Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Sci-fi akciófilmek a legjobb válogatás

Sci-fi akciófilmek

Sci-fi akciófilmek a legjobb válogatás





  A sci-fi akciófilmek a sci-fi és az akciófilmek műfaji sajátosságait egyaránt magukban hordó filmek. Jelen cikkben nem az összes ide tartozó, hanem az ismertebb sci-fi akciófilmek egy részét mutatom be. Több ide tartozó mű más műfajhoz is sorolható, illetve részben érintettem más cikkeimben, így nem térek ki bővebben rájuk.


Legjobb sci-fi akciófilmek 80-as évek


Terminátor filmek


  A Terminátor alapsztoriját már említettem az Időutazásos sci-fi filmek című bejegyzésben, ezért most nem ismétlem meg. Mielőtt a Terminátor című film elkészítésébe fogtak volna, Schwarzenegger már ismert volt Conan –ként, de az igazi berobbanást ez a film hozta meg számára. 
Eredetileg nem ő játszotta volna a címszerepet, de termete miatt mégis megkapta a negatív figurát. A Halálosztó forgatásának csak 1984 tavaszán kezdhettek neki, mivel Arnoldnak be kellett fejezni a Conan, a pusztító forgatását. Mellesleg abban a filmben jelent meg talán a legnagyobb izomtömeggel, ami jól jött a kiborg megformálásához. 
A Terminátor egy olyan sci-fi akciófilm, amely csak „érik” az idővel. Amikor először láttam, még nem fogott meg annyira, majd egyre inkább vágytam a hangulata után. A Brad Fiedel által készített filmzene nálam örökzöld, totálisan el lett találva a jelenetekhez.



Sci-fi akciófilmek - A Terminátor megjelenik
A Terminátor megjelenik

 Mivel a film nagy sikert hozott, várható volt, hogy előbb-utóbb a folytatás is elkészül. Ez 1991-ben következett be, és a legnagyobb fordulat az volt, hogy a Schwarzenegger által megformált karakter ezúttal pozitív szerepet alakított. A Terminátor 2 – Az ítélet napja című filmben az üldöző terminátor már folyékony és alakváltásra képes. Ez a film óriási bevételeket hozott világszerte, a 90-es évtized legnyereségesebb filmjei egyike.
  2003-ban következett a Terminátor 3: A gépek lázadása. Ezúttal egy női terminátor volt az üldöző, és John Connor, a jövő hőse, itt már felnőtt. A harmadik rész már valamivel mérsékeltebb sikereket ért el, és vegyesebb kritikát kapott. Az első részben nekem tetszettek a jövőből származó felvételek, egy ilyen jövőben játszódó sci-fit szívesen megnéztem volna.
  El is készült 2008-ban, de teljesen más lett, mint amire számítottam. Ez a negyedik rész kapta a legnegatívabb kritikákat, és a bevételek is elmaradtak a várttól. A Terminátor filmek itt nem értek véget, 2014-ben már elkezdték az ötödik rész, a Genisys forgatását is. Próbáltak valamit behozni a régi hangulatból, de megtekintése után már el is felejtettem. 2019 -ben a Terminátor: Sötét végzet a 2. résztől veszi fel a folytatást. Ez sem hozott igazán lázba.



Legjobb sci-fi akciófilmek - A bolygó neve: Halál


 A film egy több részből álló mozisorozat második darabja, ráadásul részben horror is, mégis meg kell, hogy említsem itt. Részben azért, mert amúgy valódi sci-fi akció, másrészt az egyik legjobb a műfajban. A főszereplő Sigourney Weaver mellett itt ugyanaz a Michael Biehn volt a férfi főszereplő, aki a Terminátorban a pozitív hős, sőt, a filmet is ugyanaz a szakember rendezte: James Cameron.  
A bolygó neve: Halál olyan, mint egy igazi kommandós film, gépfegyverekkel, vérbeli katonákkal, csak éppen egy másik bolygón. Jó néhány filmes jelölést kapott és néhányat meg is szerzett. Elismeréssel fogadták, és szép bevételeket termelt. A bolygó neve: Halál történetet feldolgozó filmregény változata is jó.



Robotzsaru filmek


  A Robotzsaru filmek esetében szintén egy kiborgról van szó, azonban ez esetben egy lelőtt rendőr agya köré építenek robottestet. A filmben szerepelt egy lenyűgöző, hatalmas, valódi robot is. Az 1986-ban forgatott és a következő évben kiadott Robotzsaru sikeresnek bizonyult, és a kritika is kedvezően fogadta.
 1989-ben filmezték és 1990-ben vetítették a Robotzsaru 2. filmet, amelynek a fogadtatása jócskán elmaradt az elsőhöz képest. 1993-ra aztán megérkezett a Robotzsaru 3. Nekem ez kifejezetten tetszett és máig is megvan, de a kritika negatívan fogadta, és a film megbukott. Pedig van benne valami, ami megfogja az embert, érdekes módon nekem jobban bejött, mint az első két rész.
  1994-ben készült egy 21 részes Robotzsaru sorozat, úgy emlékszem valamelyik adón láthattuk ezt. A Robotzsarunak 2014-ben moziba került az újabb feldolgozása, de az értékelések sokkal kevésbé fogadták kedvezően, mint az eredetit.

 


Ragadozó (Predator)



 A Ragadozó egy általam kíváncsian várt sci-fi akció-kalandfilm volt, amely akkoriban jobban tetszett, mint a Terminátor, később mégis az utóbbi maradt „tartósabb” nálam.
Akkoriban gyűjtöttem a testépítő könyveket (nem sok volt), és a filmekben is figyeltem az izmokat. Most is emlékszem amikor Schwarczi megérkezik és a levegőben szkanderezik Dillon-nal... az volt ám a bicepsz!


Jelenet a Ragadozó (Predator) című filmből  1987
Jelenet a Ragadozó (Predator) című filmből  1987

 Nagyon érdekes volt, ahogyan a kommandós filmnek tűnő Predator átment egy thrillerszerű rémálomba, s végül egészen fantasztikus dolgokba, mindez a „realitás határain” belül. A Ragadozó jócskán behozta a költségeit a bevételek tekintetében, de a kritika először nem valami pozitívan fogadta, később mégis sok elismerést kapott a film.
  „A Ragadozó-Predator jól felépített, izgalmas, hangulatos, látványos és elragadó film” – írta Bergendy Péter az 1990 nyarán megjelenő Galaktika folyóiratban. Ebben a számban egyébként egy jó hosszú ismertető is található a filmről. Ajánlom: sci-fi és fantasy magazinok magyarul a 90-es években
  3 évvel később elkészítették a Predator 2. filmet is, más szereplőkkel, de a Los Angelesben játszódó történet sikere elmaradt. 2010-ben megcsinálták a Ragadozók (Predators) című sci-fi akciót is, amelyben a szereplők egy másik bolygón, számos Predator ellen veszik fel a harcot. A Ragadozók vegyes fogadtatást kapott, de jócskán sikeresebb volt a Predator 2. –nél.

 


Sci-fi akciófilmek - Az emlékmás


 Az 1989-ben forgatott és 1990-ben vetített Az emlékmás nagy kedvencem volt akkoriban a sci-fi akciófilmek között. Elsősorban a bonyolult története fogott meg, először könyvben olvastam az Emlékmást, s kiválónak találtam. A látványos film értékét növeli, hogy akkoriban még nem használhatták a mai digitális technikát, ennek ellenére lenyűgözőek a jelenetek. Természetesen sikeres volt a mozikban, bár gyanítom, hogy az egyszerű akciókhoz szokott nézőknek nem jött be annyira, nekem kifejezetten tetszett, hogy az agyamat is megmozgatta.
  2012-ben Az emlékmás –nak is elkészítették a remake –jét, aminek egyáltalán nem örültem, mert semmi értelmét sem láttam. A történetet jócskán átírták, természetesen mások a színészek, de amúgy semmi különleges. Nem csoda hogy nem lett nagy sikere és a kritika is elég negatívan fogadta.

 


A Transformers filmek


 A Transformers filmek robotok harcán alapuló sci-fi akciófilmek, amelyek elsősorban a látványra és az akciókra építenek. Az első Transformers filmet 2006-ban forgatták és 2007-ben vetítették a mozikban. A film világszerte nagy sikerrel futott és hatalmas bevételeket hozott (lásd: Legjobb filmek.)
  Míg az első filmet élvezhetőnek tartottam, a másodiktól kezdve a történetvezetést egyre inkább végtelen akciók és pörgés váltotta fel. Bár gyermekkoromban szerettem a robotok harcát nézni, ez már nekem is sok volt. Akkor már inkább a Captain Future, ott a történet is lekötött, A Transformers: A bukottak bosszúja két év múlva készült el, s jó néhány Arany Málna jelölést kapott. A negatív kritika mellett a nézők is vegyes tetszéssel fogadták, ennek ellenére nagy bevételeket termelt.
  2011-ben bemutatták a Transformers 3-at, amely már jobb kritikákat kapott. A bevételek pedig minden addigit túlszárnyaltak. Lehet, a rajongók megköveznek érte, de ezt az előzőhöz hasonlóan szörnyűnek találtam. Amúgy szeretem, ha egy film akciódús, de ez már tényleg „sokk” volt. 2014-ben jött a negyedik epizód is, a Transformers: A kihalás kora. Az előzőhöz hasonlóan jókora bevételeket hozott.

 



További sci-fi akciófilmek



  A hely és az idő véges, ezért csak néhány további filmet ajánlok, amelyeket jól ismerek. A Menekülő ember –ről (1987) lásd bővebben: Schwarzenegger filmek
Az Űrkalózok (Moon 44) című német sci-fi akciófilm 1990-ben jelent meg. Egy bányabolygón (holdon) játszódik a történet, ahol a főszereplőnek ki kell derítenie mi folyik a háttérben, ugyanis a különböző cégek illegális eszközöket is bevetnek a haszon érdekében. Mindebbe később idegenek is belefolynak, nem is szólva a segítségül kapott fegyencek problémáival. Jó kis feszült atmoszférájú sci-fi, érdemes megnézni. van benne egy csepp thriller szerűség, mint például a Nemere -féle Titán terv -ben, bár ez sokszereplős.


Űrkalózok 1990 (Moon 44)
Űrkalózok 1990 (Moon 44)

 A Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye a jövőben játszódik, amelynek főszereplője az agyába épített memóriatárban szállít értékes információkat. Ezt a filmet a tévében többször is lehetett látni. Meglepődtem, amikor olvastam, hogy Amerikában megbukott, mert szerintem jó film, mindenesetre 1995-ben külföldön valamivel több sikert aratott.
 A 2018-ban bemutatott Solo: Egy Star Wars történet szintén a sci-fi akciófilmek közé sorolandó. A Solo könyv változatáról  írtam a másik blogomban. Ez egy jó film volt, de pont egy olyan időszakban érkezett, amikor a rajongókat megosztották az új Star Wars folytatások. Így felemás fogadtatást kapott, bár szerintem a film egészét tekintve izgalmasabb, mint az annyira dicsért Zsivány Egyes.



Sci-fi akciófilmek lista (csak a cikkben szereplők)


Terminátor – A halálosztó  1984
A bolygó neve: Halál  1986
Robotzsaru  1987
Ragadozó (Predator)  1987
Menekülő ember 1987
Az emlékmás  1990
Robotzsaru 2.  1990
Ragadozó 2.  1990
Űrkalózok (Hold 44.)  1990
Terminátor 2. – Az ítélet napja  1991
Robotzsaru 3.  1993
Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye  1995
Terminátor 3. – A gépek lázadása  2003
Transformers  2007
Terminátor 4. – Megváltás  2009
Transformers2. - A bukottak bosszúja  2009
Transformers 3.  2011
Transformers: A kihalás kora  2014
Terminátor 5. 2014-5
Solo: Egy Star Wars történet 2018 
Terminátor: Sötét végzet 2019


Olvasd el ezt is: Katonai harci repülőgépes akciófilmek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.