Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Tengeri kalandfilmek magyarul, túlélős, kalózos, szigetes

Tengeri kalandfilmek

Tengeri kalandfilmek, túlélős, kalózos, szigetes



Tengeres filmek, hajós filmek magyarul


A tengeri kalandfilmek jókora szegletét adják a kalandfilm műfajának. Egyes esetekben más műfajok határát súrolják, így nem volt könnyű kiválogatni az ide tartozó műveket. Mivel kalandfilmekről van szó, a tengeri akciófilmeket, tengeri sci-fi –k, történelmi tengeri filmeket, drámákat, horrorokat, katasztrófafilmeket, thrillereket és a tengeri vígjátékokat sem sorolom ide. 
Ennek ellenére is előfordulnak határesetek, olyan hajós filmek, ahol más műfajokat súrol az adott film. Mivel rengeteg filmről van szó, csak a legjobb tengeres filmek zömét – vagy általam jobban ismerteket – mutatom be pár szóval, a listát (amely nem tekinthető befejezettnek) a cikk alatt olvashatod. Négy fő kategóriára bontottam a témát. 
Először az „általános” tengeri kalandfilmekről ejtek szót, amelyekben akár az alábbi kategóriák több jellemzője is előfordulhat. Majd néhány tengeren játszódó, túlélős film következik, ezt követően a kalózos kalandfilmek, s végül a szigeten játszódó kalandfilmek zárják a sort. 
Részben ide tartozik, de külön cikkben foglalkozom vele, ezért utána érdemes elolvasnod a delfines filmekről szóló összeállítást is.




Terjedelmi okok miatt ezúttal kategóriánként csak néhány filmről ejtek szót, a többinek utánanézhetsz a listák alapján.



Régi tengeri kalandfilmek, régi hajós filmek

Az 1883-ban írt Kincses sziget című regény alapján számos filmfeldolgozás készült. Ezek beleilleszthetők mind a kalózos, mind a szigetes, s egyéb kategóriákba, ezért is vettem őket az általános tengeri kalandfilmekhez. 1920 óta 10 film foglalkozott a témával.
Az Őfelsége kapitánya az egyik legjobb Gregory Peck film. A történet, a színészi játék egyaránt elsőrangú, s maga a film nagyon kalandosra sikeredett. A közönség és a szakma egyaránt szerette.
A mélység című, 1977-es mozi akció szerű tengeri film, amely költségvetéséhez képest jó bevételt hozott, és néhány filmes díj jelölést.
Az öreg halász és a tenger 1958 -as változata a tengeres filmek közül feledhetetlen mozi, igazi klasszikus. Elnyerte az Oscar díjat is a drámai történetért. Ugyanennek az 1990-es változata nem kevésbé elismert, bár csak televízióra készült alkotás.
Az 1978-as A tenger vándorai –t már megemlítettem A Robinson család kalandjai a vadonban című cikkben, a főszereplők kapcsán. Előbb a tengeren, majd a szárazföldön keverednek izgalmas kalandokba. Hasonló jellegű film a Kalandok égen és vízen, két évvel későbbről, és melegebb tájakról. Mindkettő némileg családi jellegű, és a legjobb tengeres filmek közé tartozó, bár az izgalmasabb jelenetek miatt csak nagyobbaknak ajánlott.


 


=
Kalandok égen és vizen (1980) jelenet

 

Izgalmas régi tengeres és szigetes kaland filmek

 
Az 1984 -es új-zélandi A csend fia mű az Óceánia térségében játszódó szigetes filmek közé tartozik. A főszereplője egy süketnéma srác, akit az őslakosok kisdedként befogadnak, de a törzs egyes vezetői ellenségesen viselkednek vele. Bár sok helyen családi filmként számítják, szerintem sokkal inkább drámai jellegű. Ha nem is az élet értelme típusú, de elgondolkodtató, kissé borongós történet, szép felvételekkel. 
Hajós filmek magyarul is sorban jelentek meg az évtizedek során. Az 1996-os Szélvihar című filmben a Jeff Bridges által alakított Sheldon kapitány 12 fiatalt képez ki egy vitorláshajón. A tengeres filmek eme művében remekül keveredik a kaland a drámával, komoly hatással van a nézőre, és a mondanivalója is lényeges.
Az 1998-as, Hat nap, hét éjszaka a romantikus vígjáték, a szigetes, túlélős, és kalózos filmek remek keveréke. Harrison Ford 56 évesen is remekül megállja a helyét, a humor és az izgalom is jól volt tálalva.
A 2015-ös, A tenger szívében valós eseményeken alapul. Bár pénzügyileg veszteséges volt, a kritika vegyes, és a közönség sem fogadta rosszul. A következő a tengeren játszódó filmek közül egyben túlélős és komolyabb témát dolgoz fel. A Sodródás egy drámai film 2018-ból, melyben két fiatal a Csendes-óceánon átkelve kerül hurrikánba. Inkább pozitív kritikákat kapott.
A történet párhuzamosan halad a női főszereplő emlékei és az éppen történő események között váltogatva. Ez miatt néha nehezen követhető, hogy mi is van, és sok minden csak a végére válik nyilvánvalóvá. Egyébként valós sztori a tengeri kaland alapja.
 



Tengeri túlélős kalandfilmek

 

Hasonló a helyzet az őserdei életben maradós filmekhez. Jó pár tengeri túlélős film van, amelyekben több filmműfaj is keveredik, s csak egy részük sorolható a kalandfilmekhez. Az 1944-es Mentőcsónak a 2. világháború idején játszódik, amelyben turisták menekülnek elsüllyesztett hajójukról egy mentőcsónakba. Már ebben a filmben is keveredik a kaland thrilleres elemekkel és persze a háború eseményeivel.
 

A Poszeidon filmek

 
A régi hajós filmek közül a „Poszeidon filmekben” a katasztrófa és az akció ötvöződik a túléléssel így ezek is a határesetet képviselik. Az 1972-es A Poszeidon katasztrófá –ban egy felborult óceánjáró utasainak túlélési küzdelmét láthatjuk, az 1979-es Poszeidon kaland –ban pedig kincskeresőkkel is meg kell küzdeniük a túlélőknek. 
A 2005-ös, tv filmnek készült, A Poszeidon katasztrófa esetében közel-keleti terroristák a katasztrófa kirobbantói. Egy évvel később készült el a Poseidon, amelyben ismét egy luxus óceánjáró feldőlésével bonyolódnak az események. Egyébként a Poszeidon téma részben hasonló az Éhes akár a tenger című regény történetéhez.
 


Tengeres filmek - Túlélős tengeri kalandfilmek a 2000-es évektől

 
Bármilyen furcsa, a tengeren éppolyan nehéz - víz tekintetében is - mint a sivatagi túléléseknél. Az ezredfordulón készített Viharzóna valós eseményt dolgoz fel, az ugyanazon évben kiadott Számkivetett esetében pedig a főszereplő egy szigeten próbál meg életben maradni, így utóbbi a szigetes túlélős filmek közé is sorolható. 
A 2003-as Nyílt tengeren szintén megtörtént eseten alapul: fiatal házasok elszakadnak a búvárcsoporttól és életben kell maradniuk a cápáktól nyüzsgő óceánban. Ennek a második része, Elsodródva címmel, 2006-ban látott napvilágot, s az események eléggé félelmetes fordulatokat vesznek.
 



=
Pi élete


 A Pi élete (2012) eléggé megfogott amikor először láttam. A spirituális mondandókat sem nélkülöző film eléggé meglepő és izgalmas jeleneteket tartalmaz, s ízig-vérig tengeri túlélős kalandfilm. A Pi élete végre megkapta az elismeréseket díjak formájában, és pénzügyileg is szép bevételeket hozott. 
A 2013-as tenger filmek közül a Minden odavan című alkotásban egy magányos hajós kerül bajba a tengeren és csak saját tudására és az áramlatokra számíthat.
A zátony című, 2016-os film főszereplő hölgye egy cápáktól körülvett zátonyon ragad, a tengeren. A mozi bevételei még a készítőket is meglepték - körülbelül a kétszeresét hozta az elvártnak – és a kritika is többnyire pozitív volt. A 2022 -es Harapás -t, a Gyilkos állat és cápás filmeknél már említettem.




Kalózos tengeri kalandfilmek, izgalmas tengeri kalózfilmek


 
A kalózos filmeknek se szeri, se száma, a mozi megjelenése óta számtalan alkotás jött létre e témával a középpontban. Sokat merítettek olyan regényekből, mint például az olyan Salgari művek mint A bermudai kalózok, vagy éppen A fekete kalóz. Ez önmagában is kitenne egy terjedelmes cikket, itt csak érintőlegesen említek néhányat.
A Blood kapitány filmek egy pozitív hős viszontagságait mesélik el. Négy film is készült a témában: Blood kapitány (1935), Blood kapítány sorsa (1950), Captain Pirate (1952), Blood kapitány fia 1962.
Az 50-es, 60-as években számos kalózos kalandfilm készült, mint például a Kalózkirály (1952), Hét tenger kalózai (1953), vagy a Kalózkapitány filmek 1966-ból. Ha már kalózos filmekről van szó a Fekete kalóz mindenképp a kedvencem, a filmről már írtam a Kabir Bedi –t bemutató cikkben. Szerencsére az izgalmas tengeri kalózfilmek magyarul is nagy számban megjelentek, a tévében is.

A Tengeri ördögök 1982 -ből nemcsak az izgalmas tengeri kalózfilmek, hanem részben a hajótöröttes filmek közé is sorolható. A legismertebb kalózsorozat az utóbbi évtizedekben A Karib-tenger kalózai volt. Ezek nagyon sikeres filmek voltak, bár fokozatosan egyre inkább vígjátéki, vagy már-már fantasztikus elemeket vegyítettek magukba. Még számtalan kalózos film van, a kalózos kalandfilmekről alul olvashatod a hosszabb listát.

 



Szigetes tengeri kalandfilmek

 

A szigetes kalandfilmek mindig elvarázsoltak lenyűgöző helyszíneikkel. Jó sok szigeten játszódó film van de itt most igyekeztem a kalandfilmekre összpontosítani, és az egyéb (pl. horror) jellegűeket mellőzni.
Rejtelmes sziget címmel több film is készült (1961, 1973, 2005) és menekült hadifoglyokról szól, akik egy szigetre sodródtak.
A híres, filmes párosok közül a Spencer-Hill duó 1981-es, Kincs, ami nincs című alkotása is egy csodálatos trópusi szigeten játszódik, bár a film félig vígjáték.



Jelenet a Kék lagúna - Az ébredés c. filmből


Szigetes túlélős filmek - A Kék lagúna filmek

 
 
Kedvenceim a Kék lagúna filmek, a régiekről szót ejtettem a 80-as évek legjobb kalandfilmjei cikkben. Kevesen tudják, de már ezek is feldolgozások voltak, hiszen 1923-ban és 1942-ben készültek az első próbálkozások a történettel. A sztori Stackpoole csodálatos, romantikus tengeri kalandregényéből származik. 
A Kék lagúna - Az ébredés -ben (2012) új történetről van szó, melynek során két fiatal kerül egy szigetre, ahol csak egymásra számíthatnak. 
Ez a film már tévéfilmként készült, s ezért nem igazán mozgalmas. Noha az 1980-ast nem lehet felülmúlni – legalábbis szerintem – elmegy az új film, és a természeti környezet is ragyogó lett, bár a történet és az események kissé „laposra” sikeredett.



Tengeri kalandfilm listák 4 kategóriában



Tengeres filmek, tengeri kalandfilm lista

(keveredik benne a kalózos, túlélő, szigetes stílus, vagy egyik sem)



Moby Dick   1930
Kincses sziget (Treasure Island)  1934
Captain Kidd   1945
A vörös boszorkány titka (Wake of the Red Witch)   1948
Kincses sziget (Treasure Island)   1950
Őfelsége kapitánya (Captain Horatio Hornblower)   1951
Némó kapitány (20 000 Leagues Under the Sea)   1954
O'Keefe őfelsége (His Majesty O'Keefe)   1954
Moby Dick    1956  
Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea)   1958
Lázadás a Bountyn (Mutiny on the Bounty)   1962
Kincses sziget (Treasure Island)   1972
A mélység (The Deep)   1977
A tenger vándorai (The Sea Gypsies)   1978
Kalandok égen és vizen (The Last Flight of Noah's Ark) 1980
A Bounty (The Bounty)   1984
A csend fia (The Silent One) 1984
Kincses sziget (Treasure Island / L'île au trésor)   1985
Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea)   1990
Kincses sziget (Treasure Island)   1990
Szelek szárnyán (Wind)   1992
Visszatérés a Kincses-szigetre (Return to Treasure Island)   1996
Szélvihar (White Squall)   1996
Moby Dick   1998

Hat nap, hét éjszaka (Six Days Seven Nights) 1998
Kincses sziget (Treasure Island)   1999
A rejtelmes sziget (Mysterious Island)   2005
A kincses sziget (Die Schatzinsel)   2007
Moby Dick, a fehér bálna (2010: Moby Dick)   2010
Kon-Tiki   2012
A Karib-tenger aranya (Inseln vor dem Wind)   2012
A kincses sziget (Treasure Island)   2012
Fordulópont (En solitaire / Turning tide)   2013

A tenger szívében (In the Heart of the Sea) 2015
Viharlovagok (The Finest Hours) 2016
Sodródás (Adrift) 2018


Tengeri túlélős kalandfilmek lista

Mentőcsónak (Lifeboat)   1944
A Poszeidon katasztrófa (The Poseidon Adventure)   1972
A Poszeidon kaland (Beyond the Poseidon Adventure)   1979
Viharzóna (The Perfect Storm)   2000
Számkivetett (Cast Away)   2000
Nyílt tengeren (Open Water)   2003
A Poszeidon katasztrófa (The Poseidon Adventure)   2005
Elsodródva (Nyílt tengeren 2.) (Open Water 2: Adrift)   2006
Poseidon   2006
Pi élete (Life of Pi)   2012
Minden odavan (All Is Lost)   2013

A zátony (The Shallows) 2016
47 méter mélyen (47 Meters Down / In the Deep) 2017




Kalózos filmek lista (kalandfilmes)


Blood kapitány (Captain Blood)   1935
A fekete hattyú (The Black Swan)   1942
A hercegnő és a kalóz (The Princess and the Pirate)   1944
Blood kapítány sorsa (Fortunes of Captain Blood)   1950
A kalózkirály (A vörös kalóz) (The Crimson Pirate)   1952
Captain Pirate   1952
Hét tenger kalózai (Raiders of the Seven Seas)   1953
John Silver (Long John Silver)   1954
A kalóz (The Buccaneer)   1958
A kalózok Vénusza (La venere dei pirati)   1960
Mary, a vöröshajú kalózlány (Queen of the Seas)   1961
Tortuga kalózai ( Pirates of Tortuga)   1961
A Blood river kalózai (The Pirates of Blood River)   1962
Blood kapitány fia (Il figlio del capitano Blood, 1962)
Az Ördöghajó kalózai (The Devil-ship pirates)   1964
A High Wind in Jamaica   1965
A kalózkapitány: Hét tenger ördöge (Surcouf, l'eroe dei sette mari)   1966
A kalózkapitány újra tengerre száll (Il grande colpo di Surcouf)   1966
A jamaikai kalóz - Kalózok Jamaikában (A jamaikai kalóz) (Swashbuckler)   1976
A fekete kalóz (Il corsaro nero)   1976
Tengeri ördögök (Los diablos del mar)   1982
Kincs a kannibálok szigetén (Nate and Hayes)   1983
A kincses sziget kalózai (Cutthroat Island)   1995
A francia kalóz szeretője (Frenchman's Creek)   1998
A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)   2003
A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest)   2006
A Karib-tenger kalózai: A világ végén (Pirates of the Caribbean: At World's End)   2007
A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)   2011

Kalózok (The Pirates) 2014
A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) 2017



Szigetes tengeri kalandfilmek (és szigetes túlélős filmek) lista


The Blue Lagoon   1923
The Blue Lagoon   1949
A Robinson család (Swiss Family Robinson)   1960
Rejtelmes sziget (Mysterious Island)   1961
Rejtelmes sziget (La isla misteriosa)   1973
Kék lagúna (The Blue Lagoon) 1980

Kincs, ami nincs (Who Finds a Friend, Finds a Treasure) 1981
Visszatérés a kék lagúnába (Return to the Blue Lagoon)   1991
A rejtelmes sziget (Mysterious Island)   2005
Nim szigete (Nim's island)   2008
Kék lagúna - Az ébredés (Blue Lagoon: The Awakening) 2012
Visszatérés Nim szigetére (Return to Nim's Island)   2013



Kapcsolódó témák:
  Hajótöröttes, szigetes kalandregények


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.