Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Macgyver sorozat szereplők, évadok, színészek, filmek

MacGyver sorozat

Macgyver sorozat szereplők, évadok, színészek, filmek



Macgyver sorozat


A MacGyver sorozat egy amerikai akciófilm széria volt, amely 1985 és 1992 között készült, Richard Dean Anderson –nal a főszerepben. Körülbelül akkor kezdték el vetíteni az osztrák tv –n, amikor a Knight Rider sorozat véget ért. MacGyver egy olyan fickó volt, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is ki tudta vágni magát leleményessége és ötletei segítségével.



Macgyver bemutatása



MacGyver története


MacGyver Minnesotában született 1950-ben. A filmbeli történet szerint 10 éves korában apja és nagyanyja autóbalesetben elhunyt, és őt anyja nevelte. Nagyapja, Harry akkoriban elment Alaszkába, s csak ritkán hallottak felőle, később egyébként többször felbukkant a sorozatban.
Mac 19 éves volt, amikor az ő távollétében anyja is elhunyt. A főiskolán jól tanult – különösen fizikából remekelt – később elhagyta a kollégiumot, hogy munkát találjon. Sok helyen megfordult és számos tevékenységet folytatott, így nagyon sokrétű gyakorlati tudást szerzett. New York-i taxisként találkozott Pete Thornton –nal – aki régebben titkosügynökként dolgozott – és ő egy kihívásokkal teli állást kínált neki a Phoenix Alapítványnál.




MacGyver személyisége


MacGyver a geológiától a kémiáig, a robbantástechnikától a természet ismeretéig számos területen rendelkezik gyakorlati ismeretekkel. A legélesebb helyzetekben is képes a megoldáson törni a fejét. Ehhez sokszor csak néhány eszközt, pl. svájci bicskáját, vagy a helyszínen éppen található tárgyakat veszi igénybe.
 

MacGyver a filmsorozatban


 Mivel gyermekkorában egyik társa meghalt egy véletlenül elsülő pisztolytól, soha nem használ fegyvert (ettől csak 3 epizód képez kivételt). Szenvedélyesen szereti a jégkorongot, valamint más sportokat is (autóversenyzés, ejtőernyőzés), és szinte bármit képes megjavítani, megszerelni.





Macgyver sorozat évadok


A MacGyver sorozat összesen 7 évadból és 139 epizódból áll. A 80-as években készült részekben több a visszatérő szereplő és vannak kiemelkedő epizódok, később egyre inkább „magányosabb” részek következtek.
Az első kettő és az utolsó évadot főképp Dél-Kaliforniában forgatták, a többit Kanadában és a világ számos más helyén (pl. Budapesten is). Persze a végső beállítások Los Angelesben készültek. Az első évadokban, s ha jól emlékszem később is, egy vízparti házban lakott, bár a 3. szezonban egy hajón élt. 
A sorozat első szezonjaiban sok-sok akciójelenetben szerepelt személyesen, de később ezek száma csökkent, mert Richard Dean Anderson több sérülést is szerzett kaszkadőr híján. Az utolsó évadokban előtérbe került a hátrányos helyzetűek problémájának témája, a környezetvédelem, s egyéb pozitív dolgok.
Sok epizód kint játszódott a természetben, ilyenkor kalandfilm jelleget öltött a sorozat. Több epizód beillene az erdei kalandfilmek, vagy a hegyi kalandfilmek közé. Eleinte egy-egy 5-10 perces mini kalanddal kezdték az egyes epizódokat, amelyet aztán a fő történet követett. A Macgyver sorozatot több, mint 50 országban mutatták be, a világ minden részén, és nagy népszerűségnek örvendett.




MacGyver sorozat szereplők



MacGyver – Richard Dean Anderson


A főszereplő személyisége már szóba került fentebb, lássuk most néhány szóval a színészt. Richard Dean Anderson ugyanakkor (1950-ben) született, mint filmbeli karaktere. Több televíziós sorozatban játszott, mielőtt 1985-ben az újonnan induló sorozathoz került. A meghallgatáskor az alkotók nála érezték úgy, hogy egyedi karaktert és színezetet ad MacGyver személyiségének.
Richard Dean Anderson neve a MacGyver –rel vált világhírűvé, és ez a személyiség mindmáig az „ismertetőjegye”, annak ellenére, hogy például a Csillagkapu sorozatban játszott szerepe is sokak által kedvelt.


Pete Thornton – Dana Elcar


Pete Thornton a DXS nevű szervezet ügynöke volt, és Murdoc, a nemzetközi bérgyilkos elleni akció során ismerte meg McGyvert. Évekkel később a Phoenix Alapítvány igazgatójaként a zseniális fiatalembert is beveszi a programba, majd később barátok is lesznek. A későbbi évadokban zöldhályog támadta meg a szemét és ezzel küzdött, de MacGyver támogatásával nem adta fel.
Dana Elcar egy dán származású színész volt (1927-2005), aki szintén több sorozatban is szerepelt a Macgyver sorozat előtt. A legelső részben még másvalakit alakított, csak később kapta meg Pete Thornton szerepét. A valóságban is az történt a szemével, mint a filmben, és többek közt Richard Dean Anderson közbenjárására maradhatott a sorozatban, úgy, hogy a betegségét is beleszőtték a történetbe.


Jack Dalton – Bruce Mcgill


Jack Dalton egy pilóta, MacGyver régi barátja, aki számos alkalommal zűrös helyzetekbe keveri hősünket. Kapcsolatuk még az iskolára vezethető vissza, és a legkülönfélébb időpontokban találkoznak újra.
Bruce Mcgill ugyanakkor született, mint Anderson. Számos ismert televíziós sorozatban megfordult a Miami Vice-tól, a Walker-en, és a Babylon 5 –ön át, a Star Trek: Voyager –ig.


Nikki Carpenter – Elyssa Davalos


Nikki Carpenter egy talpraesett, fiatal nő, aki egyedül dolgozik, mielőtt a Phoenix Alapítványhoz kerül. Eltérő személyiségük miatt általában (szóban) összeütközésbe kerülnek MacGyverrel, de egymás tudását elismerik, és egyfajta jó kapcsolat is kialakul közöttük.





Nikki Carpenter – Elyssa Davalos a MacGyver sorozatban



Elyssa Davalos egy 1959-ben született színésznő, aki több filmben és sorozatban megfordult, pl. ő alakította a vak Julie szerepét a Knight Rider egyik epizódjában, 1983-ban. Először Lisa Kohler szerepét játszotta a 2 részes Elveszett szerelem epizódokban, aki MacGyver szerelme volt, s nem sokkal később tűnt fel Nikki –ként. Eredetileg a főszereplő női partnerének szánták, így szerepelt a 3. évad több részében, de a sorozat rajongói nem örültek a kapcsolatuknak, ezért sajnos „kiírták” a további folytatásokból.





Harry Jackson – John Anderson


MacGyver nagyapja – akit csak Harry –nek szólított – segített anyjának felnevelni a fiút apja és nagyanyja halála után, majd otthagyva őket, elutazott. Csak 18 évvel később találkoztak újra, amikor egy bérgyilkos követi Mac –et, és együtt kell működniük, hogy életben maradjanak. Ezután többször felbukkan, mígnem az ötödik évad végén szívroham végez vele. 
John Anderson (1922-1992) neve nem volt ismeretlen a film világában, számos ismert (főleg western) filmben játszott az 50-es, 60-as években. Számos sorozatban megfordult, mint például a régi Dallas. Egy évvel a sorozatbeli halála után, a valóságban is szívrohamban hunyt el.




Penny Parker - Teri Hatcher



Teri Hatcher mint Penny Parker MacGyver sorozat szereplő
 
 
A Macgyver sorozat szereplők közül Penny Parker egy igazi csinibaba, aki táncosnő és színészi karrierről álmodozik. Átgondolatlanul és naivan cselekszik, számos alkalommal kell Mac –nek segítenie neki. Teri Hatcher 6 részben szerepelt, és ez a sorozat volt az első ismertebb szerepe. A való életben is kapcsolatban volt Richard Dean Andersonnal.




Egyéb MacGyver sorozat szereplők



Murdoc (Michael Des Barres) egy rendkívül körmönfont és fantáziadús bérgyilkos, aki 7 epizódban allítja szinte megoldhatatlan helyzetbe a főhőst. Valamilyen módon mindent túlél, újra és újra felbukkan.
Lisa Woodman (Mayim Bialik) először egy svájci bentlakásos iskola melletti akció során tűnik fel, ő az a kislány, aki segít Mac-nek. Még két részben bukkan fel az utolsó évadokban, az egyikben alkoholproblémákkal küszködő tinédzserként.
Mama Lorraine (Kimberly Scott) az utolsó évadban lépett be voodoo papnőként és összesen 3 részben szerepelt.
Rajtuk kívül még több színész volt akik más-más szerepben tűntek fel újra.




MacGyver filmek


A sorozat után, 1994-ben bemutattak két teljes játékfilmet is.
A MacGyver: Atlantisz elveszett kincse című filmben egy egyetemi professzorral és a tudós Kelly Carsonnal Atlantiszhoz kapcsolódó kincsek után nyomoznak. Nem rossz film, de nem jobb, mint a sorozat egy-egy közepes, vagy szürkébb darabja.
A másik film a MacGyver: Az utolsó ítélet, amelyben egy barátja meggyilkolása miatt útja egy titkos brit atomfegyver telepre vezeti. Ezt a filmet nagyon vérszegénynek találtam, még a sorozat gyengébb epizódjai is túltesznek rajta. Megnézve az internetes osztályzatokat, abszolúte nem értem a szavazókat, miért kapott jó osztályzatokat, hacsak nem a sorozat miatti nosztalgia által.




Macgyver sorozat zene, egyebek


A MacGyver sorozat az egyik kedvencem volt a Knight Rider mellett a 80-as években. Szintén kiváló és örökké emlékezetes a címzenéje is, amelyről már írtam az Elektronikus filmzenék – Sorozatok című cikkben. Richard Dean Anderson MacGyverként 2012-ben is feltűnt egy mini tv reklámsorozatban, amely a Mercedes-Benz számára készült.
 
 

Új MacGyver sorozat 2016


Az új MacGyver sorozat 2016 -tól kezdődött, új szereplőkkel, új korba ültetve. Itt a főszereplő színész Lucas Till, és egy kicsit más a felállás. A Phoenix alapítvány igazgatója Patrícia Thornton, és a főhős társai a volt CIA -s Jack Dalton, valamint Riley Davis hacker.

Itt már megjelenik az internethasználat, okostelefon, és egy sor technikai lehetőség, ami a régi sorozatban nem volt. Egy kicsit más a kivitelezés, lazább, kapott néhány filmes jelölést, és nyert is. A megítélése eléggé vegyes, az ajánlott esti filmek, sorozatok közé tartozott Amerikában. Viszonylag jó nézettsége volt, de állítólag a Jack Dalton alakító George Eads kilépése nem tett jót. 2021-ig 5 évad készült. 

Egy másik cikkben mutatom be részletesen: MacGyver 2016-2022 sorozat 

 


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.