Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

Idegen inváziós sci-fi filmek magyarul lista, ajánló

Idegen inváziós sci-fi filmek

Idegen inváziós sci-fi filmek magyarul lista, ajánló





    Idegen inváziós sci-fi filmek magyarul jókora mennyiségben jelentek meg. Ezek a látogatók sci-fi kategóriába tartoznak (lásd: Sci-fi típusai). A középpontban mindig az idegenek támadása áll a Föld ellen. Ez a legtöbbször háborús jellegű, de előfordulhat, hogy a földönkívüliek biológiai úton, elvegyülve, vagy más alattomos úton akarják meghódítani, vagy elpusztítani a Földet, vagy az emberiséget.



  A 2010-es évek elejére, az idegen inváziós sci-fi filmek valósággal elárasztották a mozikat. Sokuk az akció sci-fi műfajába sorolandó,de van több más is. Mivel az inváziós sci-fi egy félelmetes jövőt vetít előre és a lehető legrosszabb színben tünteti fel a földönkívülieket, elszaporodásában tetten érhető az emberiséget jelenleg elárasztó, rengeteg negatív információ és félelemkeltés. A képzelet ereje hatással van a valóságra, ezért ezen a filmek mennyiségének a növekedése figyelmeztető jel lehet számunkra.






   Tehát az inváziós sci-fi lényege az idegenek támadása a Föld ellen. Nem sorolandó ide az olyan filmek, ahol nem másik civilizáció támadásáról, hanem csak egy veszélyes, vagy gyilkos űrlényról van szó (pl. Predator), vagy idegen(ek) egy távoli bolygón, vagy az űrben támadnak (Nyolcadik utas a halál). De ebben a cikkben a témába vágó, de vígjáték, vagy paródia jellegű filmeket is mellőzöm. Mivel rengeteg ilyen film készült, elsősorban azokról ejtek pár szót, amelyeket ismerem, vagy láttam, vagy érdemes megemlíteni. A többit lásd a cikk alatti listában, amelyet hosszas kutatómunkával gyűjtöttem, az eddig elkészült inváziós sci-fi filmekről.




Régi inváziós sci-fi filmek


   Bár a tudományos-fantasztikus filmek technikailag ekkor még csak gyerekcipőben jártak, az 1950-es években már számos inváziós sci-fi készült. Ezek közül a leghíresebb a H.G. Wells művéből készült Világok háborúja 1953-ból. A Marslakók Föld elleni támadása jelentős bevételt hozott az alkotóknak és a kritika is kedvezően fogadta. Az 1956-os Testrablók inváziója esetében, az idegenek a földi emberek testeit használják fel céljaik érdekében. A Testrablók támadása ugyanennek a filmnek az 1978-as feldolgozása. A téma annyira kapós volt, hogy 1993-ban Testrablók címen ismételten elővették a témát, majd 2005-ben már Invázió címmel forgatták le, de ez csak két év múlva került a mozikba.
  Az 50-es évek lendülete után, a 60-as és 70-es években már jóval kevesebb, jelentősnek számító idegen inváziós sci-fi film készült. A 70-es években a sci-fi sorozatok kezdtek el egyr inkább terjedni. Az 1977-es End of the world filmben az idegenek természeti katasztrófák által indítanak támadást. Egészen a 80-as évekig az újabb inváziós sci-fi filmek nem arattak újabb sikereket.




Idegen inváziós horror sci-fi –k a 80-as évekből


   Miután a gyilkos állatokról szóló filmek is egyre kelendőbbek lettek, a horror egyre inkább megjelent az újabb filmekben, és a horror sci-fi –k egyik kedvenc témája volt az idegenek támadása. Nem is tudom, melyik film indította el a sort, mindenesetre az 1983-as Halálos ivadékok-ban már egy emberevő, féregszerű faj támad az emberekre. Az 1985-ben moziba került Életerő filmben az idegenek vámpírként használják fel mások életerejét. A film elég vegyes kritikákat kapott, és a bevételek messze elmaradtak a várttól. 
1986-ban jött egy nagyszerű film, a Kritterek, amelyet nálunk eléggé megtévesztően Rémecskék -nek fordítottak, amely szóra teljesen másra asszociál az ember. A Kritterek ugyanis egy kiváló horror sci-fi – amelyből nem hiányzik a humor sem – de nem azon volt a hangsúly. Ez a film igencsak népszerű volt akkoriban, s később a videopiacon, de a későbbi folytatásai meg sem közelítik. Egyébként az egyik legjobb elektronikus sci-fi filmzenéje volt.

 
=
Támadók a Marsról filmjelenetek


   A másik nagy kedvencem abból az évből a Támadók a Marsról című feldolgozás volt, amelynél több, mint két évtizedet kellett várnom, hogy végre magyarul is láthassam. Ezt a filmet is Tobe Hooper rendezte, mint az Életerőt, vagy a Poltergeist -et, de nem lett sikeres. Ennek ellenére úgy gondolom, a Támadók a Marsról a videózók körében sokkal népszerűbb volt. A Támadók a Marsról zenéje sokak számára ismerős lehet a Nulladik típusú találkozások című műsorból.



Idegenek támadása - Idegen támadós sci-fik


    A 90-es évek második felében újabb lendületet adott az inváziós sci-fi filmeknek A függetlenség napja című 1996-os film, amelyben ismét földönkívüli hadsereg támadja meg a Földet. Ez a film már emlékeztetett egyes csillagháborús filmek sikerére, robbant a kasszáknál, 1996 legnagyobb sikere lett, habár a kritika elég vegyes volt. Bár a bevételei messze elmaradnak ettől, a kritika pozitívan fogadta a szolidabb hangvételű Galaktikus támadás című filmet, ugyanabban az évben.
   Az 1997-es Csillagközi invázió filmben rovarszerű idegen lények támadják meg a Földet. Ez a film nagyon látványosra sikeredett, igazi, kemény sci-fi akciófilm, már-már azt mondanám, nagyon tetszett, de a durva, szinte horrorisztikus jelenetek engem zavartak. Elég nagy költségvetéssel készült a film, de több filmes jelölést is kapott és többnyire kedvezően fogadták. A Csillagközi inváziónak két folytatása is készült, de ezek már nem a Föld elleni támadásról szólnak, sőt más bolygón játszódnak, ezért azokat nem sorolom ide.
  A 2000-es évek közepére elkészült a már említett H.G. Wells regény új feldolgozása Világok harca címmel. A filmben hatalmas és félelmetes gépezetek törnek elő a föld alól, majd veszik üldözőbe az embereket. A Világok harca filmet Steven Spielberg rendezte és jelentős kasszasiker volt a világon, de a kritika is elismerte.


 
=
Világok harca filmjelenet

   A 2007-es Transformers igazi határeset, mivel ez esetben két idegen robotikus csoport küzd egymással. Ez a robotforma kicsiben már jelen volt az 1983-as Őrült küldetés 2. című hongkongi filmben. Ez is kasszasiker volt. A folytatások ellenben annyira elmentek a végtelen mennyiségű akció irányába, hogy ezekkel már nem igazán tudtam mit kezdeni.
  Az Amikor megállt a Föld elég borongós mozi, az idegen faj reménytelennek tartja az emberiséget, ezért az emberek nélkül akarják újranépesíteni a Földet. A film negatív kritikákat kapott, a bevételek felemások voltak. A 2009-es, Dél-Afrikában játszódó District 9 sikeres volt és jó kritikákat kapott, amin meglepődtem, mert személy szerint ellenszenvesnek és laposnak találtam ezt a filmet.




Inváziós sci-fi filmek inváziója


    A 2010-es évtizedfordulóval a csúcspontjára érkezett az inváziós sci-fi filmek gyártása, szinte havonta érkeztek a földönkívüli támadásokról szóló mozifilmek. A Skyline 2010-ben olyan látványos jeleneteket tartalmazott, hogy hajszál híján megtestesítette azt, ami az inváziós sci-fiben az álomkategória nálam. A hatalmas robotok és a harc a város felett és az égen, amikor a földi erők és a lopakodó szembeszállt velük, első osztályú volt. Valahogyan mégis hiányérzetet keltettek bennem, ráadásul a film vége elég negatív lett. A költségvetéshez képest a Skyline –nak jó volt a bevétele, de sok negatív kritikát kapott.
 

=
Lenyűgöző jelenet a Skyline című filmből


    Az orosz-amerikai A legsötétebb óra c. film, 2011-ben, mérsékelt eredményeket ért el, és többnyire negatív kritika érte. A 2010-es években már futószalagon érkeztek az inváziós sci-fi filmek. Igazi, kemény, katonai harcok következtek a földönkívüliekkel. A föld inváziója: Csata – Los Angeles nem hagyott túl nagy nyomot bennem, az Amerikai hadihajók - lévén az Asylum produkciója – kis költségvetéssel készült. A Csatahajó 2012-ben, technikailag igen látványos film volt, hatalmas és félelmetes idegen gépekkel. A bevétel felemás volt és a kritika is eléggé vegyes.
  A Cowboyok és űrlények a western és az inváziós sci-fi házasításával elég fura film. Az alkotók pénzügyileg csalódtak, a kritika vegyes, de kapott néhány filmes jelölést. A 2012-es filmek közül az Alien tornádó lesújtó véleményeket kapott, a Bosszúállók pedig már részben a szuperhősök sci-fi kategóriába tartozik. A 2013-ban bemutatott Tűzgyűrű láttán, a legtöbb néző számára az első gondolat ez volt: „Transformers a Godzilla ellen?” 
Régen, amikor még alig gyártottak robotháborús filmeket, nagyon szerettem volna ilyeneket látni, de manapság már az ellenkező végletbe estünk. Amikor közelről mutatják ezeket a monstrumokat, sokszor azt sem tudom kivenni, mi az ami történik és így fárasztó a nézés. Szerencsére adtak hozzá valami történetet is, így egyszer elment. Érdekes módon - mivel a hasonló jellegű filmekből bőven van elég - a film eléggé nyereséges volt és nem meglepően a Távol-Keleten tarolt.



Idegen támadós sci-fi filmek a 2010-es évektől


  A burok című 2013-ban megjelent film némi szellemvilági mozi jelleget hordoz, ebben az idegenek szellemként foglalják el az emberek testeit. Ez a film sem hozta az elvárt eredményeket és a kritikusok is lehúzták. Az Outpost 37 egy angol- dél-afrikai, akció-thriller szerű idegen támadó film, 2014-ből. Ugyanebből az évből a Robot Overlords –ban, távoli világból érkező robotok szállják meg a Földet. A holnap határa pedig az idegen támadó sci-fiket keveri az időutazásossal.
Szerencsére kevés volt a Linn varázslójához hasonlatos alkotás, ahol szinte nincs is valódi harc az idegeknekkel. 2016-ban került mozikba a A függetlenség napja – Feltámadás. Bár pénzügyileg megtérült, több kedvezőtlen kritikát kapott. Az 5. hullám filmet – amely ismét thrillerszerű 2014-15-ben forgatták, de csak 2016 elején mutatták be, ez is kapott néhány kedvezőtlen kritikát.

A 2017 -es Revolt film erősen a District 9 -re emlékeztet. Afrikában, az idegen invázió utáni túlélő katonák és munkások szállnak szembe a támadókkal. Ebben az évben jelent meg a Skyline „folytatásaként„ a Beyond Skyline, amely nem sok vizet kavart.
A Megsemmisítés című 2018 -as filmben egy idegen sereg támadja meg a Földet. A főszereplő száll szembe velük, aki már régóta megálmodta az inváziót. Ezt a thriller szerű filmet elég vegyesen fogadták, a kritika inkább negatív. 
Az oroszok is készítenek idegen támadós sci-fi filmet. 2017-ben az Attraction kereskedelmileg siker volt, bár a kritika elmarasztalta. 2019 végén megjelent a folytatás is Föld invázió címmel. Azonban ennek kevesebb lett a bevétele. A Skylines, vagy Skyline3S a Skyline trilógia harmadik darabja 2020 -ból, vegyes kritikákkal.
A 2021 -ben bemutatott A holnap háborúja részben az időutazásos sci-fikhez is sorolható. Ebben katonák egy csoportja 2050-ből érkezik vissza, hogy lépéseket tegyen egy idegenek elleni háború elvesztésének megelőzéséért. Az online filmek áradatában elmegy, nem rossz, de ezek a rovarszerű támadók kicsit már lerágott téma. 



Idegen inváziós sci-fi filmek lista

(Vígjátékok, sorozatok és még néhány film nem szerepel a felsorolásban)

The Man from Planet X  1951
Világok háborúja (The War of the Worlds) 1953
Hódítók a Marsról (Invaders From Mars)  1953
Killers from Space  1954
This Island Earth  1955
Testrablók inváziója (Invasion of the Body Snatchers) 1956
A repülő csészealjak támadása (Earth vs. the Flying Saucers)  1956
The Mysterians  1957
Kronos  1957
Battle in Outer space  1959
Invisible Invaders  1959
No Survibors, Please  1964
The Cremators  1972
Csillaghajó invázió (Starship invasions)  1977
End of the world  1977
Testrablók támadása (Invasion of the Body Snatchers)  1978
The Alien Factor  1978
Halálos ivadékok - The Deadly Spawn  1983
Strange Invaders  1983
Életerő (Lifeforce)  1985
Támadók a Marsról (Invaders from Mars)  1986
Rémecskék (Critters)  1986
Földönkívüli zsaru (Alien Nation)  1988
Elpusztíthatatlanok (They Live)  1988
Rémecskék 2. Critters 2: The Main Course)  1988
Rémecskék 3. (Critters 3.)  1991
Testrablók (Body snatchers)  1993
Idegen erő (Monolith)  1993
A parazita (The Puppet Masters)  1994
Elátkozottak faluja (Village of the Damned)  1995
A függetlenség napja (Independence Day)  1996
Galaktikus támadás (The Arrival)  1996
Csillagközi invázió  (Starship Troopers)  1997
Galaktikus támadás 2. (The Second Arrival)  1998
Sötét város (Dark City) 1998
Faculty – Az invázium (The Faculty (1998)
Betolakodók (Interceptor Force 1) 1999
Háború a Földön (Battlefield Earth)  2000
Yonggary az űrbéli szörny (2001 Yonggary)  2001
Imposztor (Impostor)  2001
Pusztító idegen (Interceptor Force 2)  2002
Jelek (Signs)  2002
A Föld ostroma (Alien Siege)  2005
Világok harca – Az invázió (War of the worlds)  2005
Transformers (Transformers)  2007,
Invázió (The Invasion)  2007
Amikor megállt a föld (The Day the Earth Stood Still)  2008
A nap amikor a Föld megállt (The Day the Earth Stopped)  2008
Világok harca 2. – A második hullám War of the Worlds 2: The Next Wave)  2008
Transformers: A bukottak bosszúja (Transformers: Revenge of the Fallen) 2009
Transmorphers – Robotinvázió (Transmorphers: Fall of Man)  2009
District 9  2009
Skyline 2010
Szörnyek (Monsters)  2010
Idegen Invázió (Iron Invader 2011)
A föld inváziója: Csata – Los angeles (Battle: Los Angeles)  2011
Transformers 3. (Transformers: Dark of the Moon)  2011
A negyedik (I Am Number Four) 2011
Cowboyok és űrlények (Cowboys & Aliens)  2011
A legsötétebb óra (The Darkest Hour) 2011
Amerikai hadihajó (American Warship) 2012
Csatahajó (Battleship) 2012
Alien tornádó (Alien Tornado)  2012
Storage 24 - London felett sötét az ég (Storage 24)  2012
Bosszúállók (The Avengers)  2012
Tűzgyűrű (Pacific Rim)  2013
A burok (The Host)  2013

Ombis: Alien Invasion (Idegen zöld az űrből) 2013
Aliens: Zone-X  2013
A holnap határa  2014
Alien Outpost (Outpost 37) 2014

Outpost 37  2014
A holnap határa  2014
Robot Overlords  2014
Az 5. hullám  2015-16
A függetlenség napja – Feltámadás 2016

Alien Invasion: S.U.M.1  2017 
Revolt 2017
Beyond Skyline 2017 
Attraction 2017
Megsemmisítés (Extinction) 2018
Föld invázió 2019
A holnap háborúja 2021
 


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.