother vs. Brother) 1992
What a Hero! 1992 
Mesterek 1992 
Városi vadász (City Hunter) 1993
Millionaire Cop 1993
Come Fly the Dragon 1993
Fong Sai Yuk / The Legend 1993
Perfect Exchange/The Sting II 1993
Pink Bomb 1993
Future Cops 1993
From Beijing with Love 1994
Don't Give a Damn 1995
Kockázati tényező (High Risk/Meltdown) 1995
How to Meet the Lucky Stars 1996
Az első csapás (Police Story 4: First Strike) 1996
Őrült küldetés '97 (97 Aces Go Places) 1997
Jackie, a jó fiú (Mr. Nice Guy) 1997
Magnificent Team 1998
Az elveszett zsaru (Who Am I?) 1998
Csúcsformában (Rush Hour) 1998
The Conman 1998
The Conmen in Vegas 1999
A szépfiú 1999
A csodazsaruk (Gen-X-Cops)
Conman in Tokyo 2000
Csúcsformában 2. (Rush Hour 2.) 2001
Kamukém (The Accidental Spy) 2001
A szmokinger (The Tuxedo) 2002
Ikerhatás (The Twins Effect/Vampire Effect) 2003
A medál (The Medallion) 2003
Bandafőnök kerestetik (Enter the Phoenix) 2004
Ikerhatás 2. (The Twins Effect II) 2004
Rob-B-Hood 2006
Csúcsformában 3 (Rush Hour III) 2007*
Let the Bullets Fly 2010
Műkincs hajsza/Az istenek fegyverzete 3. (Chinese Zodiac/CZ12) 2012
Buddy Cops/Holy Beast Cops 2012/2016
A törvény haragja (Badges of Fury/The One Detective) 2013
Vegasból Macaóba (From Vegas to Macau) 2014
Horseplay 2014
Who Am I? 2015 2015
Vegasból Macaóba 2. (From Vegas to Macau II) 2015
Hollywoodi kalandok (Hollywood Adventures) 2015
Two Thumbs Up 2015
Undercover Duet 2015
Skiptrace: A zűrös páros (Skiptrace) 2015
Vegasból Macaóba 3. (From Vegas to Macau III) 2016
A vasút tigrisei (Railroad Tigers) 2016
Agent Mr. Chan 2017
Kung-fu Yoga 2017
Breakout Brothers 2020
Endgame 2021



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.