Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Steve Reeves a testépítő színész élete

Steve Reeves a testepito szinesz elete

Steve Reeves a testépítő színész élete



Steve Reeves a testépítő színész élete első fele a sikerről szólt a sportban és a filmvilágban is.  Ő egy amerikai testépítő sztár volt, aki 17 mozifilmben szerepelt. Az elsők közé tartozott, aki megnyerő külseje mellett, kifejlesztett izomzata által futott be a filmvilágban is. Őt – illetve a filmjeit – eléggé elhanyagolták Magyarországon, de azok számára, akik szeretik a testépítést és annak történelmét, a neve korántsem ismeretlen.

Bár eredményei alapján nem fér bele a 10 legjobb testépítő közé – mivel amikor ő versenyzett, még nem volt a Mr. Olympia verseny, de legalább nem is tartozott a dopping által természetellenesen felfújt sportolók közé.



Steve Reeves a testépítő


   1926 január 21-én született a Montana –i Glasgow –ban, Stephen L. Reeves néven. A kis Steve még csak 18 hónapos volt, amikor édesapja életét vesztette egy mezőgazdasági balesetben. Édesanyja – aki kiváló szakács volt, és mellesleg a helyes táplálkozás beható ismerője – gyakran hangoztatta apja kiváló fizikai formáját, amely nagy benyomást tett a fiúra.



  10 éves korában édesanyja egy barátjának farmján segédkezett, ahol lenyűgözte a férfi izmos teste. A kaliforniai Oakland -be költöztek, ahol megismerkedett Joe Gambina –val, aki legyőzte őt karja erejével. Joe garázsában egy kis tornaterem volt berendezve, és Steve elkezdett edzeni. Ed Yarick, egy edzőterem tulajdonosa megmutatta számára a helyes edzési és táplálkozási módszereket és ezentúl az ő edzőtermébe járt.

  Miután letöltötte katonai szolgálatát, 1946-ban, a Portland –i Oregon városában nyerte el első testépítő címét, a Mr. Pacific Coast –ot. 1947-ben megismételte ugyanezt, majd Chicago –ban győzött a Mr. America versenyen is. Steve Reeves testépítőként befutott és elkezdett másokat is tanítani a helyes testedzésre. 1948-ban Cannes –ban elnyerte a Mr. World címet.
 
Steve Reeves Mr. Universe-ként
Steve Reeves Mr. Universe-ként

 
Steve Reeves a testépítő, lenyűgöző fizikumával és szép arcával hamarosan a lányok érdeklődésébe került. Néhány második illetve harmadik helyezés után (Mr. USA, Mr. Universum) 1950-ben, Londonban megnyerte a Mr. Universe –t és ezzel eljutott a testépítés akkori csúcsára.



Steve Reeves a testépítő színész és filmjei


  Először akkor került közel a filmkészítéshez, amikor 1947-ben a Sámson és Delila főszerepéhez felmerült a neve. Azonban a film miatt jelentős testsúlyt kellett volna leadnia, és ezt a versenyzés miatt nem akarta, így végül nem játszotta el a szerepet. Két évvel később a Kimbar of the jungle című televíziós filmben játszott. Ez sorozatnak készült, azonban finanszírozási problémák miatt csak egy rész készült el. Az 1950-es évek elején a Dinah Shore Show –ban lépett fel, majd 1952-53 –ban az NBC Ralph Edwards Show sorozatában játszott. Emellett még több televíziós műsorban látható volt, de a Steve Reeves filmek korszaka csak az évtized második felében kezdődött.
  1954-ben a Jail Bait és az Athena című filmekben szerepelt. Néhány kevésbé jelentős szereplés után, 1957-ben Olaszországba utazott, ahol eljátszotta a Herkules főszerepét. A viszonylag alacsony költségvetéssel elkészült film kereskedelmileg sikeres lett és ezzel Steve Reeves színészként is befutott. Ennek hatására 1959-ben elkészült a Hercules Unchained, amely jelentős bevételeket hozott Olaszországban és Amerikában, Reeves pedig a legjobban fizetett sztárok közé került. 

Steve Reeves Herkulesként
Steve Reeves Herkulesként

  Ugyanezen évben még négy további, történelmi jellegű filmben játszott főszerepet. A Pompeji utolsó napjai forgatásakor kificamította a vállát. 1960-ban a Morgan a kalóz és A bagdadi tolvaj című filmek következtek, a következő évben pedig A trójai faló és a Romulusz és Rémusz. 1962-ben visszautasította a modern hősfilm, az első James Bond film főszerepét az alacsony gázsi miatt, és két újabb történelmi jellegű filmet forgatott Olaszországban. 
1964-ben a sikeressé vált Egy maréknyi dollárért című western főszerepét is visszautasította, helyette a Sandokan the great (Sandokan, a Mompracem tigrise 1963)és a Hét tenger kalózai (Malaysia kalózai 1964) mozik következtek. Mivel az elmúlt évek alatt a válla kétszer is megsérült, ez idővel visszavetette a karrierjét. Steve Reeves színészként utoljára 1967-ben bukkant fel a Hosszú út a pokolba című olasz western főszerepében.



Steve Reeves élete és halála


  Steve Reeves a kaliforniai Valley Center farmján töltötte életének nagy részét és lovak tenyésztésével foglalkozott. Nagy mennyiségű információt halmozott fel a testépítésről és annak táplálkozástudományáról és három testépítéssel kapcsolatos könyvet írt, valamint támogatta a doppingmentes body buildinget.
Háromszor nősült, első házassága mindössze egy évig tartott (1955-56), a második felesége haláláig (1963-1989), és a harmadik 1994-től élete végéig. Egy későbbi testépítő színész, Lou Ferrigno példaképe volt.
  2000 elején limfómát diagnosztizáltak nála. Április végén egy műtétet végeztek el rajta, majd két nappal később, május 1-jén egy vérrög következtében elhunyt.
 

Steve Reeves filmjei



Kimbar of the Jungle (bevezető epizód) 1949
Athena 1954
Jail Bait1954
Herkules (1957)
Hercules Unchained (Ercole e la regina di Lidia / Hercules and the Queen of Lydia) 1959
Góliát és a barbárok (Goliath and the Barbarians / Il terrore dei barbari / Terror of the Barbarians) 1959
A maratoni csata (The Giant of Marathon / La battaglia di Maratona / The Battle of Marathon) 1959
Pompejii utolsó napjai (Gli ultimi giorni di Pompei / The Last Days of Pompeii) 1959
The White Warrior (Hadji Murad il Diavolo Bianco / Hadji Murad, The White Devil) 1959
 Morgan, a kalóz (Morgan, the Pirate / Morgan, il pirata) 1960
 A bagdadi tolvaj (Il Ladro di Bagdad / The Thief of Baghdad) 1960
 A trójai háború (La guerra di Troia  / The Trojan Horse / The Trojan War) 1961
 Romulusz és Rémusz (Duel of the Titans / Romolo e Remo / Romulus And Remus) 1961
 The Slave (Il Figlio di Spartaco / Son of Spartacus) 1962
 The Avenger (La leggenda di Enea / The Legend Of Aeneas) (a.k.a. The Last Glory of Troy or War of the Trojans) 1962
 Sandokan the Great (Sandokan, the Tiger of Mompracem) 1963
 Pirates of Malaysia (Sandokan, the Pirate of Malaysia / Pirates of the Seven Seas) 1964
 A Long Ride from Hell (I Live for Your Death!) 1967



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.