Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Lou Ferrigno életrajz, filmek, a testépítő

Lou Ferrigno életrajza, filmjei

Lou Ferrigno életrajz, filmek, a testépítő




Lou Ferrigno életrajz, filmek a kevésbé ismertek közé tartozik. Ő azon régi testépítő színészek egyike, akiknek szívesen olvasgattam a történetét gyermekként. Egyébként ő már szóba került a blogban a Videofilmek a 80-as évekből című cikkben. Nem tartozik azok közé, akik csúcskarriert futottak be a mozi világában, de nem mindennapi jelenség, s éppen ezért már régóta terveztem, hogy egy külön cikkben foglalkozom vele.





Lou Ferrigno a testépítő életrajz


Az olasz származású Lou a New York –i Brooklynban látott napvilágot 1951-ben. Mivel kisgyermekként sorozatos fülgyulladáson esett át, elvesztette hallásának nagy részét. Gyermekkorában hatalmas kedvence volt Herkules -  s ezáltal a már egy régebbi cikkben bemutatott Steve Reeves – mindig őt nézte a tv-ben. Akkoriban gyakran álmodozott arról, hogy Herkulesként harcol az ókori Görögország mitikus tájain.



Lou már 13 évesen kézbe vette a súlyzót és belefogott az edzésekbe, majd a középiskola elvégzése után (1969) testépítő versenyek következtek. Kivételes akaratereje és gigászi testméretei által könnyen nyerte a Mr. America versenyt, majd 1972-ben a NABBA Mr. Universe –n szerepelt, és 1973-ban az IFBB Mr. Universe –t nyerte. Még csak húszas évei elején járt, így ez utóbbit a következő évben is elnyerte.
 
Lou Ferrigno a testépítő
Lou Ferrigno testépítőként


Csakhamar felfigyelt rá a body building atyja, Joe Weider és 1974-ben a Mr. Olympia versenyen 2. lett a súlycsoportjában. Lou nagyon szeretett volna a testépítés csúcsára feljutni, de ehhez le kellett volna győznie az akkoriban verhetetlennek tűnő Arnold Schwarzeneggert. 
A Pumpáld a vasat című filmben figyelemmel kísérhetjük a ’75-ös Mr. Olympiára való felkészülését. Ebben a ma már nagy értékkel bíró dokumentumfilmben Arnold mellett ő volt az, akivel részletesebben is foglalkoztak. Elég nagy tömeget szedett fel, de nem volt eléggé kidolgozott a győzelemhez, ezért ezúttal csak a harmadik lett a súlycsoportjában.



Lou Ferrigno filmek - a Hihetetlen Hulk


Mivel akkoriban a testépítő versenyek még nem jártak akkora díjazással mint manapság, a Lou Ferrigno életrajz változatos; kénytelen volt egy acélgyárban dolgozni azokban az években. Egy kanadai futballcsapattól (amerikai futball) szerződést kapott, de az egyik mérkőzésen elszakadt az achilles ina, így villámgyorsan véget ért futballpályafutása.
Kaliforniába költözve, Joe Weider segítségével készült az 1976-os Mr. Olympiára. Úgy érezte, hogy élete legjobb formájába kerül, de váratlanul felkeresték az Iniverse stúdiótól, akik főszereplőt kerestek a Hihetetlen Hulk című sorozathoz. Élete egyik legnehezebb döntése előtt állt, de végül – valószínűleg gyermekkori álmai hatására -  a próbafelvételek után aláírta a szerződést.
Lou –t az izmai miatt választották ki a szerepre, s nem volt könnyű elviselnie a mindennapi sminkelést a zöld óriás szerepe miatt. A következő évek során ismertté és népszerűvé vált a tévénézők körében és anyagilag sem voltak gondjai. 1978-ban megnősült, majd egy évre rá elvált, s 1980-ban újra házasodott. 



Lou Ferrigno mint Herkules


A Hihetetlen Hulk sorozatot 1981-ig forgatták, majd 1982-ben a Cannon film felkereste egy ajánlattal. Ez az olasz film volt az első nagyjátékfilmje, amely egyben segített számára kilépni az előző sorozat általi image –éből. Bár a Herkulest a filmszakma gyenge kritikával illette, Lou számára egy álom megvalósulása volt. Keményen edzett a herkulesi alak megtestesítése érdekében és nosztalgia öntötte el azokban a pillanatokban, amikor a kamera előtt állt, régi példaképe, Steve Reeves hajdani szerepében. A Herkulest 1983-ban mutatták be és 11 millió dollárt hozott.


 

Lou Ferrigno filmek a 80-as évekből


Néhány sorozatban és tévéfilmben is szerepelt, és 1985-ben megjelent a Herkules kalandjai (nálunk Herkules a világ ura 2. címmel), az első film folytatásaként. 1987-ben készült a nukleáris háború után játszódó Sivatagi harcos (Desert Warrior) című alkotás, amelyről nem sokat hallottunk akkoriban.


 
Lou Ferrigno filmben


1988 és 1990 között három tévéfilm készült, amelyben ismét Hulk –ot játszotta. Ezeket akkoriban lehetett látni a német műholdas adókon is. A 80-as évek Lou Ferrigno filmek főként videón voltak láthatóak. 1989-ben több filmben is szerepelt, mint például a Bűnügyi különítmény, vagy a Harc az életért. Utóbbit később láttam a tv-ben, egy már leszerelt, de szellemileg sérült katonát alakított, akit veszélyes ketrecharcokba szerveznek. A harmadik ’89-es film a Szinbád című fantasy volt, amelyről már írtam a cikk elején említett régebbi bejegyzésben.
Lou Ferrigno nem csak filmekben szerepelt, de a testedzés pozitív erejét felhasználva személyi trénerként is közreműködött hírességeknél. Többek között Mickey Rourke, vagy Chuck Norris fizikai felkészítésében is szerepet vállalt. De a leghosszabb tréneri kapcsolata Michael Jacksonnal volt. Neki évtizedeken át volt edzője és barátság is kialakult köztük, amelynek Michael sajnálatos halála vetett véget 2009-ben.

 



Lou Ferrigno életrajz - visszatérés a testépítés világába a 90-es évek elején


Mivel még csak 40-es évei elején járt, megújult lelkesedéssel vetette bele magát a súlyzós edzésekbe, hiszen testépítő karrierjét félbeszakította a 70-es években, a filmezés miatt.
Nagyon magas célt tűzött maga elé, hiszen a sportág csúcsát szerette volna meghódítani. Azonban az eltelt idő alatt rengeteget fejlődött a testépítés és egy új generáció jelent meg, ő viszont sokáig távol volt ettől a világtól. Jóbarátai és Joe Weider is figyelmeztette, hogy egy év kevés ekkora fejlődésre, de Lou hatalmas testtel, nagy elszántsággal részt vett az 1992-es Mr. Olympián. Bár csak a 12. helyet sikerült megszereznie, jelentős rajongótábor alakult ki körülötte. A következő évben a 10. helyet érte el.
1994-ben a Masters Olympián vett részt és 2. lett, ezen szereplése egy két évvel későbbi dokumentumdráma témája is volt. Ez utóbbi (Stand Tall) róla szólt mintegy a Pumpáld a vasat példájára.


Lou Ferrigno filmek később


A 90-es években sportolói szereplése miatt viszonylag kevés filmben játszott. Az 1992-es Csupasz igazságban csak mellékszereplő volt, majd ’94-ben elkészült a Harc az életért folytatása is. 1996-ban a Hihetetlen Hulk újabb sorozatában tűnt fel, 1998-ban pedig A keresztmanus című vígjátékban.
2000-től többször szerepelt a The King of Queens című sorozatban. Néhány tévéfilm mellett a 2003-as és 2008-as Hulk filmekben is volt cameo fellépése. 2009-ben a Spancserek című vígjáték következett, amelyben önmagát alakította.
 
 
Lou Ferrigno a Spancserek -ben 1989
Lou Ferrigno a Spancserek -ben 1989

A 2010-es években néhány sorozatszerep mellett, viszonylag kevés filmben játszott. Ilyen például a Skorpiókirály 4., vagy az Avengers Grimm 2015-ből, de az Én, Thor című életrajzi filmben is részt vett. 2018-tól az elnöki Sport Fitnesz és Táplálkozási Tanács tagja is lett.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


 
 

1 megjegyzés:

  1. Láttam annak idején a "Herkules" c. filmjét nekem tetszett. A Hihetetlen Hulk-ot is láttam, de nem ő volt a főszereplője. Nekem példa értékű a hozzáállása a testépítő sporthoz. Még így 68 évesen is kitűnő fizikummal rendelkezik, jól tartja magát.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.