Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Katonai harci repülőgépes akciófilmek

Katonai harci repülőgépes akciófilmek

Katonai harci repülőgépes akciófilmek



Katonai harci repülőgépes akciófilmek


Katonai harci repülőgépes akciófilmek vagy a harci repülős akciófilmek a 80-as évek második felében, különösen a Top Gun sikerének köszönhetően jöttek divatba. Noha a harci repülős filmekről a legtöbb rajongónak a Top Gun és a Vasmadarak filmek által jelképezett mozik ugranak be elsőnek, az akciófilm eme alfaja sokkal szerteágazóbb, mint gondolnánk. Sokuk kapcsolódik a kommandós mozikhoz is.
Nagyjából három csoportra osztottam a katonai repülős filmeket, amelyeket további témákra bontottam, időpont, helyszín és a harci gépek fajtája alapján. Egy jókora területet ölel fel a háborús harci repülős filmek, amelyek a két világháborútól a vietnami háborúig terjednek. Egy másik kategória a lopakodó típusú gépekről készült mozik, amelyek nem kis népszerűségre tettek szert. A többi, jól ismert filmet ezúttal az egyéb kategóriába soroltam, de egyébként a cikk alatti listában jól elkülöníthetően felsoroltam a filmeket.



1-2. világháborús harci repülős filmek


A háborús harci repülős filmek önmagukban is akkora téma, hogy akár egy egész cikksorozat készülhetne belőlük. A 20-as évektől kezdve a 60-as évekig számos a világháborúkban (különösen a 2. -ban) játszódó film készült, majd csökkenő tendencia után a 2000-es évektől ismét felkapottabb lett a téma.



A világháborúkban játszódó harci repülős filmekről alant elolvashatod a listát, itt most csak megemlítek néhányat a bő választékból. Már a 2. világháború alatt is sorban készültek a mozifilmek az eseményekről, s az ezt követő évtizedekben több sikeres alkotás is a mozikba került. 
Az 1969-es Az angliai csata nagymértékben a légi harcra épül, természetesen földi történetszálak mellett. A hosszú film elkészítése nem kis munka lehetett akkoriban – hiszen nem álltak rendelkezésre a számítógépes technikák – a hitelesség és a színészi játék miatt is jelentős darab. 

Az angliai csata (1969) filmrészlet
Az angliai csata (1969) filmrészlet

Az 1990-es Memphis Belle egy B−17 –es bombázó legénységéről szól, és 1943-ban játszódik. Ez a film felemás kritikákat kapott és nem hozott nagy bevételt, de a cél valószínűleg inkább egy szórakoztató mozi volt, mintsem feledhetetlen műalkotás. A 99-es alakulat (1995) már a pilóták felkészülését is bemutatja. Ebben a filmben szerepet kap a faji előítélet témája és a történet megtörtént eseményeken alapszik.
Az új évezredben ismét előtérbe került a világháborús mozi, ennek egyik első darabja volt, 2001-ben a Pearl Harbor. A film inkább látványos és a nézőt megfogni igyekvő alkotásnak készült, mintsem történelmi dokumentumnak, és ez elég negatív kritikákat hozott magával. A 450 milliós bevétel azonban bőségesen megérte a készítőknek. A nagy légiakció (Fent és lent 2006) bombázók óceánon keresztül ívelő útjáról szól, a Flyboys - Égi lovagok (2006) az első világháborús Lafayette-osztagról, A vörös báró (2008) pedig 1916-ban játszódik és egy harci pilóta küzdelmeit mutatja be.
A repülő erőd című filmben (2011) ismét a B-17 –es bombázók állnak a középpontban, a Különleges légiosztag (Red Tails, 2012) filmben afro-amerikai katonák indulnak a 2. világháborúba, az amerikai hadseregben.
 
A 2017-es Dunkirk szintén a 2. világháborúban játszódik, és a három fő történetszál egyike a légierő vadászrepülőivel foglalkozik. A valós eseményeken alapuló, 4 ország által közösen készített háborús repülő film jó elismeréseket kapott, és nagy bevételei voltak.
 


Koreai háborús vadászrepülős filmek


A koreai háborúról az 50-es években jópár film készült, és ezek közül több is a légierő akcióival és katonáival foglalkozott.
Az 1951-es Air Cadet kadétokról szól, akiket vadászpilótáknak képeznek ki. A Küldetés Korea fölött (1953) már közvetlenül a koreai háborúban zajlik. A Toko-ri hídjai (1954) valósághű történettel mutatja be a háború alatti történéseket, egy pilóta szempontjából. Az 1958-as The Hunters egy regényből merít, Robert Mitchum és Robert Wagner alakításával, két különböző pilóta által pillanthatunk a koreai háborúba.




Vietnami háborús harci repülőgépes akciófilmek


Az Air America (1990) különbözik a többi harci repülős filmtől, abban a tekintetben, hogy itt egy szállítórepülőgépről van szó. A film két fickóról – akiket Mel Gibson, és Robert Downey Jr. alakít – szól – akik különböző szállítmányokat reptettek titokban a vietnami háború katonáihoz. Ez esetben az akció némi humorral is társult, így ebből a szempontból is eltér a hasonló művektől. Az Air America –t eléggé lehúzták a kritikusok, és a jegypénztáraknál is szépen megbukott, de a videópiacon annál jobb karriert futott be.
 Az Intruderek támadásában Jake Grafton őrnagy elveszti társát, és ezt az értelmetlen vezetői döntésnek tulajdonítja. Úgy dönt, hogy valami komolyabb feladatot hajt végre, és egy új pilótát is bevon a terveibe. Engedély nélküli, nagyon kockázatos akcióba kezdenek, amelynek során lebombázzák a vietnámiak egyik légvédelmi központját Hanoiban. Csak olaj a tűzre, hogy éppen eközben folynak a párizsi béketárgyalások...
Bár az Intruderek támadása témavezetésében komoly és elgondolkodtató volt, a kedvező fogadtatás elmaradt. Az még csak hagyján, hogy a kritika elmarasztalta, de a 35 milliós kötséghez képest csak 14 és fél milliós bevételt hozott.


Intruderek támadása (1991) részlet
Intruderek támadása (1991) részlet

A Hajnali mentőakcióban (2006) egy pilóta Laosz felett lezuhan, majd fogolytáborba kerül. Nem adja fel, és szökést tervez társaival. Az alkotók viszonylag csekély költségvetéshez képest színvonalas mozit készítettek, beleértve a helyszínt és a szereplőket is. A Thaiföldön forgatott produkció igencsak jó véleményeket kapott a szakma részéről és jó néhány jelölést. Ehhez képest a mozis bevétel nagyon alacsony volt.




Lopakodó harci repülős akciófilmek


A lopakodó típusú harci repülőgépek az 1991-es Öböl-háború után váltak széles körben ismertté és népszerűvé, amely hatással volt a filmiparra is. A divatos sci-fi akciófilmek gyártása mellett egyre több figyelem irányult ezekre.
Az Interceptor (Harc a lopakodóért, 1992) ha jól emlékszem mindjárt videón jelent meg  1993-ban, nálunk. A radarok számára láthatatlan harci repülőgép a tesztelése során váratlanul irányíthatatlanná válik, és a pilóta katapultál. Az esemény hatására a két megmaradt, különleges gépet kivizsgálásra küldik Washingtonba. Azonban terroristák is kiszemelték maguknak, és ellenük a pilóta veszi fel a harcot.

Olykor az űrbeli témák is kapcsolódnak a harci repülőgépes filmekhez. Az 1995-ös Intercept hadműveletben egy híres űrfegyver-kutató fia, apja halála miatt neheztel az amerikai kormányra, ezért egy űrfegyverrel négyóránként megsemmisít egy-egy repülőgépet. Miniszteri parancsra két pilóta új fejlesztésű harci repülőgéppel indul az eset megoldására. A Harc a lopakodóért (1999) című filmben egy sértett önérzetű katona egy lopakodót akar kolumbiai fegyverkereskedőknek eladni, és éppen egykori évfolyamtársát küldik ellene.
A következetlen magyar címfordítások miatt két film is Lopakodó vadász címmel jelent meg a 90-es évek végén. Az 1999-es Active Stealth –ban a balszerencsés emlékű Murphy kapitányra hárul a feladat, hogy egy lopakodó gép segítségével vigyen véghez egy akciót Mexikóban. A másik Lopakodó vadász (Gamblin’, 2000) filmben a lopakodó gép terroristákhoz kerül, és egy veterán pilótának kell a társaival visszaszereznie.
A Falcon Down (2001) történetében a lopakodó bombázó első próbarepülése katasztrófával végződik, ezért törlik a programot. Egy ex-katonai csoport azonban folytatja a fejlesztést, mert hatalmas összegért akarnak túladni rajta a kínai piacon.



Lopakodó 2005 film jelenet
Lopakodó 2005 film jelenet

A 2005-ös Lopakodó című film a kedvencem a lopakodó vadászrepülős filmek közül. Ebben a lopakodó repülőgép mesterséges intelligenciával rendelkezik, amely egy villámcsapás által meghibásodik és önállósodik. Az amerikai haditengerészet három tesztpilótájára hárul a feladat a visszaszerzésére, vagy elpusztítására. 
A Lopakodó nagyon látványosra és izgalmasra sikerült, a történet is remek, a 80-as évek óta nem láttam hasonlóan jó harci repülős filmet. Ennek ellenére szépen lehúzta a kritika, és jócskán megbukott a mozipénztáraknál... (ez fájt!).
A Steven Seagal főszereplésével alakított Égszakadás –ban a lopakodó gépnek viszonylag kevés szerep jut, az is inkább a végén.



Harci repülőgépes akciófilmek a 80-as évekből


A 80-as évek legsikeresebb harci repülőgépes filmjeiről már írtam a 80-as évek akciófilmjei című cikkben. Az 1982-es Tűzróka középpontjában a szovjet fejlesztésű MiG−31 Firefox áll, amelyet nem észlelnek a radarok és gondolat által is irányítható. Az amerikaiak a Clint Eastwood által alakított vietnami veteránt bízzák meg az ellopásával. Szerencsére a fanyalgó kritikusok ellenére a közönség szerette a filmet, ezért jól megtérült a moziban, s később videón is.
A Top Gun – amelynek frenetikus sikerű zenéjéről már írtam itt – az amerikai haditengerészet és pilótaiskola legjobb reklámja volt akkoriban. A Top Gun –ban viszonylag kevesebb az akció, mint hasonló társaiban, és vegyes volt a szakma fogadtatása, de csaknem 357 millió dolláros bevételt produkált 1986-ban.
 


A Vasmadarak filmek

 
Nem sokkal később mutatták be a Vasmadarak – Lángoló égbolt című alkotást, amelyben egy vadászpilóta fogságba esik a Közel-Keleten. A fia – akit nem vettek fel a légierőhöz, egy tapasztalt pilóta (Louis Gossett Jr.) segítségével a kiszabadítására indul. A sztorihoz valódi katonai eseményekből is felhasználtak. Ezt a kevésbé reális filmet csak jóval később láttam, de egész jó volt. Többen bírálták, de mégis behozta a befektetést, a halványabb mozis eredménye után, videón annál inkább tarolt.

A Vasmadarak 2. (nálunk csak simán Vasmadarak címmel futott!) filmet 1988-ban Izraelben forgatták. A történetet pár szóval ismertettem a már említett cikkben, így most nem ismétlem meg. A film egyértelműen a szórakoztatásra épült, s annak tökéletesen megfelelt. Számomra a Vasmadarak 2. hozta meg a kedvet a harci repülős akciómozikhoz, és nem a Top Gun. Vegyes fogadtatást kapott akkoriban, a mozibevétel csúnyán alulmaradt a várakozásoknak, videón annál inkább kelendő volt.




Vasmadarak 2. (1988) jelenet
 Vasmadarak 2. (1988) jelenet

 

További repülős filmek a 80-as évek végén


Bár sorozat, ha a bevezető filmet külön vesszük, akkor a Szuperbombázók 0 -dik része, a Supercarrier: Deadly Enemies is ide tartozik 1988-ból. A szintén ’88-as Lopd el az eget! egy Izraelbe disszidáló, iraki pilótáról szól és 1966-ban játszódik. 1989-ben jelent meg az Acélmadarak harci repülős akciófilm, amely egy közép-keleten elfogott pilóta megmentésére irányul.

Kilóg a sorból, mert nem repülőgépek, hanem Apache harci helikopterek állnak a Tűzmadár akció fénypontjában, de az 1990-ben bemutatott film akár a 80-as évekbeli légi akciók lezárásának tekinthető. Ezt is sokat kritizálták és bevételek szempontjából is gyengébben szerepelt.

 


Katonai harci repülőgépes filmek a 90-es években


Az 1991-es Fedőneve: Sötét angyal című film történetében a pilóta saját magát érzi hivatottnak arra, hogy mások bűnein elégtételt vegyen, ehhez egy repülőgépet is szerez. A Zuhanás után egy drámai hangvételű tv film volt 1992-ben, amelyet több díjra jelöltek.
1992-ben és 1995-ben kiadták a Vasmadarak 3-ik és 4-ik részét, amelyek csak annyiban kapcsolódnak elődeikhez, hogy ezekben is Louis Gosset Jr. a főszereplő. A 3. részből a női főszerepet alakító Rachel McLish ragadt meg bennem (ő volt az első Ms. Olympia), egyébként a film a csekély költségvetéshez képest is harmatgyenge bevételt hozott. A Vasmadarak 4. –nek sikerült még ezt is alulmúlnia. Csak videón jelent meg, de egy egyszerű nyugdíjas tv filmnél nem több.
A Fantasztikus pilóták –ra (1992) halványan emlékszem, egy filmsztárt tanít egy valódi pilóta és egy harcban lezuhannak a sivatagban, így részben a sivatagban játszódó kalandfilmekhez is sorolható. A Final Mission - Az utolsó küldetés (1993) Codename 7700 névvel is futott, és repülőgép szimulátorban történt rejtélyes halálesetek indítják a történetet. A Bevetési parancs (1997) filmben a főszerepet játszó Michael Dudikoff egy terroristacsoport ellen veszi fel a harcot, a Harc az öböl felett (1998) egyes jeleneteit pedig Magyarországon rögzítették.

Az 1996-os Rés a pajzson is vadászpilóták történetén alapul.Az 1999-es Viharfelhők –ben Dolph Lungren harcol az igazáért, akit hadirepülők ellopásával vádolnak.

 


Harci vadászrepülős akciófilmek az új évezredben


A Vadászpilóták egy 2005-ös francia film volt, amelyet többször lehetett látni a tv-ben. A két francia pilótáról szóló film – amelyet elég hitelesen mutattak be – többnyire pozitív fogadtatásban részesült.
Turbulent Skies  (2010) egy tv film, amelyben a repülőgép olyan szoftverrel van ellátva, hogy saját magát képes irányítani. De idővel problémák merülnek fel, és a hadsereg segítségét is igénybe veszik, mert félő hogy lakott területre zuhan.
A 2014-es Good Kill főszereplője egy régi vadászpilóta, aki manapság drónok vezérlése által vadászik a tálibokra. A feladata során azonban elgondolkozik és egyre több etikai kérdés foglalkoztatja. Dilemmába kerül, akkor is elpusztítsa a tálib parancsnokot, ha az a családja halálát is jelenti? A film különlegessége, hogy itt már nem személyesen, hanem távirányítással hatja végre az akciót a pilóta. A drámai film több filmfesztiválon szerepelt és többségében pozitívan fogadták a kritikusok.
 
2017-ben jelent meg a kínai Sky Hunter, amely egy légi háborús akciófilm. A Parwaaz Hai Junoon egy pakisztáni harci repülőgépes film 2018 -ból, Ebben a romantika is jelentős szerepet játszik, bár nem olyan drámai, mint az Égi sas című, részben hasonló témájú regény.

2019-re – az előzményt tekintve – a vadászrepülős filmek közül egy régi új alkotás készült el, a Top Gun: Maverick. Ez az 1986-os mozi után 36 évvel veszi fel a szálat, amikor is a főszereplő Maverick (Tom Cruise) visszatér a vadászpilóta oktató programhoz. A filmet többször is halasztották, végül csak 2022 -ben mutatták be. Jókora bevételek, jó kritika, és a közönség is nagyon várta.

Részben a repülős filmek sorába tartozó a 2021 -es First Signal, melyben egy Föld körül keringő idegen műhold kerül a képbe. A 2020 -as Top Gunner című filmben az Amerikai Légierő frissen végzett tagjainak kell megvédeniük egy különleges biofegyvert, melyet géntechnológiával módosítottak.

 
  
 

1-2. világháborús harci repülős filmek lista


Fiatal sasok (Szárnyak) (Wings)   1927
Hajnali őrjárat. (The Dawn Patrol)   1930
Ace of Aces   1933
Zuhanóbombázók (Dive Bomber)   1941
Aerial Gunner   1943
A légierő (Air Force)   1943
Bombardier   1943
Szárnyaló bátorság (Twelve O'Clock High)   1949
Chain Lightning 1950
The Wild Blue Yonder   1951
Above and Beyond   1952
Stratégiai légierő-parancsnokság (Strategic Air Command)   1955
B-52-es bombázók (Bombers B-52)   1957
A 633-as repülőszázad (633 Squadron)   1964
The Blue Max   1966
Az angliai csata (The Battle of Britain)   1969
Moszkito-század (Mosquito Squadron)   1969
Az ezer gépes támadás (The Thousand Plane Raid)   1969
Tora! Tora! Tora!   1970
Aces High 1976
Memphis Belle   1990
A 99-es alakulat (The Tuskegee Airmen)   1995
Pearl Harbor – Égi háború (Pearl Harbor)   2001
A nagy légiakció (Fent és lent) (Above and Beyond)   2006
Flyboys - Égi lovagok (Flyboys)   2006
A vörös báró (Der Rote Baron)   2008
Repülő erőd (Fortress)   2011
Red Tails   2012
Dunkirk   2017

Koreai háborús harci repülős filmek

Air Cadet   1951
Küldetés Korea fölött (Mission over Korea) (Eyes in the Sky) 1953
Égi kommandó (Sky Commando)   1953
Toko-ri hídjai (The Bridges at Toko-Ri)   1954
Air Strike   1955
Harci himnusz (Battle Hymn)   1957
The Hunters   1958



Vietnami háborús harci repülős akciófilmek


Air America   1990
Intruderek támadása (Flight of the Intruder)   1991
Hajnali mentőakció (Rescue Dawn)   2006



Lopakodó harci repülőgépes akciófilmek


Végső közelítés (Final Approach)   1991
Interceptor - Harc a lopakodóért (Interceptor)   1992
Intercept hadművelet (Aurora: Operation Intercept)   1995
Harc a lopakodóért (Stealth Fighter)   1999
Lopakodó vadász (Active Stealth)   1999
Lopakodó vadász (Gamblin')   2000
Falcon Down   2001
Lopakodó (Stealth)   2005
Égszakadás (Flight of Fury)   2007



Egyéb katonai harci repülőgépes akciófilmek

 
The Starfighters   1964
Red Flag: The Ultimate Game   1981
Tűzróka (Firefox)   1982
Top Gun   1986
Vasmadarak – Lángoló égbolt (Iron Eagle)   1986
Vasmadarak 2. (Iron Eagle II)   1988
Lopd el az eget! (Steal the Sky)   1988
Szuperbombázók (Supercarrier: Deadly Enemies)   1988
Acélmadarak (Warbirds)   1989
Tűzmadár akció (Fire Birds)   1990
Fedőneve: Sötét angyal (Flight of Black Angel)   1991
Zuhanás után (Afterburn)   1992
Vasmadarak 3. (Aces: Iron Eagles III)   1992
Fantasztikus pilóták (Into the Sun)   1992
Final Mission - Az utolsó küldetés (Final Mission)   1993
Vasmadarak 4. (Iron Eagle IV) (Iron Eagle on the Attack)   1995
Rés a pajzson (Broken Arrow)   1996
Bevetési parancs (Strategic Command)   1997
Harc az öböl felett (Tactical Assault)   1998
Viharfelhők (Storm Catcher)   1999
Falcon Down   2001
Vadászpilóták (Les Chevaliers du ciel) (Sky Fighters)   2005
Turbulent Skies   2010
Good Kill   2014
Sky Hunter   2017
Parwaaz Hai Junoon   2018 
Top Gunner   2020
First Signal  2021
Top Gun: Maverick   2022
 

 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.