Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Mark Hamill filmek, életrajz, szerepei, az utolsó jedi

Mark Hamill az utolsó jedi

Mark Hamill, az utolsó jedi életrajz, filmek, szerepei


Mark Hamill, az utolsó jedi

 
Mark Hamill filmek, életrajz, az utolsó jedi valós története, egy bizonyos szerepen összpontosulnak, mely nélkül csak egy lett volna a sok filmszínész közül. Neve színészként szinte összeforrt Luke Skywalker figurájával, aki mindmáig a legnevesebb filmszerepe. Bár számtalan filmben szerepelt, egyik sem volt olyan sikeres, vagy ismert, mint az eredeti Csillagok háborúja trilógia. Ezen filmek után a Mark Hamill név csaknem feledésbe merült, de a 2010 -es években az újabb Star Wars filmek forgatása ismét előtérbe hozta a személyét.

 


Mark Hamill életrajz


Mark Hamill gyermekkora, kezdeti szerepek


  William Thomas Hamill és Virginia Suzanne gyermekeként született, 1951 szeptember 25-én, a kaliforniai Oaklandben, Mark Richard Hamill néven. Édesanyja félig svéd származású, édesapja pedig az amerikai haditengerészetnél volt kapitány. Hat testvére mellett számos iskolában megfordult, attól függően, apja szolgálata hova szólította a családot. 
Így történt, hogy San Diegóba, majd Virginiába költöztek, de a diplomát már Japánban szerezte meg. Gyakran járt moziba, ahol különösen a King Kong fogta meg. Ezt elősegítette, hogy a tengerészet minden új filmet ingyen kapott meg, s ez jól jött kárpótlásul az apja állásával járó hátrányokkal szemben.

 Ezek után Los Angelesben tanult tovább, dráma szakon.
Mark Hamill már korán nagy rajongója lett Stan és Pan -nak. Hamarosan rajzfilmprodukciók szereplőinek kölcsönözte a hangját, amit későbbi élete folyamán számos rajzfilm, majd animációs film követett. Eleinte különböző tv- sorozatokban kapott szerepeket. Ilyen volt a Bill Cosby show 1970-ben, majd olyanok következtek, mint a Headmaster, General Hospital, Night Gallery, The Texas Wheelers stb. Sőt, 1975-ben két Petrocelli epizódban is feltűnt. 



Mark Hamill filmek, a Csillagok háborúja utolsó jedi-je


  Történt egyszer, hogy Robert Englund színész, egy szerepbeli meghallgatás után áthaladt azon a területen, ahol
a csillagháborús filmek etalonja, a Csillagok háborúja meghallgatások folytak. Rövid szemle után arra a következtetésre jutott, hogy barátja, Mark, ideális színész lenne Luke Skywalker eljátszására. Igazából csak arra volt kíváncsi, hogyan készítik a speciális effekteket, de George Lucasban pozitív benyomást keltett.



Mark Hamill Star Wars jelenet 1977




 Mark Hamill -t meghallgatták, és megkapta a szerepet. A sivatagos bolygón élő, űrrepülésekről álmodózó parasztfiú – aki később a galaxis hőse lett – figurája egy csapásra világszerte ismertté tette. Bár 1977 januárjában Mark Hamill autóbaleset része lett és megsérült az arca, a filmet be tudták fejezni. 
Az űrháborús sci-fi, amely történetében fantasy elemeket is tartalmazott (lásd: Sci-fi vagy fantasy?) akkoriban rekordnak számító, 798 millió dolláros bevételt hozott. Az 1976-ban elkezdett és 1977-ben bemutatott Star Wars – amelyet később Episode IV- Az új remény – nek neveztek, hét Oscar díjat nyert, különösen a technikai munkálatok miatt.
 1978-ban a Corvette Summer című film főszereplője volt, és decemberben feleségül vette a fogászasszisztens Marilou York –ot. A következő évben megszületett az első gyermekük, Nathan.


 


A Star Wars sztori folytatódik


 1979-80 –ban forgatták A Birodalom visszavág –ot, amelynek rendezését George Lucas - cégének vezetési elfoglaltságai miatt - már Irvin Kershnernek adta át. A Birodalom visszavág a legkomorabb hangulatú rész volt a Csillagok háborúja filmek közül, s ebben a részben komoly képzésen esik át Luke, a csaknem 900 éves jedi mester, Yoda révén. 
 Míg eddig a galaxis egyik legjobb pilótájává lett, most jediként is helyt kellett állnia. A Science Fiction, Fantasy & Horror Films Akadémia a legjobb színész Szaturnusz-díját adta Mark Hamill -nak.
Időközben az Elefántember című színdarabban is sikerrel játszott. Még 1980-ban főszerepet kapott A nagy vörös egyes című háborús filmben, majd egy évvel később az Amikor Georgiában kihunytak a fények című, zenei dráma következett. 1982-ben a Britannia gyógyintézetben kapott szerepet.


 


Luke Skywalker, a jedi visszatér


 1983-ban mutatták be A jedi visszatér című filmet, amely a legendás trilógia befejező darabja volt. Mark Hamill Luke –ként ezúttal már jedi lovagként, mint apja megváltója, fejezi be a nagy művet. A jedi visszatér nagy bevételeket hozott, de A Birodalom visszavág –hoz képest, több „gyerekes” elemet tartalmazott, amelyet sokan kritizáltak. Ilyenek voltak a Jabba palotájában levő „bábszereplők”, vagy éppen az ewok –ok.



Mark Hamill filmek - A Jedi visszatér jelenet



  Mark Hamill ismét megkapta a legjobb színész Szaturnusz-díját, s ebben az évben megszületett második gyermeke, Griffin. Bár a színész a csúcson volt, mégis hosszú időre - néhány kevésbé jelentős szerepet leszámítva - eltűnt a filmvászonról.




Mark Hamill szerepei a Star Wars filmek után


  1988-ban megszületett a harmadik gyermeke is, Chelsea Elizabeth. Az űrben játszódó filmek immár kimaradtak életéből, de néhány másodvonalú fantasztikus filmben megfordult. Több tv sorozatbeli megjelenés és rajzfilmek hangjai után, 1989-ben a Slipstream (A pusztító szél harcosai) című sci-fiben vállalt főszerepet. 
Itt az első két Star Wars film producerével, Gary Kurtzcal dolgozott együtt, különösebb siker nélkül.  Ez olyan szerepek követték, mint az Éjféli stoppos (1990), Guyver, a szuperhős (1991), vagy Az idő száműzöttje (1993). A Batman: A rém álarca c. animációs filmben Joker hangját kapta. Ezen és a következő idők Mark Hamill szerepei többnyire VHS filmekként voltak láthatók.
  A 90-es években Mark Hamill számos tv-sorozat mellett, különböző műfajú filmekben játszott. Elátkozottak faluja (1995) horror,  Az idő kalandorai (1997) időutazós, a Hamilton parancsnok (1998) akció, az Egyiptomi barangolás (1999) pedig dráma volt. Ebben az évben első gyermeke kapott egy apróbb szerepet a Star Wars előzménytrilógia első részében.



Hamill Az idő száműzöttje című filmben
Hamill Az idő száműzöttje című filmben

 

Szerepei a 2000 -es évektől


  Számtalan animációs és videojáték hang mellett, a 2000-es években jelentéktelen filmszerepei voltak, mint pl. Jay és Néma Bob visszavág (2001) Luke paródiájaként, s tv szerepek mellett szerepelt a Reesewille című thrillerben (2003). 2004-ben jelent meg az általa rendezett Comic Book: The Movie mockumentary, amelynek producere és főszereplője is volt.
  2011-ben a magyar Sorsvonalak (Thelomeris) című sf-fantasy alkotásban vett részt. 2012-ben a Sushi Girl című thriller következett, majd újabb sorozatok. Részt vett a Kingsman: A titkos szolgálat című kémfilmben is.




Mark Hamill filmek - újra Luke Skywalker a Star Wars filmekben


 Miután George Lucas eladta a Star Wars jogait a Disney –nek, nekiláttak, hogy a Csillagok háborúja sztorit tovább folytassák a 7. résszel. A 2015 végén bemutatásra kerülő filmet óriási várakozás előzte meg, s hamar kiderült, hogy az új trilógiában helyet kaptak a régi főszereplők is. Mark Hamill itt még csak pillanatokra bukkant fel, a film végén.
Néhány tv-s produkcióban és filmsorozatban is feltűnt, a 2017-es Brigsby mackó című komikus drámában pedig a főszereplő édesapját alakította. Ugyanebben az évben a 8. Star Wars film, az Utolsó Jedik bemutatása ismét középpontba állította. Ebben a történetben már nyoma sem volt a korábbi Luke Skywalker figurának, egy megkeseredett, elvonult férfi, aki nem is hasonlít a régi idők jedi mestereihez. Mark Hamill is elégedetlen volt a szereppel, amit el kellett játszania. Nem értettek egyet a rendezővel, s maga a történet is megosztó lett a rajongók körében.
 
 

Új szerepei, díjak 

 
2018-ban jelent meg a Con Man, amely Barry Minkow -ról szól, aki szélhámos módon jutott sikerei csúcsára. Mark a főszereplő apját alakítja a filmben. Ebben az évben Szaturnusz díjat is kapott Az utolsó Jedik szerepéért. A 2019 -ben megjelent Skywalker kora filmben szellemi alakban jelent meg, mint annak idején Kenobi mester.
Több tv sorozatban szerepelt, és 2021 -ben egy televíziós Emmy díjat is kapott egy animációs sorozat miatt. De a legszívdobogtatóbb alakítás a második mandalori évad utolsó részében volt, ahol fiatalkori alakja színre lép. Ez esetben az ő mozdulatai, arca a digitális technika révén újul meg. Később a Boba Fett könyve utolsó részeiben is felbukkan.
 2023-ban a Bert, a csúcsfegyver (The Machine) című akció-vígjáték, melyben a főszereplő apját alakítja. Kevesen tudják, de több képregénysorozathoz is írt történeteket.



Mark Hamill filmek magyarul lista

(mozi és videofilmek)

Csillagok háborúja 1977
Corvette Summer  1978
A Birodalom visszavág  1980
A nagy vörös egyes  1980
Amikor Georgiában kihunytak a fények  1981
Britannia gyógyintézet  1982
A jedi visszatér   1983
Slipstream  1989
Éjféli stoppos  1990
Guyver, a szuperhős  1991
Black Magic Woman 1991
Az idő száműzöttje  1993

The Raffle (Tombola, avagy a brilliáns ötlet) 1994
Silk Degrees (Tanú célkeresztben)  1994
Elátkozottak faluja  1995
Az idő kalandorai  1997
Hamilton parancsnok  1998
Egyiptomi barangolás 1999
Jay és Néma Bob visszavág  2001
Reesewille  2003
Sorsvonalak  2011
Sushi Girl  2012
Kingsman: A titkos szolgálat  2014-15
Az ébredő Erő  2015
Brigsby mackó 2017
Az utolsó Jedik 2017

Con Man 2018 
Skywalker kora 2019
Bert, a csúcsfegyver 2023
 

Ha tetszett, másokkal is megoszthatod!


Hasonló cikkek: Lex Barker élete, filmjei
                          Kabir Bedi életrajza és filmjei

                               


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.