Kalandfilmek

[kaland][bleft]

Színészek

[színész][bsummary]

80-as évek

[80-as évek][grids]

Vígjáték

[vígjáték][twocolumns]

A 80-as évek akciófilmjei

A 80-as évek akciófilmjei

A 80-as évek akciófilmjei


80-as évek akciófilmjei


A 80-as évek vitathatatlanul az akciófilmek évtizede volt. Bár a műfaj azóta is működik, nem túlzás, ha azt állítom, az akciófilmek a 80-as években élték fénykorukat. Abban az évtizedben számtalan sikeres alkotás született a műfajban és jó néhány akciósztár bukkant fel, amely folyamat a következő évtizedekben jócskán megcsappant. 
Az új évezredben is születnek jó alkotások, de míg az új akciófilmekből 10-ből 9-et elfelejtek a megtekintés után, addig a 80-as évek akciófilmjei még most is elevenen élnek az emlékezetemben. Technikailag sokat fejlődött a filmipar, de azt az izgalmat, amit akkoriban egy-egy Schwarzenegger, vagy Stallone film megjelenése jelentett, ma már nem érzem.





Akciófilmek a 80-as évek elején



Már a 60-as, 70-es években is készültek akciófilmek, de az igazán annak nevezhető, látványos, küzdelmes, kommandós, tömegeket elintéző hősökkel megjelenő akciófilmek kora, a 80-as években kezdődött. Akkorra már hagyománya volt a verekedős küzdősportfilmeknek és elkezdték sorozatban gyártani a nindzsafilmeket, amelyekről már írtam a korábbi cikkekben, ezért ezúttal róluk nem ejtek szót.
Az 1982-es év egyik emlékezetes akciófilmje számomra a Clint Eastwood főszereplésével készült Tűzróka. A film arról szól, hogy a szovjetek kifejlesztettek egy szupermodern harci repülőt, amely hihetetlenül gyors és nem lehet radarral bemérni. Az Easwood által játszott, vietnami veterán feladata, hogy ellopja a gépet. Erre a mai szemmel is remek akciófilmre akkoriban rengeteget költöttek a különleges hatások érdekében, de a bevételeket tekintve megérte.


Tűzróka 1982


 Ugyanezen évben került bemutatásra Sylvester Stallone második számú legismertebb karakterének az első filmje. A Rambo – Első vér című film engem még nem hozott annyira lázba, de jó bevételeket hozott és a kritika is elismerte. 1983-ban mutatták be a Kék villám című filmet, amelynek „főszereplője” egy különleges, szupermodern harci helikopter. Ez a film szintén kedvező kritikákat és jelöléseket is kapott.
 
 

Chuck Norris filmek 


Chuck Norris karrierje a 70-es években kezdődött, de a 80-as években érte el legnagyobb sikereit az akciófilm műfajában. A több harcművészeti stílusban jártas Norris -nak számos akciófilmje készült ebben az időben, több-kevesebb sikerrel. Számomra talán a ’83-as Magányos farkas volt az első, amire komolyabban felfigyeltem. Állítólag ez a film ihlette 10 évvel később Norrist a Walker – A texasi kopó sorozat elindítására. 
A westernszerű, zeneileg is hatásos film, pozitív fogadtatásban részesült. Egy évvel később Chuck elkezdett rászokni arra, hogy ütközetekben eltűnjön. A Rambo filmek témájára hasonlító – vietnami veterán katona főszereplésére épülő – akciófilm, az Ütközetben eltűnt, a negatív vélemények ellenére jó bevételeket hozott, és később további folytatások készültek.



Akciófilmek 1985

 
Az 1985-ös év jó néhány emlékezetes akciófilmet hozott magával, amelyek elevenen rögzültek gyermekkori élményeim között. Stallone megjelent a Rambo 2-vel, amely már végre Vietnamban játszódott, a helyszín és az izgalmak is kielégítettek. A jókora költségvetéssel készült film 1985 második legnagyobb bevételét hozó alkotása lett, a kritikusok negatív fogadtatása ellenére.
 
 

A Kommandó sikere 1985-ben 

 
Ha akciófilm, akkor nálam a Kommandó a király. Még most is beleborzongok a pillanatba, amikor Schwarzenegger megjelent a hatalmas farönkkel, duzzadó izmokkal, fenomenális zenei aláfestéssel. A Kommandó egyedülálló film, amelyhez egy senkihez sem hasonlító, legyőzhetetlen filmhős típus kellett, mint Arnold Schwarzenegger. A férfi, aki olyan erős, hogy emberestől felemel egy telefonfülkét, és egy egész „hadsereget” elintéz, hogy kiszabadítsa a lányát. 
Annak idején a film német nyelvterületen Das Phantom-Commando címmel jelent meg, így videokazettán nálunk Fantom Kommandó címmel (is) terjedt. A főszereplő lányát játszó Alyssa Milano, első filmszerepéért mindjárt jelölést is kapott (Young Artist Award). A mindössze 45 nap alatt leforgatott Kommandó Schwarzenegger egyik legsikeresebb akciófilmje lett, a kritika is elismerte és világszerte jó bevételeket hozott. A Kommandó felejthetetlen zenéjéről olvashatsz az Elektronikus filmzenék – 2.rész Filmek című cikkben.
 



 

1985-ös akciófilmek sikerei

 
Chuck Norrisnak 1985-ben jelent meg, a szerintem egyik legjobb akciófilmje, az USA invázió. Azóta ezt a filmet már (ki tudja miért) Tomboló terror címen forgalmazzák nálunk. A film – amelyben egy gerillahadsereggel kell felvennie hősünknek a harcot – vegyes fogadtatást kapott, mindenesetre a ritkán látható, de emlékezetes akcióvideók közé tartozik.
Ez évben készült az olasz-német forgatású Leopárd Kommandó című film is, amely egy latin-amerikai ország diktátora ellen harcoló kommandós csapatról szól. Ekkoriban divatosak voltak az egzotikus tájakon játszódó kalandfilmek, és a Leopárd kommandót is káprázatos vidéken forgatták. A film európai jellege és a remek színészi játék miatt is emlékezetes. Mindmáig kedvelem és szívesen nézem vissza.
 
 

Remo és a Rázós futam filmek

 
Emlékszik még valaki a Remo- fegyvertelen, de veszélyes című filmre? Ebben a filmben a főszereplő Remo-t egy koreai mester különleges „életművészetre” és harci képességekre képezi ki, miközben Remo személyisége is megváltozik. Nem átlagos akciófilm, az biztos, azoknak is bejöhet, akik nem a csihi-puhit és a lövöldözéseket kedvelik, mert jó a története. A film akkoriban vegyes kritikákat kapott és az USA-ban kevés bevételt hozott, de külföldön jobb fogadtatásban részesült.
És akkor jöjjön a Rázós futam. Ezt az új-zélandi akciófilmet semmiképp ki nem hagynám az 1985-ös akciófilmek említései közül, mert nagyon népszerű volt annak idején, a hazai közönség körében is. Emlékeim szerint egy ún. Sport Hétfő -nek nevezett adásnapon vetítették először le a magyar tévében 1989-ben. Az Új-Zéland csodás szépségű hegyeiben zajló autós üldözés, amelynek során egy halálos baktériumot próbálnak kicsempészni - a rossz felhasználását megelőzendő – kiváló szórakozást nyújt.




Akciófilmek a 80-as évek második felében


1986-ban Sylvester Stallone tovább folytatta a rosszfiúk elleni harcait és a Kobra című filmben számos gazfickót tett el láb alól. A negatív kritika ellenére, a Kobra nagy bevételeket hozott az alkotóknak.
Chuck Norris 1986-ban a Delta Kommandó című akciófilmben folytatta katonai akcióit, amelyet Izraelben forgattak. A film vegyes kritikákat kapott és nem volt nyereséges, ennek ellenére az évtized végén a folytatása is elkészült.
1986-ban készült a „katonai repülős akciófilmek” egyik leghíresebb, mára már klasszikussá vált darabja, a Top Gun. A Tom Cruise főszereplésével készült film, amely amerikai harci pilótákat oly népszerűvé tette világszerte, számos díjat besöpört. Amikor moziba került, rövid időn belül a legnagyobb bevételt hozó film lett, és később a videókiadások is nagy nyereséget termeltek. A Top Gun hatására ezrek akartak harci pilóták lenni. A Top Gun zenéje a világ egyik legsikeresebb filmzenéjévé vált, 9-szeres platina minősítéssel, bővebben olvashatsz erről: Nindzsa imája, Rázós futam, Top Gun filmzenék.

1987-ben Timothy Dalton lépett a filmvászonra új James Bond-ként a Halálos rémületben című angol akciófilmben. Az új James Bond filmet kedvezően fogadta a kritika és világszerte jó bevételeket hozott. Két év múlva a folytatás is elkészült, szintén vele – A magányos ügynök. Ez szintén pozitív fogadtatást kapott és jó bevételeket hozott, de egyes körök szerint túl erőszakos film volt és a Dalton által képviselt Bond figura sem vált be.


A Vasmadarak 1-2.


Ebben az időben népszerűek voltak a modern gépezeteket alkalmazó mozik, így a jövővel játszadozó sci-fi akciófilmek, és a harcászati repülők. Az 1986-os Vasmadarak – Lángoló égbolt (Iron Eagle) című akciófilm valós történeten alapult, de nem volt igazán sikeres a mozikban, annál inkább a videópiacon. 
1988-ban elkészült a Vasmadarak 2. amelyet annak idején nálunk simán Vasmadarak-ként lehetett ismerni. Ebben a filmben a szovjet és az amerikai pilóták együtt készülnek fel egy arab terrorista csoport ellen. A harci repülős akciófilmek közül ez tetszett a legjobban. Kiváló színészi játék, jó történet és izgalmas pillanatok, mind együtt voltak, a film nagy kedvenc volt a filmrajongók körében. 
Meglátva az imdb 3,4 –es értékelését, meglepődtem, ráadásul annak idején a Vasmadarak 2.  – a bevételeket tekintve – megbukott. Ez számomra érthetetlen, mindenesetre az biztos, hogy a videopiacon nagyobb sikere volt. Készült még két folytatása, ezek azonban nem többek egyszerű tv-filmeknél (lásd a részleteket fentebb a repülős akciófilmek linkre kattintva).
 

Vasmadarak 2.


A 80-as évek végének akciófilm sikerei

 
1988-ban Bruce Willis berobbant az akciófilmek világába, a Drágán add az életed! című mozival. Ezt az akciófilmet már a kritikusok is elismerték, és magas bevételeket hozott. Azóta számos folytatása készült. Ebben az évben tért vissza Rambo ismét, a 3. résszel, amely immár Afganisztánban játszódott. Stallone még több izmot gyúrt magára és az eddigieknél is több gazfickót küldött a másvilágra, de a kritikusok fanyalogva fogadták. A közönség körében annál inkább sikerre lelt és tovább növelte Rambo ázsióját.
Dolph Lungren, a svéd származású, atlétatermetű színész már több, pozitív-negatív karaktert eljátszott sikeres filmekben, amikor 1989-ben következett a Dél-Afrikában játszódó Vörös Skorpió. Ez a sivatagos filmek közé is sorolható mozi szintén nem volt sikeres, mégis megemlítem, egyrészt a helyszín miatt, másrészt, mert szerintem jó film volt.
1989-ben Stallone összeállt Kurt Russel –lel egy film erejéig és elkészült a Tango és Cash. A Tango és Cash –ben két ellentétes stílusú rendőr kerül kelepcébe a rosszfiúk között és együtt kell működniük, hogy kiszabadulhassanak. A remek történet ellenére, a film jócskán kapott negatív kritikákat és Arany Málna jelöléseket, de a bevételeket tekintve siker volt és a videopiacon is tarolt.


Még számos más akciófilmet is említhettem volna, de ezúttal emlékeimre hagyatkoztam és igyekeztem a műfaj korlátain belül maradni. Az akció vígjátékok egy másik kategória, ugyanúgy az akció sci-fi –k is, no meg az akció-kalandfilmek szintén ezért itt kimaradtak.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.