Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Bud Spencer Terence Hill filmek

Bud Spencer Terence Hill filmek
Bud Spencer Terence Hill filmek





Bud Spencer Terence Hill filmek azon filmek közé tartoznak, amelyeket sokadszorra is szívesen néz az ember. Különleges hangulatuk és varázsuk van és ez azóta csak nőtt, amióta a páros nem dolgozik együtt. Sajnos az egyik tévécsatorna állandóan ismételgette a filmjeiket, ezért egyeseknek a könyökén jönnek már ki, de ez mit sem változtat az értékükön.
A 80-as években a legjobb Bud Spencer - Terence Hill filmek a tévében magyarul láthatóak voltak, a többit az osztrák adón sikerült elkapnom.



Bud Spencer és Terence Hill, a westernvígjáték frontemberei


Bud Spencer sikeres úszó olimpikon és vízilabdázó volt, filmezni csak a pénzkeresés miatt kezdett, Terence Hill azonban már számos filmben szerepelt, mielőtt közös forgatásba kezdtek. Utóbbit lelkesen fedeztem fel hajdanán a Winnetou filmekben, jugoszláv helyszíneken, ahol még az eredeti, Mario Girotti nevén játszott.


1967-ben úgy adódott, hogy Bud elszegődött az Isten megbocsát, én nem című film egyik szerepére. Egy másik főszereplő eltörte a lábát a forgatás előtt, így került a képbe Terence Hill. Akkoriban Bud Spencer még alig tudott angolul, így jól jött számára a kevés párbeszéd.
Giuseppe Colizzi rendező ebbe a filmbe a western stíluselemei mellett némi humort is óhajtott vinni. Csak sokára láttam ezt a filmet, s a későbbi munkáikhoz képest számomra még szenvedés volt. De valami miatt befutott és 1968-ban elkészült a folytatás is, a Bosszú El Pasóban.


Bosszú El Pasóban 1968, Terence Hill
Bosszú El Pasóban 1968, Terence Hill

 
Itt szerepelt A jó, a rossz és a csúf westernből jól ismert Eli Wallach is. Eléggé erősen jelen vannak a klasszikus western jellegzetességei, ugyanakkor a szereplők karakterei teszik csavarossá a történetet. Bár itt is sok üresjárat van, még ez a legtűrhetőbb film ebből a trilógiából. Az év második legnagyobb bevételt hozó westernje lett.
Colizzi rendezővel a harmadik filmet is megcsinálták Akik csizmában halnak meg címmel. Véleményem szerint ez a leggyengébb filmjük. Már régóta ismertem őket, amikor ezt a filmjüket levetítették a tévében és borzalmas csalódás volt. Ennek ellenére pozitív kritikákat olvastam és ez is bejött a közönségnek.




Az ördög jobb és bal keze filmek



Az ördög jobb és bal keze első és második része a leszálló ágban levő westernfilmek kifigurázása volt, hatalmas sikerrel. Terence Hill jeleneteit, ahogy a pisztollyal bánt, mindmáig imádom. Egyszerűen csúcs volt, és ahogyan a második részben étkeztek – vagyis inkább zabáltak – az szintén felejthetetlen.
Ez a két film volt az az olasz alkotás, ami az igazi fordulópontot jelentette a spagettiwestern műfajában. Akkoriban már egy ideje leszálló ágban volt a stílus, és a vígjátékkal való keveredés új köntösbe öltöztette. A lehető legjobbkor jött az új páros, mert a közönség nagyon kedvezően reagált.
Enzo Barboni volt a rendező, aki az E. B. Clutcher nevet használta már ezeknél az alkotásoknál. Az első résznél még volt némi kockázat, nem tudták hogyan fog reagálni a nézőközönség. Mivel nem csak Olaszországban, hanem Európa szerte siker lett, a folytatás egyenesen következett.
Az ördög jobb és bal keze 2. még az elsőnél is humorosabb lett, sőt, egyes jeleneteket – mint például az éttermi kajálás – a főszereplők élőben rögtönözték. Olaszországban elképesztő sikerrel futott 1971 őszén a mozi, és természetesen egész Európát meghódította.
 

Az ördög jobb és bal keze 2. részlet 1971
Az ördög jobb és bal keze 2. részlet 1971




Túl a westernvígjátékokon


Igazából már az előbb említett film előtt a kedvelt páros átugrott egy kicsit más műfajba. Ugyanis még az előtt elkészült egy film, amelyet 4-5 (!) különböző címmel is bemutattak, emlegettek, vagy forgalmaztak nálunk. A film lazán Emilio Salgari A fekete kalóz című művén alapul, ámde egészen más sztorival.
A filmet hívták Fekete kalóz, Blackie, a kalóz, Kalózok kincse, Kalózok háborúja címeken, sőt, még Skull kapitány -nak is. Ebben a sztoriban Spencer inkább ellenfél és a szerepe is jóval kisebb. Számomra ez is a felejthetőbb alkotásaik közé tartozik.




Bud Spencer Terence Hill filmek magyarul - Mindent bele, fiúk!


Colizzi és a színész páros ezúttal Kolumbiában forgatott egy új filmet 1972 -ben, amellyel ki akartak törni a westernvígjátéki skatulyából. A Mindent bele fiúk!, vagy másik forgalmazott címén Gyémántvadászok, egy igazán szerethető film.
Sajnos a magyar változatból – legalábbis ami nekem megvan – hiányzik néhány jelenet, például amikor Terence biliárdozik. Ebben a kicsit akció-kalandszerű műben a két főhős egymást gyepálja el a film végén, ami igazán ritka.
Nekem tetszett a túrázós kalandfilmekre emlékeztető őserdei környezet, a sztori nem nélkülözte az érzelmi és néha szomorkás elemeket sem. Ráadásul másodszor készítették a filmzenét az akkor még igencsak fiatal de Angelis fivérek. Ez a mozi is jókora siker lett – főleg hazájukban – és innentől már nem aggódtak az új műfajok miatt.



Különben dühbe jövünk


A következő a Különben dühbe jövünk volt 1973-74-ben, amely az első film amelyet láttam a párostól, és talán a legemlékezetesebb. Az előző filmhez hasonlóan itt is a Guido és Maurizio de Angelis páros készítette a zenét, a Dune buggy címdal slágerré vált. 
Ebben a Madrid környékén forgatott filmben Bud Spencer és Terence Hill igazi kemény fiúk, a különböző párbeszédek és verekedős jelenetek mára a legnagyobb Spencer-Hill klasszikusok közé tartoznak. A filmnek - más szereplőkkel - 2021 -ben elkészült egy remake verziója is.


Különben dühbe jövünk 1974 jelenet
Különben dühbe jövünk 1974 jelenet

 
Marcello Fondato filmje jó időre megalapozta a páros csihi-puhijának legjobb alapmotívumait. Verekedések edzőteremben, természetben és szórakozóhelyen, pörgősebben és szórakoztatóbban, mint addig bármikor. Később ez a stílus forma sikeresen visszaköszönt a hongkongi akcióvígjátékokban. A Különben dühbe jövünk előző mozijuk sikerét is felülmúlta.




Fordítsd ide a másik orcádat is! Morcos misszionáriusok


1974-ben újabb rendezővel (Franco Rossi), és Dino De Laurentiis producerkedése alatt, Dél-Amerikában forgatták a Morcos misszionáriusokat. Párosunk ezúttal gyökerest más karaktert alakít, papokat, ami nem kis fordulat (gondolj csak Bud ördög keze film második részének gyónós jeleneteire). Érdekes, hogy ezt fél évig forgatták nagyobb költségekkel, mert maga a film inkább hétköznapi, hiányoznak a látványos jelenetek.
Egy jó hangulatú film, amit szívesen néz többször is az ember, de például az előző filmhez képest jóval visszafogottabb. Ennek ellenére ez is siker lett hazájukban, bár a főszereplők nem voltak elégedettek, és néhány évig nem is született közös film.




Spencer – Hill filmek magyarul a 70-es évek második felében


Több év után ismét érkezett E. B. Clutcher, és egy újabb közös munka terve. Ám ezúttal már nem Európában, hanem az óceán túloldalán, mivel Floridában (akkoriban még) olcsóak voltak a forgatási költségek. Ezért 1976 végén Miamiba utaztak, és ugyanazt csinálták, mint addig, csak kicsit másképp.
Nem csak az amerikai helyszín, de a cselekmény is némileg új volt, még több humor, még jobb bunyók. A Bud Spencer Terence Hill filmek mozi bemutatói új sikereket hoztak.  Vadnyugati hős helyett zsarupárost alkottak, akik mintegy munkanélküliként váratlanul csöppennek a rendőrség berkeibe. A Bűnvadászok diadala egyértelművé tette, hogy az irányvonal jó, és a közönség ezt várja el tőlük.



És megint dühbe jövünk


Az előző film után Miami lett a legismertebb forgatási helyszínük. Hasonló stílusban készült az És megint dühbe jövünk, amelynek persze semmi köze a hasonló nevű elődhöz, a cím tipikus magyar “alkotás”. Bud akkoriban több sikeres film után volt, Terence -nek viszont nem igazán jöttek be a tengerentúli mozijai.
 

És megint dühbe jövünk 1978, Bud Spencer
És megint dühbe jövünk 1978, Bud Spencer

 
Az És megint dühbe jövünk Sergio Corbucci rendezésében készült 1978-ban, és végig egyértelmű volt a stílusa. A már diszkózenéket is tartalmazó de Angelis filmzene, a lenyűgöző floridai helyszínek, és a feledhetetlen beszólások a legsikeresebb közös munkáik egyikévé tették.



Én a vízilovakkal vagyok


1979-ben kedvenc párosunk Afrikába vonult, hogy ott intézzen el néhány gazfickót. Giuseppe Colizzi váratlan halála miatt ezt a mozit Italo Zingarelli rendezte. A jól megszokott de Angelis páros helyett ezúttal Walter Rizzati szerezte a zenét, nem is akárhogy. A végtelenül fülbemászó dallamok mellett Spencer is előadott egy dalt.
Az Én a vízilovakkal vagyok adja a már megszokott helyzetkomikumokat; a játéktermet, és a nagy zabálást sem elfeledve. De itt hozzáad valami pluszt az afrikai táj, a szépséges vadállatok, és egy többé-kevésbé kerek történet. Bár itt kevesebb volt a verekedés, az egész filmnek nagyon jó a hangulata, és természetesen a nézők szép számban vonultak megtekintésére a mozikban.




Bud Spencer Terence Hill filmek a 80-as években



Annak, hogy a 80-as években készült filmjeik iránt miért csökkent az érdeklődés, illetve miért hagyták abba, az évtized közepén, sokféle magyarázata van. Szerintem ezek a filmek a legjobbjaik közé tartoznak, de a világ technikailag és érdeklődésben is tovább lépett.
Akkoriban kezdett tért hódítani a videó, ami némileg kifogta a szelet a mozizás világából. Ebben az évtizedben az európai filmek komoly lépéshátrányba kerültek az új, amerikai produkciókkal, amelyekkel nem tudtak versenyre kelni. Másrészről viszont a Bud Spencer Terence Hill filmek a tévében is rendszeresen műsorra kerültek, ami később új reneszánszukat hozta.



Kincs, ami nincs


A Kincs, ami nincs című kaland-vígjáték 1981-ben, egy lenyűgöző szépségű szigeten játszódott. Ez a film, amelynek jelenetei, szövege és zenéje máig határtalanul közkedvelt, hihetetlenül népszerű volt hazánkban. A forgatókönyvben Bud ötleteit is figyelembe vették, sőt, a mozi alapötlete is tőle származik.


Kincs, ami nincs 1981 jelenet
Kincs, ami nincs 1981 jelenet



Sergio Corbucci lett ismét a rendező, és a már ismert vígjátéki stílus, ezúttal kalandos formában. Különbség volt ezúttal a helyszín, amely talán a legszebb összes mozijuk közül. Bár valójában nem a Csendes-óceánon, hanem a floridai Key Biscayne szigetén forgatták, ez mit sem von le értékéből. A címzenéje azóta is többször előkerül, még hardcore techno feldolgozása is van.




Nyomás utána!


Két év múlva elkészült a Nyomás utána – természetesen Miami-ban – amelyben kedvenceinket titkosügynököknek nézik. Újra E. B. Clutcher ült a rendezői székben, s Franco Micalizzi is visszatért a múltból hozzájuk, mint filmzeneszerző, 1970 után.
Némileg hasonlít az ügynökfilmek paródiáihoz, bár ez inkább akció-vígjáték. A történet nagyon szórakoztató lett, a helyszínek változatosak, és egy kemény női karakter is növelte az egyediséget. Bud itt már rutinos pilótaként irányította a filmben a helikoptert.


Bud Spencer Terence Hill filmek magyarul - Nincs kettő négy nélkül


Egy évvel később – nagyjából ugyanazzal a stábbal – új történet következett, más helyszínen. Ezúttal Rióban játszódott a történet, a brazil táj és zene, valamint a főszereplők kettős játéka remek vígjátékot hozott. Főhőseink “megkettőződtek” és a Nincs kettő négy nélkül című filmben egy milliomos testvérpár hasonmásait játszották.
A filmet 1984 tavaszán forgatták, de a karneváli hangulat és a latinos disco sem hiányzik belőle. Mivel itt „önmagukat” és szinte ellentétes személyiségeket kellett alakítaniuk, színészi képességeikre még inkább szükség volt, mint előtte. Ezt ragyogóan megoldották, s utolsó filmjük Clutcher -rel, igazán méltó lett az elődökhöz.




Szuperhekusok – egy korszak vége


Akkoriban a különböző tv adók jóvoltából nagyon népszerűek voltak a Bud Spencer Terence Hill filmek a tévében, a pénzek is már a jobbára a tv-től érkeztek filmek gyártására, de a mozifilmekbe egyre kevésbé fektettek. Mivel már előző filmjük előtt készen állt a terv (s a pénz) 1985-ben még egyszer közösen álltak a kamera elé, a Szuperhekusok című krimivígjátékban.
Ez a film a régiekhez képest sokkal visszafogottabb, kevesebb akciójelenettel bír, annál inkább a történetre épít. De a páratlan szépségű Miami környék és a remekbe szabott zene mindenért kárpótol. A La Bionda fivérek zenéje azonnal „elkapott”. A film a záródalának teljes verzióját évtizedekig keresem, míg végre a 2010-es évek második felében feltették az internetre.


Szuperhekusok 1985 jelenet
Szuperhekusok 1985 jelenet


Ha már itt tartunk, mindenképpen olvasd el a Spencer-Hill filmek zenéi című cikket, amelyet ezen filmek zenéiről készítettem. A Szuperhekusok sokkal komolyabb, mint más alakításaik, nincs annyi bunyó, és a krimiszerű történetfonálon van a hangsúly. Látszott az amerikai filmek hatása, és az is, hogy az ő párosuk ideje – legalábbis a mozikban – lejárt.





Az utolsó Bud Spencer - Terence Hill film



Kilenc évvel a Szuperhekusok után újra felvetődött egy közös film lehetősége. A forgatókönyvet Terence Hill fia, Jess írta, a filmet maga Terence rendezte. A pénzügyi alapokat maga Spencer, és a Winnetou filmeket is producerként jegyző Horst Wendladt finanszírozta. Új-Mexikóban, a hírhedt “51-es körzet” közelében vették fel. Akkoriban a forgatás idejében, többször láthattuk őket a német nyelvű televíziókban szerepelni.
A Bunyó karácsonyig filmmel ismét visszatértek a westernvígjáték műfajához. Szerintem remekül sikerült, Bud 1994-ben 65, Terence pedig 55 éves volt. Ennek ellenére – bár általában kedvezően fogadták – mérsékeltebb volt a sikere, mint amire számítottak.




Bud Spencer Terence Hill filmek egyedisége és a színészek



Közös filmjeikben Bud legtöbbször békés, de keményöklű fickó, míg Terence furfangos észjárású, humoros és trükkös férfi, aki akrobatikus mozdulatokkal intézi el ellenfeleit. Bud sokszor jelenítette meg a flegmatikus temperamentumú, mindennel békében levő egyént, míg Terence több típust ötvözött. Az első néhány westernfilmet leszámítva, filmjeikben nincsen komolyan veendő erőszak és vér, a filmek pozitívak és vidámak, ezért minden korosztály számára ajánlottak.
Bud Spencer és Terence Hill a magánéletben is hasonló elveket vallanak és ezeket az értékeket a filmjeikben is igyekeztek megmutatni. Mindketten csak egyszer házasodtak és sztárságuk ellenére is jó házasságban éltek egész életükben.
Sok más, híres színészpárostól eltérően soha nem vesztek össze. Bud valójában nagyon szeretett enni, tudott repülni, dalt szerzett, filmzenét írt, és szerette a társaságot. Terence a magánéletben szerény és visszafogott. Annak ellenére, hogy számos filmjük az USA-ban készült, az ottani közönség kevéssé ismeri őket és filmjeiket, de Európában, valamint Ázsia és Dél-Amerika egyes országaiban annál népszerűbbek.




Bud Spencer Terence Hill filmek lista időrendben, műfajonként



Westernfilmek


Isten megbocsát, én nem (Nincs bocsánat, Bunyó húsvétig) 1967
Bosszú El Pasóban (A Pirinyó, a Behemót, és a Jófiú) 1968
Akik csizmában halnak meg (Csizmadombi fenegyerek) 1969



Western-vígjátékok


Az ördög jobb és bal keze 1970
Az ördög jobb és bal keze 2. 1971
Bunyó karácsonyig 1994



Bud Spencer Terence Hill filmek lista - Kaland-vígjátékok


A kalózok háborúja (Blackie, a kalóz, Kalózok kincse, Fekete Kalóz) 1971
Mindent bele, fiúk! (Gyémántvadászok) 1972
Én a vízilovakkal vagyok 1979
Kincs, ami nincs 1981



Akció-vígjátékok


Bűnvadászok 1977
Nyomás utána! 1983
Szuperhekusok 1985



Egyéb vígjátékok


Különben dühbe jövünk 1974
Morcos misszionáriusok (Fordítsd oda a másik orcádat is) 1974
És megint dühbe jövünk 1978
Nincs kettő négy nélkül 1984




Bud Spencer Terence Hill filmek online



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2014.06.21. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.